G4Media.ro

Profesorii unui colegiu din Covasna se plâng că predau printre gândaci și…

Sursa foto: G4Media.ro

Profesorii unui colegiu din Covasna se plâng că predau printre gândaci și în săli neîncălzite: ”Ne bucurăm că nu ne plouă, că ne mai vin copiii la școală„ / Primar: ”Nu văd luminița de la capătul tunelului”

O petiție a profesorului Colegiului Național „Mihai Viteazul” (CNMV), din municipiul Sfântu Gheorghe, intrat în renovare acum 4 ani și unde lucrările nu au fost încă finalizate, se plâng de condițiile de aici, scrie Covasna Media.

Cele mai multe clase au fost mutate în cinci locații diferite, iar profesorii se plâng de lipsa materialelor didactice și de condițiile precare și insalubre în care învață elevii.

Într-o scrisoare deschisă, profesorii spun că este frig, sunt gândaci și că nu au materiale de predare moderne, așa cum au toate școlile din județ.

„Pentru cei care îi invidiază pe dascălii de la CNMV, îi invităm să predea o zi cu gecile pe ei, cu goangele săltând de colo-colo, în ciuda dezinsecțiilor făcute, cu degetele înghețate pe cretă și cu nările înfundate de praful alb, da, alb, al cretei, pentru că nici whiteboard-uri nu avem. De fapt, nu avem nimic! Ne bucurăm că nu ne plouă, că ne mai vin copiii la școală, că profesorii se încăpățânează să își mai facă treaba”, se arată în scrisoare.

Dascălii reclamă durata lucrărilor de reabilitare a clădirii care au început în octombrie 2020 și care, din cauza mai multor neînțelegeri dintre primărie și constructor, nu este clar când se vor finaliza.

„Suntem singura școală unde întâlnim probleme grave în procesul de reabilitare. Or fi fost și la Miko, și la Mikes, și la Muzeul Secuiesc (n. red.: alte instituții din județ reabilitate de-a lungul timpului) etc., dar doar la noi nu se găsesc soluții pentru a descâlci ițele încurcate ale legislației românești. Ce contează că suferă peste 1.100 de elevi, aproximativ 2.000 de părinți, 4.000 de bunici și cca 100 de angajați? Chiar nu ar fi o problemă, dacă procesul de reabilitare ar fi respectat termenele. Șase luni au devenit ani… și tot așa…”, își explică profesorii nemulțumirea.

Cadrele didactice adaugă că, în ciuda condițiilor, „avem și rezultate, modelăm o materie primă neselectată și avem o promovabilitate demnă de laudă în condițiile date”.

„Spunem demnă de laudă pentru că suntem, cu siguranță, singura școală din localitate, poate și din județ, nu mai spunem că suntem și colegiu, care nu are o tablă interactivă, măcar una!!! O fi vina noastră!? Cert este că nimănui nu-i pasă! Celelalte școli, tot citim prin mediul online, „au mai primit cadou una alta”. Cert este că pe noi nu ne cadorisește nimeni, iar bugetul se tot prioritizează, dar la noi nu se prea răsfrânge vizibil. Se primesc ceva firimituri, dar în realitate nu știm cât se pompează pe ici colo. Vedem doar filmulețe de promovare a unor condiții de învățare moderne, dar care cu siguranță nu sunt de la noi”, transmit profesorii.

Primarul municipiului, Antal Árpád, susține că situația internatului colegiului rămâne incertă. În ciuda faptului că lucrările de reabilitare și modernizare sunt finalizate în proporție de circa 90%, elevii și profesorii nu pot utiliza clădirea, iar autoritățile locale se judecă în continuare cu firma din Cluj care a câștigat licitația pentru aceste lucrări.

Niciuna dintre părți nu vrea să cedeze, deși soluția cea mai la îndemână și în beneficiul tuturor ar fi ca șantierul să fie închis și predat autorităților locale, care să finalizeze lucrările, iar procesele să continue în paralel.

Într-un interviu la We Radio, primarul Antal Árpád a amintit că instituția pe care o conduce a încercat să rezolve problema pe cale amiabilă, însă fără succes. În aceste condiții, edilul se teme că procesele aflate pe rolul instanțelor de judecată s-ar putea întinde pe mai mulți ani, având în vedere experiențele similare avute în trecut de autoritățile județene.

Nu văd luminița de la capătul tunelului în cazul internatului.Dacă se schimbă atitudinea constructorului de azi pe mâine, pentru că nu poate fi exclusă nici această variantă, s-ar putea rezolva foarte ușor, dar dacă nu, s-ar putea să dureze ani sau chiar zece ani”, a spus primarul, în cadrul interviului.

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...