G4Media.ro

Context.ro: Fiul lui Rareș Mănescu, care a fost șef de campanie al…

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Context.ro: Fiul lui Rareș Mănescu, care a fost șef de campanie al lui Mircea Geoană, a vândut o companie de consultanță unei foste colaboratoare a unui oligarh sancționat internațional, apropiat al lui Putin

În timp ce Rareș Mănescu coordona campania lui Mircea Geoană, fiul său Vlad Mănescu a vândut o companie de consultanță unei foste colaboratoare a oligarhului rus Moshe Kantor, sancționat internațional. Este vorba de Lisa Schmidt, care a făcut parte din board-ul unei companii deținute de oligarhul care face parte din cercul apropiat al lui Putin. Presa a relatat pe larg despre afacerile lui Kantor cu un șef al Serviciului de Informații Extern al Federației Ruse. Schmidt s-a autodenumit „prietena familiei Mănescu” și apare într-o poză cu Alexey Kozlov, partenerul de afaceri al fostului manager al campaniei lui Geoană. Kozlov a folosit o identitate falsă în Ucraina pentru a face propagandă pro-Kremlin după invazia din 2014, dezvăluie o investigație internațională din care face parte și Context.ro.

În martie-aprilie 2024, fiul lui Rareș Mănescu și-a vândut firma de consultanță, la care era co-proprietar. Acțiunile sale și ale partenerului său au fost cumpărate de Lisa Schmidt (Benoliel de Carvalho Wahnon Martins – Schmidt Elizaveta – numele integral, n.red.) și soțul acesteia. La momentul tranzacției, Mănescu senior era implicat în campania electorală a lui Mircea Geoană, pentru alegerile prezidențiale, deși acesta era încă Secretar General Adjunct al NATO. Contractul de vânzare a acțiunilor a fost semnat la finalul lui martie și înregistrat la Registrul Comerțului (autoritatea care se ocupă de toate companiile din România) în prima parte a lunii aprilie. Vlad Mănescu nu a răspuns solicitărilor reporterilor de a transmite un punct de vedere.

În primul episod al investigației, jurnaliștii au arătat cum, în aceeași perioadă, Mănescu a pus pe roate o firmă cu Alexey Kozlov, un propagandist rus cu afaceri piscicole și legături cu un mercenar moldovean care a luptat pentru armata rusă.

Lisa Schmidt este licențiată în marketing și a lucrat timp de cinci ani în sistemul bancar, în Elveția și Marea Britanie, conform profilului său de LinkedIn. Din 2010 a început o colaborare cu Acron, unul dintre cei mai mari producători de fertilizanți din Federația Rusă.

Lisa Schmidt a fost membră a boardului filialei elvețiene Acron până în 2022. Grupul Acron a fost fondat de oligarhul rus Moshe Kantor.

După invazia rusă din Ucraina, Kantor a fost inclus pe lista de sancțiuni a Uniunii Europene, în aprilie 2022. Oligarhul rus are, conform UE, o relație apropiată cu Vladimir Putin, față de care și-a exprimat public sprijinul, relație care i-ar fi permis să-și mențină averea colosală estimată de Forbes la peste 9 miliarde de dolari. De aceea, Uniunea Europeană a cerut înghețarea bunurilor lui Kantor și i-a interzis să călătorească pe teritoriul său. Măsurile au fost contestate de oligarh, deocamdată fără succes.

Kantor avea legături în România la cel mai înalt nivel, înainte de impunerea sancțiunilor. A fost decorat de președintele Traian Băsescu în 2014 pentru promovarea comunității evreiești, iar în 2023 presa a scris că fostul lider PSD Liviu Dragnea ar fi solicitat donații de la oligarh.

Contactată de reporteri, Lisa Schmidt a explicat că e prietena familiei Mănescu și că firma de consultanță din România nu are activitate. Despre legătura cu Acron, ea a precizat că a părăsit board-ul în 2022 și că nu a mai avut legătură cu ei.

A confirmat că l-a întâlnit pe Kozlov o singură dată. De altfel, pe o rețea de socializare a fost postată o fotografie de la întâlnirea lor, despre care Schmidt susține că a fost publicată fără acceptul ei. Ea a mai menționat că nu avea habar despre legăturile cu campania lui Geoană și nici de afacerile lui Kozlov.

Citește integral pe Context.ro.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Kompromat

  2. Si G4 ia finantare de la banci care au afaceri in Rusia…

  3. Prostie, sau diversiune?
    Ce importanta au pentru noi fiul lui Mănescu si „fosta colaboratoare a oligarhului”, inafara de faptul ca colaboratorului a fost colaboratorul lui Mircea Geoana?
    Daca afacerea in sine este dubioasa, dauneaza Romaniei, adresati-va organelor abilitate, nu noua, cititorilor.
    Ca noi, asa cum de fapt ati intentionat, sa-l sanctionam pe Mircea Geoana, candidatul?
    Asta era scopul? Atunci, analizati calitatile si defectele lui, nu eventuala alegere proasta a unui colaborator.
    Intradevar, Geoana nu trebuie sa fie presedintele Romaniei. Are niste calitati, dar nu si caracterul, fermitatea de a impune masurile curajoase necesare. Si asta rezulta din comportarea lui in timpul functiilor pe care le-a avut.
    Este perioada cand trebuie sa facem o alegere. Analizati-i pe toti, dar nu dupa ispravile pe care l-a facut vreo matusa, ci dupa ce au facut ei.
    Prezentati-i si pe cei care stau in umbra, poate gasiti acolo un presedinte care ar putea fi potrivit. Informati-ne, influentati-ne. Nu va lasati si voi, presa, pacaliti spre subiecte minore.

  4. Oameni buni voi confundaţi termenii între ei cum confundaţi şi emoţiile, ăsta nu este kompromat şi este amnezie colectivă. Pe vremea când se plimba Geoană pe la Moscova era în PSD şi susţinut de PNL la preşedenţie, de acuma toată lumea a uitat cu ce d’u’b’i’o’ş’i era înconjurat şi îl susţineau la preşedenţie pe Geoană.

    Avem şi câteva exemple de câteva kompromate reale dacă vreţi să ştiţi cum arată:
    …………
    – Kpmpromat au făcut cu USR, cum îi ştiau fani al justiţiei le-au fabricat dosare ca să pară că nu sunt de fapt fani ai justiţiei.
    – Kompromat a fost la AUR, cum îi ştiau d’a’c’i i-au făcut moscoviţi să pară netradiţionalişti(asta nu înseamnă că îi susţinem că suntem oameni serioşi şi înseamnă că suntem arbitrii corecţi şi le spunem aşa cum sunt, dacă tot ne-aţi făcut să ne amintim de ăştia poate ne dă şi nouă Ciolacu informaţiile despre Simion că pare că le vrea numai pentru el să îl strunescă pe Simion).
    – Kompromat dublu a fost la SOS, cum ştiau că sunt moscoviţi i-au făcut Ş’o’r’o’ş’i’ş’t’i să nu se prindă nimeni că sunt moscoviţi.
    – Kompromat a fost la rezist, erau calmi mitingişti şi le-au trimis diversionişti să se certe cu jandarmii ca să motiveze jandarmii să se certe şi ei cu reziştii.
    …………
    No astea sunt câteva kompromate, la Geoană ce vedeţi acuma este obişnuinţă, tot d’u’b’i’o’ş’ii îi place şi nu are nici o greaţă dacă sunt d’u’b’i’o’ş’ii moscoviţilor. Nu s-a schimbat nici Geoană de prin 90, doar că acuma nu se mai dă continuatorul comuniştilor cum făcea PSD prin 2009 ca să atragă votanţii pentru că pe vremea aia majoritatea votanţilor plângea după comunismul pe care l-au pierdut, dar nu şi azi că au dispărut la strămoşi majoritatea care plângea după comunism şi au dat-o pe i’n’v’e’r’s şi acuma se dau mari democraţi care se luptă pentru UE vrând să ne bage cu tot dinadinsul în S’c’h’e’n’g’e’n. Iar ca să fie totul clar că totul s-a schimbat cu susul în jos din 2009 cică acuma vor să ne dea şi vize pentru SUA ca să putem pleca şi acolo fiindcă în UE nu mai au loc de noi, presupunem că din cauză că iarăşi s-au înmulţit tinerii neliniştiţi cu dorinţe de libertate şi vor să rămână iarăşi numai cu votanţii lor.

    Nu degeaba s-a spus că unii românii sunt cei mai inteli’g’e’n’ţi de pe planetă(unii chiar şi cei mai logici se zice), în timp ce toţi vor cuceriri teritoriale prin r’ă’z’b’o’a’i’e s’t’u’p’i’d’e nimeni nu a observat că românii deja au cucerit UE prin inteli’g’e’n’ţă şi îl repopulează cu ADN-eul lor, iar acuma se pregătesc să cucerească lumea nouă(aşteaptă numai vizele), românii ăştia nu se joacă, ei când cotropesc ceva iau continente întregi cu totul.

    Ce ştiţi voi de cuceriri din astea cu inteli’g’e’n’ţe, românii o să îi dea lecţii la Sun Tzu chiar de la el de acasă că numai ei au mai rămas după ce cuceresc şi lumea nouă.

  5. Daca cineva mai avea dubii, acum e clar. Geoana e manjit cu rosu comunist.

    • E mai rau decat atat! E un tradator de tara, gol de orice continut. Iliescu a fost bland cand l-a caracterizat.

  6. Deci, a cumpărat doamna Lisa o firmă fără activitate de la un prieten de familie. Foarte bună afacere. Să înființeze una noua la RC ar fi costat vreo 300 de lei și ar fi durat vreo 3 zile. Adică mai puțin decât modificarea asociaților la aia pe care a cumpărat-o. Lipsește însă informația principală ca să putem înțelege și noi ceva. Câți bani i-a dat lui Mănescu Vlad pe firmă?

  7. L.a intrebat cineva pe Geoana cre e pozitia lui fata de agresiune Rusiei in Ukraina?
    In 2009 ambasada SUA intr o telegrama publicata de G4 , spune ca Geoana a tras o tura in prima faza secreta in Rusia cu avionul lui Vantul… cativa ani mai tarziu Geoana e facut secretar NATO ca asa a vrut Trump (?) intrebarea mea e : ce a muncit Geoana la NATO?
    despre Manescu ala de mult se stie ca e DIE. ca sa nu mai continui cu Black Cube