G4Media.ro

Fostul președinte bolivian Evo Morales este anchetat pentru violarea unei minore

Fostul președinte bolivian Evo Morales este anchetat pentru violarea unei minore

Justiția boliviană a deschis o anchetă împotriva fostului președinte Evo Morales, acuzându-l că a violat o minoră în timpul mandatului său, în urmă cu opt ani, cu care ar fi avut și o fiică, a anunțat joi ministrul Justiției, citat de Le Figaro.

„Am aflat, cu indignare, de crime grave care au rămas nepedepsite: mă refer în special la o fată, o fată care a fost violată la vârsta de 15, 16 ani”, a declarat în fața presei ministrul Justiției, César Siles.

„În urma acestui viol, (mama) a dat naștere unei fete, iar tatăl, recunoscut în certificatul de naștere, (este) domnul Evo Morales Ayma”, a adăugat ministrul, precizând că a fost deschisă o anchetă. Fostul președinte, aflat în conflict deschis cu succesorul său Luis Arce în perspectiva alegerilor prezidențiale din august 2025, a înregistrat recent o creștere a numărului de proceduri judiciare inițiate împotriva sa.

Miercuri, un judecător din Santa Cruz a anulat un mandat de arestare pe numele lui Morales. Potrivit unor extrase scurse în presă, mandatul menționa că fostul președinte, în vârstă de 64 de ani, a avut o relație în 2016 cu o fată de 15 ani, cu care are o fiică. Cu toate acestea, Ministerul Justiției nu a intrat în detalii cu privire la presupusele fapte. Procurorul Sandra Gutiérrez, care a emis hotărârea, a declarat presei miercuri că a fost concediată din funcție. Fără a menționa explicit cazul, Morales a reacționat pe X: „Acest lucru nu mă surprinde și nu mă îngrijorează. Toate guvernele neoliberale, inclusiv cel actual, m-au amenințat, persecutat, întemnițat și au încercat să mă omoare”.

Morales a condus țara andină între 2006 și 2019. Luis Arce, care îi fusese ministru al economiei, a devenit apoi președinte. Cei doi lideri sunt acum în conflict în ceea ce privește conducerea partidului de stânga aflat la putere și candidatura la alegerile prezidențiale din august 2025. Morales dorește să candideze chiar dacă instanțele i-au interzis acest lucru și, cu sprijinul unei aripi a partidului său, încearcă să convingă instanțele să îi permită acest lucru.

Fostul său ministru de interne, Carlos Romero, a afirmat săptămâna aceasta că guvernul a lansat nu mai puțin de cinci proceduri judiciare împotriva lui Morales și că acesta trăiește sub protecția fermierilor în bastionul său Chapare (în centrul țării).

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează