G4Media.ro

Primarul Nicușor Dan va discuta cu noul Consiliu General despre majorarea prețului…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Primarul Nicușor Dan va discuta cu noul Consiliu General despre majorarea prețului gigacaloriei pentru populație – Europa Liberă

Primarul general Nicușor Dan susține că, acum, raportul între banii primiți de Primăria Generală și primăriile de sector este de 1 la 3. Edilul vorbește și despre posibilitatea reducerii subvenției la încălzire, precum și despre amânarea finalizării Planului Urbanistic General.

Primarul general al Bucureștiului, Nicușor Dan, spune la Interviurile one2one de la Europa Liberă, că bugetul Primăriei Capitalei este unul de subzistență, din care jumătate, trei miliarde de lei, e cheltuit pentru subvenții la termoficare și transportul în comun.

Nicușor Dan admite că bucureștenii plătesc direct doar o treime din prețul gigacaloriei, așa că – dezvăluie el în interviul acordat Europei Libere – noul Consiliu General va discuta despre majorarea prețului pentru căldură pentru populație.

În același interviu, primarul general anunță că în București vor fi instituite noi benzi unice dedicate exclusiv transportului în comun. În plus, spune el, încă 70 de mii de locuri de parcare din interiorul inelului central care acum sunt gratuite vor fi disponibile doar cu plată.

La Europa Liberă, edilul explică și de ce pledează pentru extinderea atribuțiilor Primăriei Generale în ceea ce privește emiterea autorizaţiilor de construire pe întreg teritoriul administrativ al oraşului: jumătate dintre construcții ar fi ridicate ilegal, iar Inspectoratul de Stat în Construcții ar fi depășit de gravitatea fenomenului.

Problema construirii în Capitală în viitor ar urma să fie rezolvată parțial de noul Plan Urbanistic General, care nu va fi gata în luna noiembrie, ci anul viitor, mai anunță primarul la one2one.

Citește tot articolul pe Europa Liberă

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Subventia este un ajutor oferit companiei si a fost introdusa ca urmare a ineficientei sistemului de incalzire gestionat de RADET (acum Termoenergetica). Sistemele vechi, cu randamente reduse, pierderi mari de caldura, costuri gigantice de intretinere si reparare au determinat administratia sa suporte o parte a acestor costuri chiar daca tot din banii cetatenilor. Asa dupa cum s-a intamplat in multe alte localitati, in lipsa acestei subventii ar fi urmat deconectarea multor consumatori de la sistemul de incalzire centrala si falimentul regiei (acum companie). La costul exorbitant contribuie substantial si producatorul agentului termic, ELCEN, o companie de stat la fel de ineficienta si de nereformata cu o pozitie foarte confortabila in aceasta ecuatie a incalzirii Bucurestiului. Bineinteles ca ar fi fost de preferat ca inca de la inceput banii sa fie investiti in modernizarea sistemului si nu aruncati pe fereastra sub forma subventiei. Acum, dupa parerea mea, scaderea cuantumului subventiei ar trebui corelata cu scaderea costului gigacaloriei. Orice diminuare a subventiei fara aceasta scadere a costului ar fi nejustificata. Se pare ca, multi nu cunosc cum a aparut aceasta subventie si o interpreteaza ca fiind un ajutor oferit cetatenilor. Acest ajutor exista si el si se acorda doar cetatenilor vulnerabili sub forma ajutorului de incalzire.

  2. Da sa plateasca pretul intreg la gigacalorie, nu o treime. Atunci sa vezi ce se debranseaza cartiere intregi. Cand o sa le vina 3000 Ron pe luna in loc de 1000 de Ron, atunci o sa fie frumos. Au stat pe pomangeala zeci de ani. Acum sa se descurce.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.