G4Media.ro

Referendumul lui Nicușor Dan, aprobat de Consiliul General. Propunerea primarului a trecut…

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Referendumul lui Nicușor Dan, aprobat de Consiliul General. Propunerea primarului a trecut și cu întrebarea cerută de PSD

Consiliul General al Municipiului București a adoptat luni propunerea primarului general Nicușor Dan privind organizarea unui referendum local în Capitală pe 24 noiembrie, simultan cu primul tur al alegerilor prezidențiale. Primarul general a fost de acord să supună la vot un singur proiect de hotărâre care să conțină întrebările sale, la care s-a adăugat, prin amendament al PSD, întrebarea privind combaterea consumului de droguri în școlile din București.

Proiectul de organizare a referendumului local în București a trecut cu voturile majorității consilierilor PNL, USR, PSD și PMP: 47 de voturi pentru, 2 împotrivă și nicio abținere.

„Exista o problemă tehnică cu proiectele de hotărâri care aveau întrebări diferite și am ajuns la soluția de a avea amendamente, astfel încât să existe un singur proiect de hotărâre”, a explicat Nicușor Dan, după ce toate cele trei întrebări au fost incluse în același proiect de hotărâre.

Legat de întrebarea cu privire la emiterea de autorizații de construcții doar de către primarul general, propunere care are nevoie de schimbarea legislației, Nicușor Dan a precizat că dacă referendumul va fi validat, iar Parlamentul va „confirma voința bucureștenilor”, toate direcțiile de urbanism de la cele 6 primării de sector vor veni la Primăria Municipiului București și vor rezolva deficitul de personal de la PMB.

Cele trei întrebări la care bucureştenii vor fi invitaţi să se pronunţe prin „DA” sau „NU” sunt următoarele:

  • – „Sunteţi de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului Bucureşti şi Primăriile de Sector a impozitelor pe venit şi a taxelor şi impozitelor locale colectate de la bucureşteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti?”
  • – „Sunteţi de acord ca Primarul General al Municipiului Bucureşti să emită Autorizaţiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al oraşului?”.
  • – „Sunteți de acord ca Primăria Municipiului București să finanțeze și să implementeze un program de educație pentru sănătate și prevenire a consumului de droguri în toate școlile din București?”

În cazul în care parlamentul va da o lege prin care referendumul local se comasează cu primul tur al alegerilor prezidențiale nu va mai fi nevoie de biroul electoral municipal, a explicat Nicușor Dan, după votul consilierilor,

În cazul în care nu va fi dată această lege, “costurile vor fi ceva mai mari pentru că vor fi suportate de Primărie”, a explicat el, estimând costul la 7 milioane de lei.

Context

Primarul Capitalei anunța încă din 10 iunie că vrea să organizeze un referendum privind împărțirea banilor între Primăria generală și primăriile de sector, precum și în privința urbanismului, în discursul său de după închiderea urnelor la alegerile locale în care a obținut un nou mandat de edil al Capitalei.

Oportunitatea convocării referendumului a fost readusă în discuție în contextul conflictului din jurul consolidării Planșeului din Piața Unirii, după ce Primăria Sectorului 3 a eliberat autorizație de construire în regim de urgență fără aprobarea primarului general.

Legat de împărțirea banilor între sectoare și Primăria Capitalei, Nicușor Dan a declarat că Primăria Capitalei este subfinanțată, precizând că în anul 2023, municipalitatea a avut un buget de 3 miliarde de lei, iar primăriile de sector de 9 miliarde, în condițiile în care marile lucrări de infrastructură, spitalele, iluminatul public sunt în subordinea Primăriei generale.

PSD a solicitat să fie introdusă și o a treia întrebare la referendum cu privire la prevenția consumului de droguri în școli. „Normal, vorbim de capitala României, e cea mai expusă la acest flagel și tinerii care fac studiile în capitală sunt cei mai expuși la acest flagel”, afirma premierul Marcel Ciolacu.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Ce aiurea e treia întrebare, Ciolacu nu mai poate de grija drogurilor, haha. Apropo, cum ajung drogurile în scoli, politicii PSD din poliție și DIICOT, nu sunt în stare să stopeze traficul de droguri?
    Dar trebui să recunosc că e o mișcare bună politic vorbind, apoi pot să bage placa cu usriști, reziști, etc drogați.

  2. Ce-are s cu prefectura… S-ar părea că lui Ciolacu poți să-i vorbești de urbanism și bugetul Capitalei că el tot la droguri se gândește… atât s-a putut!

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.