G4Media.ro

Șase dintre cele mai vechi și inedite carnavaluri din Italia, dar de…

sursa foto: Pixabay/ Pixabay

Șase dintre cele mai vechi și inedite carnavaluri din Italia, dar de care cel mai probabil n-ai auzit

Veneția poate fi gazda celui mai faimos carnaval din Italia, însă astfel de evenimente spectaculoase au loc în întreaga țară, de multe ori cu care alegorice uriașe și parade lungi de o oră.

Aproximativ trei milioane de oameni se adună în fiecare an pentru a participa la Carnavalul din Veneția. Festivitățile din Orașul Apei îi găsesc pe localnici și pe vizitatori îmbrăcați în rochii vechi și măști diverse pentru a participa la baluri luminate de candelabre sau pur și simplu pentru a se plimba pe străzile frenetice. 

Însă, în Italia există mai mult de 70 de carnavaluri locale, mai puțin cunoscute, fiecare cu propriile sale particularități, arată National Geographic. Unele se învârt în jurul mâncării, altele sărbătoresc umorul ingenios, iar multe prezintă care alegorice – monumente colorate care se înalță până la cer, rezultatul unor tradiții artizanale vechi de secole.

  1. Storico Carnevale di Ivrea, Piemont

Acest eveniment din Ivrea, la poalele Alpilor, este definit de “Bătălia portocalelor”, cea mai mare încăierare alimentară din Italia, programată pentru trei după-amiezi în jurul zilei de Rusalii. Mii de orășeni se împart în echipe și se luptă până la ultimul fruct, o tradiție care, conform tradiției, reconstituie o rebeliune din secolul al XIII-lea împotriva unui tiran local. „Armele” sunt furnizate, iar vizitatorii pot cumpăra un bilet în avans pentru a participa. Sărbătorile se încheie cu obișnuita replică de despărțire: „Arvedse a giobia a ‘n bot”, ceea ce înseamnă „ne vedem joi” – ce face referire la ziua de joi în care festivitățile legate de Paște vor reîncepe în anul următor.

  1. Carnevale di Cento, Emilia-Romagna

Organizat în orașul nordic Cento, acesta este singurul carnaval din Europa care este oficial „înfrățit” cu cel de renume mondial din Rio de Janeiro. Dansatorii brazilieni de samba se alătură festivităților, care se întind pe parcursul a cinci duminici în apropierea lunii februarie, și includ parade ale carelor alegorice, spectacole ale celebrităților italiene și un foc de tabără. 

Cinci asociații concurează pentru premiul de cel mai bun car alegoric și, în zilele de după ceremonia de premiere, câștigătorii organizează o „înmormântare” jovială: un cortegiu cu sicrie și voaluri negre, în timpul căreia au ocazia să tachineze celelalte echipe. Învinșii iau totul în serios și se hotărăsc să se revanșeze anul viitor. 

  1. Carnevale di Viareggio, Toscana

Sărbătorile Carnavalului din acest oraș de la malul mării sunt pe locul doi după cele din Veneția. Aproximativ 100.000 de spectatori se adună la fiecare dintre cele șase parade din ianuarie și februarie, admirând carele alegorice care pot ajunge până la 30 de metri înălțime. Ca și în restul țării, paradele se schimbă în fiecare an și sunt adesea alegorice. S-ar putea să vedeți, de exemplu, un mamut gigantic care face referire la topirea ghețarilor sau harpiile care reprezintă tentațiile. 

După asta, se merge la Cetatea Carnavalului, care este deschisă tot timpul anului. Printre atracții se numără un muzeu care urmărește cronologia sărbătorilor, și hangare în care artizanii construiesc care alegorice (uneori lăsând ușile deschise pentru a permite vizitatorilor să privească înăuntru).

  1. Carnevale di Fano, Marche

Nu numai că aceasta este una dintre cele mai vechi sărbători de carnaval din Italia, datând din cel puțin 1347, dar este și cea mai dulce. Carnavalul are loc în Fano, un oraș la malul mării din centrul țării, în trei duminici consecutive între februarie și martie, iar în fiecare zi, carele alegorice defilează de trei ori pe aceeași stradă. 

Primul tur prezintă creațiile anului. În al doilea tur are loc un obicei tradițional, caracteristic – „aruncarea” ciocolatei și a dulciurilor către public. Pentru etapa finală a evenimentului, numită luminaria („iluminare”), marșul se aprinde la apusul soarelui, cu un efect sugestiv.

  1. Carnevale di Putignano, Puglia

Tradiția spune că această sărbătoare din Puglia a început în 1394 când, din cauza amenințării unei invazii, localnicii au mutat moaștele Sfântului Ștefan de pe coastă la Putignano, un oraș mai sigur. Când a început marșul, pe 26 decembrie, fermierii și-au părăsit câmpurile și s-au alăturat marșului. 

Această dată marchează și astăzi începutul Carnevale di Putignano, care se desfășoară până la sfârșitul lunii februarie – fiind cel mai lung carnaval din Italia. Evenimentele principale ce pot fi regăsite sunt: procesiuni mascate și defilări de care alegorice, care au loc joia, expoziții tematice, ateliere de papier-mâché și spectacole ce au loc pe parcursul întregii perioade festive.

  1. Carnevale di Mamoiada, Sardinia

Deși este unul dintre cele mai vechi și mai îndrăgite evenimente din folclorul Sardiniei, Carnavalul din Mamoiada, din interiorul insulei, a rămas puțin cunoscut străinilor până în secolul trecut. În loc de care alegorice și parade zgomotoase, sezonul de aici este marcat de sosirea unor “Mamuthones”, bărbați îmbrăcați în măști negre și blănuri închise la culoare, și a unor “Issohadores”, cu măști albe și veste roșii. 

Originea costumelor s-a pierdut în timp, dar acestea sunt acum un simbol al regiunii. Aceștia pot fi văzuți defilând pe 17 ianuarie, de sărbătoarea Sfântului Anton, în Marțea Mare și în Duminica Paștelui.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.