G4Media.ro

Șeful organismului public de supraveghere al mass-mediei din Polonia a fost demis…

Foto: Captură video

Șeful organismului public de supraveghere al mass-mediei din Polonia a fost demis de Parlament din cauza legăturii cu actuala opoziție – fosta putere

Șeful de lungă durată al Consiliului Național al Mass-mediei (RMN), un organism de stat care supraveghează mass-media publică, a fost revocat din funcție de către Parlament din cauza asocierii sale cu companii media legate de partidul de opoziție Lege și Dreptate (PiS), relatează Notes from Poland.

Krzysztof Czabański, un fost politician PiS, a fost numit la conducerea RMN în 2016, când PiS era la putere. Decizia de a-l demite a fost condamnată de fostul său partid ca fiind un „atac la adresa mass-media” din partea majorității guvernamentale, care a înlocuit PiS la putere anul trecut.

Moțiunea de demitere a lui Czabański a fost depusă de deputații Coaliției Civice (KO), cel mai mare grup din actuala coaliție de guvernare. Aceștia au susținut că Czabański a încălcat interdicția de a combina funcția sa de șef al RMN cu implicarea „într-o entitate care este un furnizor de servicii media sau un producător de radio sau televiziune”.

Ca dovadă, aceștia au indicat faptul că Czabański face parte din consiliul de supraveghere al Institutului Lech Kaczyński, o fundație care poartă numele regretatului fost președinte și fondator al PiS. Soția lui Czabański, Barbara Czabańska, este președintă a institutului.

Fundația deține o companie media și de publicitate, Srebrna, care este legată de Jarosław Kaczyński, liderul PiS și fratele geamăn identic al lui Lech.

La rândul său, Srebrna deține participații în societăți media precum Słowo Niezależne (editor al site-ului de știri de dreapta Niezalezna), precum și Geranium, această din urmă societate deținând o participație în Forum SA (editor al cotidianului de dreapta Gazeta Polska Codziennie).

Czabański a fost membru al consiliului de supraveghere al Institutului Lech Kaczyński – alături de Jarosław Kaczyński – din 2003. Între timp, din 2016 a condus RMN, care este responsabil pentru numirea și demiterea conducerii radiodifuzorilor publici din Polonia și a Agenției Poloneze de Presă (PAP).

„Prin faptul că face parte din consiliul Institutului Lech Kaczyński, [Czabański] are o influență indirectă asupra activităților furnizorilor de servicii media”, se arată în moțiunea de demitere.

Acest lucru încalcă interdicția subliniată în legea privind RMN de a participa la entități care sunt furnizori de servicii media, a declarat Urszula Augustyn de la KO, reprezentând deputații din spatele moțiunii, informează Agenția de presă poloneză (PAP).

Cu toate acestea, PiS a respins argumentația coaliției de guvernare cu privire la demiterea lui Czabański. Joanna Lichocka, un deputat PiS care este ea însăși membră a RMN, a numit-o un „atac asupra mass-media”.

Ea a susținut că Czabański nu a încălcat legea, deoarece nu deține acțiuni în nicio companie care este furnizor de servicii media. „Faptul că face parte din consiliul de administrație al unei fundații, Institutul Lech Kaczyński, nu este deloc afectat de participarea sa la entități care furnizează activități de televiziune”, a adăugat ea.

În cadrul unui vot în Seim (camera inferioară a Parlamentului Poloniei), 257 de deputați din 460 au votat în favoarea demiterii lui Czabański, moțiunea fiind susținută de KO, de partenerii săi de coaliție, A Treia Cale (Trzecia Droga) și Stânga (Lewica), precum și de Confederația (Konfederacja), un partid extrema dreaptă din opoziție.

Împotriva moțiunii au vot 183 de deputați, toți, cu excepția a trei dintre ei, provenind din grupul PiS, cu sprijinul aliatului său, Kukiz’15.

În timpul celor opt ani de guvernare a PiS, mass-media publică a devenit un purtător de cuvânt al partidului de guvernământ. Noua coaliție de guvernare, condusă de premierul Donald Tusk, s-a angajat să „depolitizeze” aceste instituții.

La scurt timp după venirea la putere anul trecut, noul guvern a ocolit RMN și a trecut la eliminarea directă a conducerii mass-media publice, o măsură care a fost criticată de Czabański, de opoziție și de mulți experți juridici.

Sub noua sa conducere, mass-media publică, în special radiodifuzorul TVP, au fost acuzate că au devenit părtinitoare în favoarea noului guvern.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.