G4Media.ro

Sotheby’s scoate la licitaţie primul portret realizat de un robot / Se…

Sursa Foto: Sotheby’s

Sotheby’s scoate la licitaţie primul portret realizat de un robot / Se numește ”Dumnezeul IA. Portretul lui Alan Turing”

Se numește „Dumnezeul IA. Portretul lui Alan Turing” (God of AI. Portrait of Alan Turing), prima lucrare atribuită unui robot care folosește inteligența artificială, scoasă la licitaţie. Pictura este semnată Ai-Da, artistul android creat de curatorul de la Oxford, Aidan Meller, potrivit Rador Radio România.

„Ceea ce face ca această opera de artă să fie diferită de alte opere de artă generate de AI este că în cazul Ai-Da există o manifestare fizică, iar aceasta este prima dată când este scoasă la licitație o operă de artă realizată de un astfel de robot”, a spus Meller pentru CBS.

Tabloul, un portret înalt de doi metri care îl înfățișează pe părintele computerului modern, va fi vândut la un preț de pornire estimat la aproximativ 115.000 de euro.

„Lucrarea mea este un portret al lui Alan Turing, genialul matematician britanic care a pus bazele calculului modern și al inteligenței artificiale”, a declarat Ai-Da pentru Reuters. „Portretul are o calitate fracturată și stratificată, reflectând lumile noastre fragmentate și cu mai multe fațete”, a spus androidul. Aidan Meller, creatorul Ai-Da care a primit numele după Ada Lovelace – faimoasa matematiciană, precursor al programatorilor pe computer – spune că scopul său este de a începe o dezbatere asupra modului în care interacționăm cu tehnologia și cu inteligența artificială: „Ne aflăm într-un punct de tranziție între o lume umană în care oamenii iau toate deciziile și o lume post-umană, în care algoritmii încep să ia toate deciziile”, a spus Meller pentru Reuters. „Cred că, subliniind acest aspect cu expresia finală „Dumnezeul I.A.”, putem arăta semnificația acestei tranziții”.

Sursa: RAI NEWS / Rador Radio România / Traducerea: Cătălina Păunel

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.