G4Media.ro

Meloni va vizita vineri Iordania și Liban / Premierul italian se va…

Sursa foto: Filippo MONTEFORTE / AFP

Meloni va vizita vineri Iordania și Liban / Premierul italian se va întâlni cu regele Abdullah și cu prim-ministrul libanez

Premierul italian Giorgia Meloni se va întâlni vineri cu regele Abdullah al Iordaniei la Aqaba, apoi cu premierul libanez la Beirut, informează Reuters, citată de The Guardian.

Ea a cerut Israelului garanții de securitate pentru trupele italiene din Liban, la doar câteva zile după ce bazele de menținere a păcii ale ONU au fost atacate. Guvernul italian a fost un susținător puternic al Israelului în anul care a trecut de la atacurile Hamas din 7 octombrie, dar a criticat dur atacurile asupra misiunii ONU, cunoscută sub numele de Unifil, și apelurile israeliene pentru retragerea pacificatorilor.

„Credem că atitudinea forțelor israeliene este complet nejustificată”, a declarat Meloni marți în fața Senatului italian, descriind-o drept o «încălcare flagrantă» a unei rezoluții ONU privind încetarea ostilităților dintre Hezbollah și Israel.

Ea a declarat ulterior în camera inferioară a parlamentului: „Cred că o retragere pe baza unei cereri unilaterale din partea Israelului ar fi o mare greșeală. Aceasta ar submina credibilitatea misiunii în sine, credibilitatea Organizației Națiunilor Unite”. ONU a declarat că pozițiile Unifil au fost atacate de 20 de ori de la începutul operațiunii terestre a Israelului în sudul Libanului, la 1 octombrie, inclusiv prin foc direct și un incident duminică, când două tancuri israeliene au pătruns prin porțile unei baze Unifil.

Italia are 1.000 de soldați desfășurați în misiunea ONU și într-o misiune separată cunoscută sub numele de Mibil, care instruiește forțele armate locale, fiind al doilea cel mai mare contributor după Indonezia.

Israelul a negat că ar fi țintit în mod deliberat forțele de menținere a păcii ale ONU, dar în ceea ce devine un test al autorității persistente a instituțiilor ONU de a-și pune în aplicare propriile rezoluții, Consiliul de Securitate al ONU și-a exprimat luni îngrijorarea unanimă după ce mai multe poziții de menținere a păcii au fost atacate în sudul Libanului.

Acesta a îndemnat toate părțile – fără a le numi – să respecte siguranța și securitatea personalului și a spațiilor Unifil. Meloni a declarat că acțiunile Israelului sunt inacceptabile și că a exprimat această poziție omologului său israelian, Benjamin Netanyahu, în cadrul unei convorbiri telefonice.

Meloni a fost considerată unul dintre cei mai puternici aliați ai Israelului în Europa, alături de Germania, deși ea a cerut în mod repetat Israelului să respecte dreptul umanitar. Germania, Franța și Marea Britanie au emis, de asemenea, o declarație comună luni, în care au cerut ca rolul forțelor de menținere a păcii ale ONU să fie respectat.

Reamintind că orice „atac deliberat” împotriva forțelor de menținere a păcii este contrar dreptului internațional, acestea au cerut „Israelului și tuturor părților să își respecte obligația de a asigura în orice moment siguranța și securitatea personalului Unifil și de a permite acestuia din urmă să continue să își îndeplinească mandatul”.

Cele două sectoare care alcătuiesc misiunea ONU – sectorul de vest și sectorul de est – sunt conduse de Italia și, respectiv, de Spania. Cele mai mari contribuții din afara UE sunt Indonezia, India, Ghana și Malaezia. Irlanda contribuie cu 370 de militari.

Orice țară care contribuie poate decide să retragă trupele, însă, în absența unor întăriri, o astfel de mișcare ar putea duce la o reevaluare a capacității de desfășurare a misiunii, ceea ce ar însemna o nouă lovitură pentru autoritatea afectată a ONU. Misiunea, înființată în 1978, a rămas pe poziție în timpul invaziilor israeliene din 1982 și 2006 și nu este clar ce garanții de securitate poate obține Meloni de la israelieni.

Duminică, Neytanyahu l-a îndemnat pe secretarul general al ONU, António Guterres, să retragă toate forțele sale de menținere a păcii din bastioanele Hezbollah și din zonele de luptă, o retragere care ar necesita ca forța ONU de 10.000 de oameni să abandoneze mandatul complex care i-a fost acordat de Consiliul de Securitate din 2006 prin Rezoluția 1701 a ONU.

El a susținut că forțele ONU se transformă în ostatici ai Hezbollah și se pun astfel în pericol. Luni, el a declarat: „Israelul nu se luptă cu Unifil. Nu se luptă cu poporul libanez. Se luptă cu Hezbollah, un susținător al Iranului care folosește teritoriul libanez pentru a ataca Israelul”.

Unifil a acuzat forțele israeliene că au pătruns de două ori într-o cazarmă ONU. Există suspiciuni că Israelul încearcă să preseze forțele ONU să părăsească zona pentru a putea organiza un atac fără menajamente asupra pozițiilor Hezbollah.

Netanyahu a ordonat o operațiune terestră în Liban după o campanie aeriană israeliană intensificată în urma bombardamentelor Hezbollah care au forțat 70.000 de israelieni să își părăsească locuințele din nordul țării. Israelul susține că îndeplinește o parte din termenii rezoluției ONU care cerea dezarmarea Hezbollah și retragerea lor la nord de râul Litani.

Președintele parlamentului libanez, Nabih Berri, și-a exprimat sprijinul politic pentru comandantul Unifil, generalul-maior Aroldo Lázaro, lăudând „poziția sa înțeleaptă și curajoasă” în menținerea trupelor sale în sudul Libanului. Israelul și-a reluat, de asemenea, plângerile cu privire la ONU, subliniind că au fost găsite tuneluri Hezbollah în apropierea cazărmilor ONU din Liban.

Regulile de angajare ale ONU nu permit soldaților internaționali să percheziționeze instalații private sau să confiște arme, în parte pentru că s-ar considera că intervin într-un război civil împotriva unei miliții, Hezbollah, care este și un partid politic și reprezintă o mare parte a populației șiite, inclusiv în parlament.

Forța ONU nu este, de asemenea, abilitată să blocheze survolurile pe care IDF le efectuează zilnic deasupra Libanului, chiar dacă acestea sunt interzise prin Rezoluția 1701. Unifil a detectat aproximativ 3.426 de astfel de încălcări între 8 octombrie 2023 și 20 iunie 2024, alături de 868 de atacuri aeriene.

De la atacurile din 7 octombrie anul trecut, ONU a declarat că restricțiile privind libertatea de mișcare a trupelor s-au înrăutățit, iar șapte pacificatori au fost răniți până la sfârșitul lunii iunie. Din 1978, Unifil a pierdut 337 de pacificatori, făcând din Liban cea mai costisitoare, din punct de vedere uman, dintre toate operațiunile sale de menținere a păcii.

În total, 4.200 de membri ai forțelor de menținere a păcii au murit în întreaga lume, potrivit ONU. Jeanine Hennis-Plasschaert, coordonatorul special al ONU pentru Liban, și-a exprimat marți îngrijorarea cu privire la violențele din regiune. „Printre tirurile de rachete și rachete, aruncarea de bombe și desfășurarea de raiduri, mașinăria războiului nu reușește să abordeze problemele de fond”, a scris ea pe X.

„Și astfel, riscul de a condamna o altă generație la aceeași soartă este foarte real, încă o dată”. Tensiunile dintre Israel și ONU reflectă o luptă mai amplă, care durează de zeci de ani, privind refuzul Israelului de a respecta rezoluțiile Consiliului de Securitate referitoare la formarea unui stat palestinian și percepția Israelului că ONU este plină de antisemitism.

Luna trecută, ministrul israelian de externe a anunțat că Guterres nu este binevenit în Israel, în timp ce Netanyahu, în discursul său la adunarea generală, a descris ONU drept o mlaștină de antisemitism.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...