G4Media.ro

Construcția celui mai înalt zgârie-nori din lume a fost reluată, după o…

Sursa foto: Jeddah Economic Company / Adrian Smith + Gordon Gill Architecture

Construcția celui mai înalt zgârie-nori din lume a fost reluată, după o pauză de șapte ani / Clădirea va avea 1 km înălțime / Șeful companiei care îl va construi este fratele vitreg al lui Osama bin Laden

Construcția turnului Jeddah din Arabia Saudită, înalt de un kilometru, care va deveni cel mai înalt zgârie-nori din lume după finalizare, a fost reluată la aproape șapte ani după ce lucrările au fost oprite pe fondul unei epurări anticorupție la nivelul întregului regat, relatează CNN.

În cadrul unei ceremonii desfășurate miercuri pe șantier, consorțiul de dezvoltare din spatele proiectului, Jeddah Economic Company (JEC), a anunțat că turnul este acum programat să fie finalizat în 2028.

Clărirea de 1.000 de metri înălțime erau finalizați în proporție de aproximativ o treime atunci când, în 2017, mai multe figuri cheie – inclusiv președinții companiei principale și ai unui conglomerat care a cofinanțat proiectul – au fost reținute în cadrul campaniei anti-grațiere a prințului moștenitor Mohammed bin Salman, în urma căreia sute de persoane au fost interogate sub acuzații de corupție.

Lucrările au continuat după arestări, deși au fost blocate la începutul anului 2018. În luna ianuarie a aceluiași an, în contextul îngrijorării crescânde cu privire la consecințele economice ale epurării, JEC a declarat pentru CNN că construcția va continua, dar a urmat o pauză de câțiva ani. De asemenea, perturbările cauzate de pandemia Covid-19 ar fi întârziat planurile de reluare a lucrărilor.

La ceremonia din această săptămână a participat unul dintre oficialii reținuți anterior, prințul saudit Alwaleed bin Talal, care este președintele Kingdom Holding Company, unul dintre principalii finanțatori ai proiectului. Alwaleed, vărul prințului moștenitor, a fost eliberat la aproape trei luni de la arestarea sa, deși nu se știe de ce și în ce circumstanțe a fost eliberat. În urma ceremoniei de ieri, Alwaleed a postat pe X un videoclip în care apare o reprezentare digitală a turnului strălucitor, însoțită de textul „Ne-am întors”.

Un alt personaj-cheie implicat în campania anticorupție a fost Bakr bin Laden, președintele principalului constructor al zgârie-norului, Saudi Binladen Group. Magnatul construcțiilor, care este fratele vitreg al lui Osama bin Laden, ar fi fost eliberat în 2021, la trei ani după arestare. Firma familiei sale, care deține, de asemenea, o participație în proiectul Jeddah Tower, a fost reangajată pentru a finaliza lucrările de construcție.

Potrivit unui anunț publicat prin intermediul bursei saudite, noul contract al Saudi Binladen Group valorează 7,2 miliarde de riali (1,9 miliarde de dolari), din care aproximativ 1,1 miliarde de riali (290 de milioane de dolari) au fost deja plătiți pentru lucrările finalizate. În prezent, au fost construite 63 din cele 157 de etaje ale turnului.

În timp ce ceremonia a marcat primul anunț oficial cu privire la reluarea construcției, imaginile din satelit furnizate către Newsweek de firma americană Maxar Technologies în urmă cu două luni au sugerat că lucrările aveau deja loc pe amplasament. În septembrie 2023, revista MEED din Dubai a raportat că JEC a invitat antreprenorii să liciteze pentru proiect, deși dezvoltatorul a refuzat să confirme planurile pentru CNN la momentul respectiv.

Proiectat pentru extreme

Cunoscut anterior sub numele de Kingdom Tower, zgârie-norul a fost inaugurat în 2013 și inițial se preconiza că va fi finalizat până în 2020. Se va ridica la mai mult de 500 de metri deasupra Burj Khalifa din Dubai, în prezent cea mai înaltă clădire din lume. Cu vedere la Marea Roșie, în capitala comercială a Arabiei Saudite, Jeddah, clădirea ar trebui să conțină spații de birouri, comerciale și rezidențiale.

Planurile inițiale, prezentate pentru prima dată în 2011, includeau un hotel, un centru comercial și cea mai înaltă punte de observație din lume. Kingdom Holding Company nu a răspuns la solicitarea CNN de confirmare a faptului că proiectul și specificațiile clădirii au rămas neschimbate pe parcursul pauzei.

Turnul a fost proiectat de arhitectul american Adrian Smith, care a folosit amprenta „în trei petale” a clădirii și forma aerodinamică conică pentru a depăși provocările tehnice uriașe ale construcției la asemenea înălțimi.

Cabinetul arhitectului din Chicago, Adrian Smith + Gordon Gill, a declarat că forma turnului „evocă un mănunchi de frunze care se ridică de la sol”. Planurile includ, de asemenea, 59 de lifturi diferite, în ceea ce firma a numit „unul dintre cele mai sofisticate sisteme de lifturi din lume”. Jeddah Tower va fi bijuteria coroanei unui complex mai amplu de 57 de milioane de metri pătrați și 20 de miliarde de dolari, denumit Jeddah Economic City.

Vorbind pentru CNN în 2018, directorul de dezvoltare de atunci al JEC, Hisham Jomah, a declarat că proiectul „schimbă mentalitatea” din Jeddah, care a acționat în mod tradițional ca o poartă către orașele sfinte Medina și Mecca. „Înainte ca (turnul) să fie aici, acesta nu era considerat un loc în care oamenii să locuiască”, a spus Jomah, care a decedat între timp. „Creăm un oraș independent… astfel încât să nu trebuiască să pleci de aici”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.