G4Media.ro

Meduza: Kremlinul le cere propagandiștilor să promoveze sistemul de plăți BRICS împotriva…

Sursa foto: Kremlin.ru

Meduza: Kremlinul le cere propagandiștilor să promoveze sistemul de plăți BRICS împotriva dolarului și să distribuie teorii ale conspirației privind alegerile din SUA

În timp ce liderii statelor membre ale blocului BRICS s-au reunit pentru un summit în orașul rus Kazan în această săptămână, Vladimir Putin a profitat de ocazie pentru a prezenta Rusia drept liderul unei noi ordini mondiale emergente.

Publicația Meduza a obținut o copie a instrucțiunilor Kremlinului privind modul în care mass-media din țară, finanțată de stat și pro-guvernamentală, ar trebui să acopere evenimentul. În plus față de punctele sale de discuție privind forumul BRICS, orientările le spun propagandiștilor să prezinte modelele de cumpărare ale rușilor drept un semn că sancțiunile occidentale eșuează.

De asemenea, se solicită mass-mediei să promoveze teoria conspirației conform căreia guvernul SUA intenționează să se angajeze în fraude electorale pe scară largă pentru a se asigura că Kamala Harris va fi aleasă în noiembrie.

Acestea sunt câteva dintre punctele de discuție dintr-un ghid scris de administrația Putin pentru modul în care mass-media de propagandă din Rusia ar trebui să acopere summitul BRICS, care are loc în orașul rus Kazan în perioada 22-24 octombrie. (O copie a documentului se află în posesia Meduza.) Forumul este cea mai mare reuniune a liderilor mondiali care a avut loc în Rusia de la începutul războiului la scară largă din Ucraina.

În ghid, echipa lui Putin instruiește presa rusă finanțată de stat și pro-Kremlin să raporteze că „întreaga lume este concentrată” asupra summitului. (Multe dintre cele mai importante instituții media din lume au publicat, într-adevăr, articole în ultimele săptămâni în care se discuta despre ce să ne așteptăm la summit). De asemenea, documentul transmite presei să promoveze ideea că evenimentul dovedește că încercările Occidentului de a izola Rusia „au eșuat”:

În ceea ce privește influența lui Vladimir Putin asupra afacerilor mondiale, mass-media din întreaga lume sunt de acord: acesta joacă un rol principal și modelează perspectivele de dezvoltare colectivă, care promite să aducă beneficii reciproce Rusiei și miliardelor de oameni din întreaga lume.

Documentul precizează că, în timp ce Putin „stabilește legături strategice care se extind în mai multe direcții”, Occidentul „se mulțumește cu alianțe efemere” și „își trădează foștii prieteni” (deși instrucțiunile nu oferă niciun exemplu de alianțe efemere sau trădări).
De asemenea, instrucțiunile pun un accent deosebit pe ideea unui „sistem de plăți în cadrul platformei BRICS”. Ca parte a planului său de a contesta sistemul financiar mondial bazat pe dolar, Rusia a propus construirea unui sistem de decontare numit „Brics Bridge”, care ar fi utilizat exclusiv de băncile centrale ale statelor membre BRICS (în primul rând pentru a evita sancțiunile). Administrația Putin îndrumă mass-media să afirme că această inovație va „submina dominația SUA prin deplasarea dolarului din poziția sa de lider”. Cu toate acestea, chiar și economiștii ruși au recunoscut că acest lucru este puțin probabil să se întâmple, cel puțin în viitorul apropiat.

Publicațiile media pro-Kremlin și canalele Telegram au folosit punctele de discuție ale ghidului. De exemplu, Lenta.ru a relatat că Europa este „speriată” de sistemul de plăți BRICS propus de Putin, în timp ce Komsomolskaya Pravda a afirmat că presa occidentală „se agită” ca răspuns la summit și că Putin „pariază pe BRICS și câștigă”.

Redactorul-șef al RT, Margarita Simonyan, și postul său de presă au subliniat în special „eșecul izolării internaționale”. La 22 octombrie, în prima zi a summitului, Putin s-a întâlnit cu mai mulți lideri străini, printre care președintele chinez Xi Jinping și prim-ministrul indian Narendra Modi. Nu au fost încheiate noi acorduri specifice în cursul acestor întâlniri, însă președintele rus a părut totuși mulțumit de acestea.
„Cooperarea ruso-chineză în afacerile globale este unul dintre factorii-cheie de stabilizare pe scena mondială. Ne propunem să consolidăm în continuare coordonarea noastră pe toate platformele multilaterale pentru a asigura securitatea globală și o ordine globală justă”, i-a spus Putin lui Xi Jinping. În cadrul întâlnirii sale cu liderul indian, președintele rus a declarat că el și Modi se înțeleg fără interpreți, deoarece au o „relație” specială.

Propagandiștii Rusiei au subliniat, de asemenea, presupusa viitoare extindere a BRICS. Cu toate acestea, cel puțin unii dintre membrii inițiali ai blocului par să se opună acestei idei. Potrivit unui raport Bloomberg care citează oficiali din India, Brazilia și Africa de Sud, aceste țări (împreună cu Emiratele Arabe Unite) nu doresc ca grupul să fie văzut ca un „front anti-occidental”, deoarece ele însele se angajează activ cu națiunile occidentale. (Ministerul de Externe al Indiei a negat oficial că țara se opune extinderii BRICS).
Nu toate punctele de discuție recomandate de Kremlin se referă la summitul BRICS. De exemplu, Kremlinul le spune propagandiștilor să transmită că rușii au început să prefere produsele naționale în fața celor străine (deși nu recunoaște nicio posibilă legătură între această „preferință” și sancțiunile din timpul războiului). De asemenea, le spune să relateze că guvernul SUA intenționează să falsifice viitoarele alegeri prezidențiale în favoarea vicepreședintelui Kamala Harris. Potrivit documentului, administrația Biden pregătește o operațiune la scară largă de falsificare a buletinelor de vot, inclusiv prin adăugarea de migranți și persoane decedate pe listele electorale. Promovarea de către Rusia a acestor teorii ale conspirației nu este o noutate; mass-media pro-Kremlin a relatat, de asemenea, despre fraude electorale care implică „americani morți” în urmă cu patru ani, când a fost ales actualul președinte american Joe Biden.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. O idee ar fi să cumpere Rusia toți dolarii de pe piață, dar toți! cu ruble, după care ar fi simplu.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.