G4Media.ro

LIVE Israelul neagă că liderul Hezbollah a acceptat o încetare a focului…

Sursa foto: Menahem KAHANA / AFP

LIVE Israelul neagă că liderul Hezbollah a acceptat o încetare a focului înainte de asasinare / IDF susține că a mai ucis un comandant Hezbollah / Netanyahu: Israelul poartă un război pe șapte fronturi / Forțele IDF înconjoară o tabără de refugiați din nordul Fâșiei Gaza

Forțele armate ale Israelului au confirmat noi „lovituri ținitite” asupra capitalei libaneze Beirut peste noapte, precizând că au vizat „depozite de arme” și alte părți ale infrastructurii Hezbollah.

De asemenea, armata israeliană susține că a „încercuit” tabăra de refugiați Jabalya din nordul Fâșiei Gaza și „continuă să opereze în zonă”.

Urmărește LIVE-ul G4Media cu cele mai recente evoluții ale tensiunilor din Orientul Mijlociu (duminică, 6 octombrie 2024):

UPDATE 17:38 Zeci de mii de persoane au manifestat duminică în mai multe ţări ale lumii în sprijinul palestinienilor din Fâşia Gaza, la aproape un an de la masacrul din 7 octombrie şi declanşarea devastatorului război de represalii al Israelului împotriva Hamas, relatează agenţiile internaţionale de presă.

Duminică, în Maroc, zeci de mii de persoane s-au adunat la Rabat pentru a-şi afişa sprijinul pentru poporul palestinian, îndemnând la ruperea relaţiilor dintre Rabat şi Israel.

În Indonezia, peste o mie de manifestanţi s-au reunit duminică dimineaţa în faţa ambasadei SUA la Jakarta şi au îndemnat guvernul indonezian să refuze orice normalizare a relaţiilor cu Israelul.

În aceeaşi zi, la Sydney, sute de manifestanţi s-au adunat în Hyde Park, fluturând drapele palestiniene şi libaneze.

Atacul fără precedent al Hamas comis în 7 octombrie 2023 pe teritoriul israelian a dus la moartea a 1.205 de persoane, potrivit unui bilanţ al AFP realizat în baza cifrelor oficiale israeliene, inclusiv ostaticii morţi sau ucişi în captivitate în Fâşia Gaza. Reuniuni pentru omagierea lor urmează să aibă loc duminică la Londra şi Paris.

În timpul ofensivei întreprinse ca ripostă de Israel, cel puţin 41.825 de palestinieni au fost ucişi în Gaza, majoritatea civili, potrivit cifrelor Ministerului Sănătăţii al guvernului Hamas. În Liban, unde Hezbollah a deschis un alt front în susţinerea Hamas, peste 2.000 de persoane au fost ucise din octombrie 2023, potrivit autorităţilor libaneze.

Manifestaţii pro-palestiniene au avut loc sâmbătă de asemenea în mai multe alte ţări europene, cu două zile înaintea împlinirii unui an de la atacul mişcării palestiniene Hamas asupra Israelului.

UPDATE 17:02 Israelul neagă că liderul Hezbollah a acceptat o încetare a focului înainte de asasinare

Ambasadorul israelian în Regatul Unit, Tzipi Hotovely, a negat afirmația Libanului potrivit căreia defunctul lider Hezbollah, Hassan Nasrallah, a acceptat un acord de încetare a focului înainte de asasinarea sa, informează CNN.

„Hassan Nasrallah nu a fost de acord cu nicio încetare a focului, este pur și simplu ridicol”, a declarat Tzipi, vorbind duminică la Sky News din Marea Britanie, adăugând că afirmația nu are «nicio bază în realitate».

„Să nu vorbim despre bunele intenții ale unei organizații teroriste. Ei au zero intenții bune”, a spus ea.

UPDATE 16:06 Un comandant al Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Iranului, a fost decorat de Ghidul Suprem ayatollahul Ali Khamenei, după atacul iranian întreprins marţi împotriva Israelului, a anunţat duminică o media oficială, informează AFP.

„În cadrul unei ceremonii, ayatollahul Khamenei l-a decorat cu Ordinul Fath („Cucerire” în persoană) pe generalul Amir Ali Hajizadeh, comandantul Forţei Aerospaţiale a Gardienilor”, a anunţat site-ul Ghidului Suprem.

Generalul a fost decorat pentru „strălucita operaţiune ‘Promisiune cinstită'”, a precizat aceeaşi sursă, cu referire la două atacuri cu rachete întreprinse în aprilie şi marţi de către Iran împotriva Israelului.

În vârstă de 62 de ani, Hajizadeh conduce Forţa Aerospaţială a Gardienilor Revoluţiei din 2009, dată la care a fost creată această unitate.

UPDATE 16:04 Libanul amână începerea anului școlar pentru luna noiembrie

Libanul a amânat începerea anului școlar până pe 2 noiembrie ca măsură de protecție pe fondul escaladării luptelor dintre Israel și Hezbollah, transmite CNN.

Aproximativ 400.000 de elevi și 40.000 de profesori au fost strămutați din casele lor din întreaga țară în urma luptelor, a declarat duminică ministrul libanez al educației, Abbas Halabi.

UPDATE 15:37 O femeie a murit și mai multe persoane au fost rănite în urma unor împușcături suspecte în orașul israelian, potrivit poliției

O femeie în vârstă de 25 de ani a murit în urma unui schimb de focuri în orașul Beersheba din sudul Israelului, potrivit autorităților, iar un suspect a fost ucis, scrie Sky News.

Atacul a avut loc la stația centrală de autobuz.

MDA Israel – unitatea pre-spitalicească de urgență a țării – a raportat că tratează opt victime, dintre care una în stare „moderată până la gravă”.

Într-o actualizare transmisă în urmă cu doar câteva momente, aceștia au confirmat acum că o femeie a murit.

O altă femeie, în vârstă de 20 de ani, este în stare „moderată până la gravă” cu răni prin împușcare, în timp ce patru persoane în vârstă de 20 de ani sunt în stare moderată după ce au fost, de asemenea, împușcate, a adăugat MDA.

Cinci sunt în „stare ușoară” cu „schije de sticlă și alte răni”.

Alte trei persoane au fost „evacuate suferind de simptome de anxietate”.

UPDATE 15:36 Premierul israelian Benjamin Netanyahu a vizitat duminică trupele de la granița cu Libanul, a declarat biroul său, potrivit The Guardian.

Acest lucru are loc la aproape o săptămână după ce armata israeliană a lansat operațiuni terestre împotriva Hezbollah în sudul Libanului și înainte de aniversarea unui an de la atacurile din 7 octombrie.

Puteți citi aici serialul The Guardian care marchează un an de la atacurile Hamas asupra Israelului și de la războiul din Gaza.

UPDATE 14:58 Atacul iranian cu rachete „nici măcar nu a zgâriat” forțele aeriene, spune Gallant

Ministrul apărării Yoav Gallant a declarat că atacul cu rachete balistice iranian de săptămâna trecută „nu a zgâriat” capacitățile Forțelor Aeriene israeliene, promițând că Israelul nu va fi descurajat de dușmanii săi, relatează Times of Israel.

În timpul unei vizite la baza aeriană Nevatim, care a suferit pagube minore în timpul atacului, Gallant a declarat că Israelul va alege modul și momentul răspunsului său.

UPDATE 14:55 Grupul Rezistența Islamică din Irak a declarat că a lansat trei atacuri separate asupra pozițiilor israeliene din Înălțimile Golan ocupate, potrivit relatărilor BBC, citat de The Guardian.

Acest lucru vine după ce grupul a lansat două drone asupra unei baze militare din teritoriul ocupat la începutul acestei săptămâni, omorând doi soldați israelieni și rănind 24.

Rezistența islamică este un grup aliat cu Hezbollah și Iran care se opune Israelului în regiune.

IDF nu a comentat și rămâne neclar dacă au fost provocate pagube.

UPDATE 14:00 IDF spune că a ucis un comandant Hezbollah

Israelul spune că forțele aeriene au ucis un comandant Hezbollah – Khader Ali Tawil, relatează BBC.

Comunicatul IDF arată că Khader a lucrat cu alți doi, Muhammad Haidar și Hassan Nathir al-Ra’ini, care au fost uciși la începutul săptămânii.

Armata israeliană afirmă că cei trei au fost responsabili pentru o rachetă antitanc care a lovit orașul Kfar Yuval de la granița de nord a Israelului în ianuarie.

Atacul s-a soldat cu moartea lui Barak Ayalon, care făcea parte din echipa de intervenție de urgență a orașului, și a mamei sale în vârstă de 76 de ani.

Hezbollah nu a comentat declarația armatei israeliene de când a fost postată în această dimineață.

UPDATE 13:57 Noi alerte de evacuare pentru zone din sudul Libanului

Israelul tocmai a emis noi alerte de evacuare pentru zone din sudul Libanului, scrie Sky News.

Purtătorul de cuvânt al armatei în limba arabă, Avichay Adraee, a avertizat locuitorii din aproximativ 25 de zone să se îndrepte imediat spre nord de râul Awali.

UPDATE 13:03 Războiul din Gaza şi escaladarea mortală din Liban au provocat „scântei în propriile noastre comunităţi”, a declarat duminică premierul britanic Keir Starmer, condamnând creşterea numărului de acte antisemite şi islamofobe în Marea Britanie începând cu 7 octombrie.

„Flăcările acestui conflict mortal ameninţă acum să mistuie regiunea. Iar scânteile ajung în propriile noastre comunităţi, aici acasă”, a scris liderul laburist într-un editorial publicat în ziarul The Sunday Times.

Există întotdeauna cei care se folosesc de conflictele din străinătate pentru a inflama conflictele de aici. Din 7 octombrie, am asistat la o creştere a urii josnice împotriva evreilor şi musulmanilor în comunităţile noastre”, continuă el, referindu-se la explozia actelor antisemite şi islamofobe.

UPDATE 12:35 Armata israeliană se pregătește pentru posibile lansări de rachete cu rază lungă de acțiune din Gaza cu ocazia comemorării zilei de 7 octombrie

IDF afirmă că a consolidat forțele de la granița cu Gaza, anticipând posibile tiruri de rachete cu rază lungă de acțiune sau alte atacuri din Fâșia Gaza mâine, cu ocazia aniversării masacrului din 7 octombrie, notează Times of Israel.

Surse militare afirmă că, deși Hamas a fost în mare parte desființată ca organizație militară, agenții săi încă pot efectua atacuri cu rachete.

IDF a anticipat atacurile Hamas la prima aniversare a atacului și evaluează astăzi că astfel de atacuri din Gaza ar putea include tiruri de rachete, posibil chiar spre centrul Israelului.

Ca parte a anticipării atacurilor la aniversarea din 7 octombrie, armata spune că își consolidează apărarea atât de-a lungul graniței cu Gaza, cât și în zona coridorului Netzarim din centrul Fâșiei, unde IDF menține o prezență semipermanentă.

„Comandamentul de Sud este pregătit în ceea ce privește apărarea și atacul pentru mai multe scenarii pe parcursul lunii viitoare, împreună cu permiterea desfășurării în siguranță a evenimentelor comemorative din [comunitățile de la granița cu Gaza]”, afirmă IDF într-o declarație.

Armata spune că mai multe companii sunt desfășurate pentru a apăra orașele israeliene de frontieră și că se coordonează cu poliția și serviciile medicale în cazul unor atacuri.

„Suntem în stare de alertă ridicată pentru zilele următoare. La un nivel ridicat de pregătire… cu acțiuni ofensive”, le spune șeful Comandamentului de Sud, generalul maior Yaron Finkelman, ofițerilor într-un videoclip distribuit de IDF.

Între timp, IDF afirmă că nu a existat nicio reducere a forțelor în coridorul Rafah și Philadelphi – zona de frontieră Egipt-Gaza – deoarece Divizia 162, care a fost desfășurată anterior acolo, a lansat o nouă operațiune în Jabaliya din nordul Gaza.

Zona Rafah a fost transferată Diviziei Gaza, fiind pentru prima dată când divizia regională primește responsabilitatea pentru o mare parte a Fâșiei.

Divizia 162 a părăsit Rafah și a lansat peste noapte o ofensivă surpriză în Jabaliya, încercuind zona din două direcții cu brigăzile sale blindate 401 și 460.

Ofensiva este menită să zădărnicească încercările Hamas de a se regrupa în zonă, afirmă IDF.

Israelul consideră că zeci de mii de palestinieni se află încă în nordul Fâșiei Gaza, printre care mii de agenți teroriști care au supraviețuit operațiunilor anterioare ale IDF, care au dus la dezmembrarea batalioanelor Hamas din zonă.

În ofensiva de peste noapte din Jabaliya, câteva zeci de agenți teroriști au fost uciși în atacuri aeriene și bombardamente cu tancuri, potrivit IDF.

UPDATE 12:32 Nasrallah a fost de acord cu încetarea focului cu puțin timp înainte de asasinat, susține ambasadorul libanez la Londra

Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah asasinat, a fost de acord cu o încetare a focului de trei săptămâni cu puțin timp înainte de a fi ucis, a declarat ambasadorul Libanului în Regatul Unit pentru Sky News.

Luna trecută, când a început ofensiva Israelului împotriva țintelor Hezbollah din Liban, au existat speranțe publice privind o încetare rapidă a focului, SUA și Franța fiind optimiste cu privire la încheierea unui acord.

Însă israelienii au părut să respingă orice efort câteva ore mai târziu, iar de atunci loviturile aeriene asupra Libanului au continuat – Hezbollah lansând de asemenea în mod regulat rachete asupra Israelului.

Întrebat dacă zvonurile potrivit cărora răposatul lider Hezbollah ar fi sprijinit o încetare a focului sunt adevărate, Rami Mortada a răspuns „da” și că guvernul libanez – care nu este condus de gruparea militantă – a fost de acord cu schema.

UPDATE 12:31 26 de persoane au fost ucise în atacurile israeliene asupra unei foste școli și moschei din Gaza, potrivit Ministerului local al Sănătății

Ministerul Sănătății din Gaza a emis o actualizare a numărului de persoane ucise sâmbătă de atacurile israeliene asupra unei școli și a unei moschei care servea drept adăpost în Deir al-Balah, în centrul Gazei, scrie The Guardian.

Bilanțul anterior era de 24 de morți. Acesta a fost majorat la 26. Zeci de persoane ar fi fost rănite. Armata israeliană a susținut că a vizat militanți Hamas în lovituri.

UPDATE 12:29 Oficialii libanezi afirmă că 23 de persoane au fost ucise în urma loviturilor israeliene

În ultimele momente, Ministerul Sănătății libanez a emis o serie de actualizări cu privire la persoanele ucise și rănite în urma atacurilor aeriene israeliene care au avut loc ieri în întreaga țară, transmite BBC.

În total, 23 de persoane au murit și alte 93 au fost rănite în urma raidurilor din mai multe zone – inclusiv în sudul Libanului și în regiunea estică Bekaa și Baalbek-Hermel.

UPDATE 11:44 Netanyahu afirmă că Israelul se confruntă cu un război pe șapte fronturi

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că, la aproape un an de la atacurile Hamas asupra Israelului, țara sa luptă acum pe șapte fronturi, informează CNN.

„Astăzi, Israelul se apără pe șapte fronturi împotriva dușmanilor civilizației”, a spus el sâmbătă într-o declarație video. El a spus că acestea includ Hezbollah, susținut de Iran, în nord, Hamas în Gaza, Houthis în Yemen, „teroriștii” din Cisiordania și milițiile șiite din Irak și Siria.

„Și luptăm împotriva Iranului, care săptămâna trecută a tras peste 200 de rachete balistice direct către Israel și care se află în spatele acestui război pe șapte fronturi împotriva Israelului”, a declarat Netanyahu.

El a precizat că își menține promisiunea de a schimba raportul de forțe în nord, între Israel și Liban. Israelul a lansat aproape 9.000 de atacuri în Liban de la 8 octombrie, iar Hezbollah a lansat 1.500 de atacuri în același interval de timp, potrivit datelor ACLED.

Referindu-se la Gaza, Netanyahu a declarat că Israelul are dreptul să se apere și că nu îi va uita pe cei 101 ostatici „față de care ne angajăm cu toate forțele să îi aducem acasă”. Cel puțin 41.825 de persoane au fost ucise în Gaza de la 7 octombrie anul trecut, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza.

Netanyahu a spus „rușine” președintelui francez Emmanuel Macron și altor țări care cer embargouri asupra armelor împotriva Israelului. „Fiți siguri că Israelul va lupta până când bătălia va fi câștigată – pentru binele nostru și pentru binele păcii și securității în lume”, a adăugat Netanyahu.

Peste 1.400 de persoane au fost ucise în atacuri israeliene în Liban în ultima lună și aproape 7.500 au fost rănite, potrivit Ministerului libanez al Sănătății.

UPDATE 11:00 Premierul libanez face apel la „presiuni asupra Israelului” pentru a ajunge la un armistițiu, în timp ce Hezbollah continuă să lanseze rachete

Premierul libanez Najib Mikati face apel la „presiuni asupra Israelului” pentru o încetare a focului, în timp ce Hezbollah continuă să tragă cu rachete și să lanseze drone spre Israel, transmite AFP, citată de Times of Israel.

Mikati a declarat că sprijină eforturile SUA și Franței pentru un armistițiu, în timp ce agenția oficială National News Agency a raportat un atac israelian la sud de Beirut. Un jurnalist AFP a auzit o explozie puternică și a văzut coloane de fum deasupra locului loviturii.

UPDATE 10:58 23 din cele 38 de spitale din Gaza au în prezent serviciile întrerupte – presă

Reporterii de la Wafa, agenția de presă palestiniană, au fost informați de surse medicale că 23 din cele 38 de spitale din Fâșia Gaza sunt în prezent în afara serviciului, pe fondul atacurilor aeriene israeliene neîncetate care au vizat instituțiile de asistență medicală în timpul războiului de aproape un an, potrivit The Guardian.

Autoritățile locale din domeniul sănătății au mai raportat că 986 de lucrători din domeniul sănătății au fost uciși în timpul războiului, iar atacurile israeliene ar fi făcut ca 130 de ambulanțe să devină inoperabile.

UPDATE 10:43 Armata israeliană este duminică în stare de alertă maximă de teama unor atacuri înaintea comemorării unui an de la atacul sângeros al Hamas şi se pregăteşte de un răspuns la salva de rachete lansate de Iran, care susţine Hezbollah, relatează AFP. Detalii aici.

UPDATE 10:31 Un „număr” de ținte aeriene lansate din Liban au fost interceptate, afirmă IDF

O actualizare din partea Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF) emisă în ultima oră spune că forțele aeriene israeliene au interceptat un „număr” de ținte aeriene lansate de pe teritoriul libanez în cursul nopții, notează BBC.

Mesajul de pe X spune că țintele nu au traversat teritoriul israelian, dar că au fost emise alerte din cauza riscului de cădere a unor fragmente din cer.

Aceasta a urmat avertizărilor emise în zona Galileii de Vest.

Într-o actualizare separată de mai devreme, IDF a mai spus că o navă de rachete a marinei israeliene a interceptat două drone „lansate din est” în Marea Mediterană, în timp ce forțele aeriene au interceptat un dispozitiv aerian fără pilot (UAV) în zona maritimă din largul coastei Gush Dan – de asemenea, lansat din est.

Nu au fost raportate victime în niciunul dintre cazuri, a adăugat armata.

UPDATE 10:24 Armata israeliană confirmă lovituri asupra Beirutului peste noapte

Armata israeliană a confirmat că a „efectuat o serie de lovituri țintite” în zona capitalei Libanului, Beirut, peste noapte, afirmând că a vizat „depozite de arme” și alte părți ale infrastructurii Hezbollah, scrie CNN.

Purtătorul de cuvânt în limba arabă al Forțelor de Apărare ale Israelului a emis noi ordine de evacuare pentru mai multe cartiere înainte de ceea ce a spus el că vor fi lovituri asupra unor ținte aparținând grupului militant susținut de Iran.

Anterior, echipa CNN la fața locului în Beirut a declarat că a auzit explozii și explozii constante timp de câteva ore.

Jomana Karadsheh de la CNN a declarat că loviturile de sâmbătă seară au fost printre cele mai susținute și mai intense pe care le-a văzut lovind suburbiile din sud de la începutul războiului. Mai întâi echipa a auzit zgomote, urmate de flash-uri în depărtare, apoi a auzit exploziile. Cel puțin două dintre lovituri au declanșat ceea ce păreau a fi explozii secundare – mingi de foc care uneori au luminat cerul noaptea, însoțite de explozii care au răsunat în tot orașul.

Numărul victimelor nu este încă clar.

UPDATE 10:23 Armata israeliană înconjoară Jabalya în nordul Gazei în timp ce mai multe persoane au fost ucise în lovituri

Armata israeliană spune că a „încercuit” Jabalya în nordul Gaza și „continuă să opereze în zonă”, relatează CNN.

Înaintea operațiunii terestre din tabăra de refugiați, au fost efectuate lovituri aeriene peste noapte, a confirmat armata, inclusiv împotriva a ceea ce spune că sunt „depozite de arme, site-uri de infrastructură subterane, celule teroriste și site-uri de infrastructură militară suplimentare”.

Un jurnalist aflat în zonă a declarat pentru CNN că loviturile au durat aproximativ 90 de minute și au fost concentrate în estul Jabalya și în apropiere de Gaza City.

Paramedicii de la Societatea Semilunii Roșii Palestiniene au declarat că două persoane au fost ucise și alte câteva transportate la spital după ce un apartament dintr-o clădire din apropierea clinicii UNRWA din tabăra de refugiați Jabalya a fost lovit. UNRWA este o organizație de ajutorare care lucrează în teritoriile palestiniene.

Într-o declarație, armata a afirmat că a detectat prezența membrilor Hamas în zonă, precum și eforturile acestora „de a-și reconstrui capacitățile operaționale în zonă” și a continuat operațiunea de „dezmembrare” a acestei infrastructuri în zonă, afirmând că aceasta va „continua atât timp cât va fi necesar pentru a-și atinge obiectivele”.

UPDATE 10:22 Principalele evenimente de ieri, pe scurt:

  • După o zi de lovituri israeliene, sâmbătă seara au avut loc mai multe explozii puternice în capitala libaneză Beirut, cu flăcări uriașe în suburbiile din sud. IDF a cerut locuitorilor să evacueze zona mai devreme
  • Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că zilele de lovituri au distrus o mare parte din arsenalul Hezbollah și au schimbat cursul războiului împotriva grupării susținute de Iran
  • Hezbollah a lansat mai devreme zeci de rachete asupra Israelului, afirmând că o fabrică militară se numără printre obiectivele sale
  • Netanyahu l-a criticat, de asemenea, pe președintele francez Emmanuel Macron pentru că a cerut un embargo asupra armelor împotriva Israelului și o încetare imediată a focului în Liban. Biroul lui Macron a reafirmat că Franța este un „prieten ferm al Israelului”
  • Principalul general american pentru Orientul Mijlociu, Michael Kurilla, a sosit în Israel pentru a discuta despre posibilele represalii la un baraj de rachete balistice lansat marți de Iran. Teheranul a declarat că atacul a fost un răspuns la uciderea de către Israel a liderului Hezbollah săptămâna trecută
  • Șeful agenției ONU pentru refugiați, Filippo Grandi, a sosit mai devreme la Beirut și a avertizat că Libanul se confruntă cu o criză teribilă pe măsură ce conflictul se intensifică.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.