Italia importă cadavre din SUA pentru studenții de la medicină: „Avem prea puține corpuri donate științei” / Un cap uman poate costa până la 2.000 de euro, iar un corp întreg poate ajunge la 6.000 mii de euro
Pentru cursurile universitare ale asociației italiene de anatomie disectivă (AIAD), exponatele sosesc din SUA, scrie Corriere della Sera, în contextul în care italienii sunt extrem de reticenți în a-și dona corpurile pentru știință, după moarte.
Un cap uman poate costa până la 2.000 de euro, iar un corp întreg poate costa până la 6 mii de euro, potrivit jurnaliștilor italieni.
La Torino sunt 24 de studenți înscriși la cursul organizat de Asociația italiană de anatomie disectivă și de Școala de otorinolaringologie de la Institutul de anatomie umană al Universității din Torino.
În timpul pregătirii ei sunt solicitați să ”se antreneze” pe cadavre pe jumătate de bust, importate din Statele Unite.
Corpurile donate științei prin voința exprimată a subiectului însuși atunci când acesta era încă în viață și care, pentru a ajunge în Italia, au trebuit să treacă printr-un lung proces de conservare și autorizare. Pe de altă parte, nici nu ar fi putut fi altfel, având în vedere că în Italia, și din cauza unei comunicări foarte slabe pe această temă și a unei lipse de conștientizare consecutive, corpurile donate științei sunt foarte puține și nu depășesc câteva zeci pe an.
Cu toate acestea, Aiad nu renunță; dimpotrivă, a crescut de-a lungul anilor, reușind să ofere tot mai multe oportunități de formare „pe teren” pentru medicii de mâine. Această societate științifică, de fapt, s-a născut din prietenia unui grup de profesioniști ORL care lucrau deja activ de mulți ani în organizarea de cursuri de disecție anatomică în străinătate și în Italia.
„Diversele competențe profesionale din cadrul grupului au făcut posibilă construirea unei structuri de nivel mondial, capabilă să ofere cursuri de disecție anatomică în toate districtele chirurgiei ORL și în disciplinele conexe, cum ar fi oftalmoplastia, dentistrie și implantoprotetică, neurochirurgie, chirurgie maxilofacială și chirurgie plastică” – explică membrii fondatori pe canalele lor oficiale de comunicare.
”Filozofia cursurilor noastre full-immersion se bazează pe o predare extrem de practică, pe o mare interacțiune între proferori și cursanți și pe o largă disponibilitate din partea cadrelor didactice de a răspunde tuturor nevoilor și cerințelor cursanților, astfel încât, la sfârșitul cursului, fiecare participant se va trezi cu un curs adaptat nevoilor sale, care îi va permite să ducă acasă mesajele și învățăturile de care are nevoie, indiferent de nivelul său inițial de pregătire”, precizează asociația.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank