G4Media.ro

Circa 2.000 de soldaţi nord-coreeni se deplasează pe teritoriul rus în direcţia…

Sursa foto: President of Ukraine (president.gov.ua)

Circa 2.000 de soldaţi nord-coreeni se deplasează pe teritoriul rus în direcţia graniţei cu Ucraina (sursă militară ucraineană)

Circa 2.000 de soldaţi nord-coreeni desfăşuraţi în Rusia se deplasează către vestul acestei ţări în direcţia graniţei cu Ucraina, a declarat joi o sursă militară ucraineană pentru agenţia japoneză de ştiri Kyodo.

O echipă formată din aproximativ zece ofiţeri ai armatei nord-coreene de află deja în provincia rusă Kursk, unde armata ucraineană a ocupat un teritoriu în urma unei ofensive surpriză lansate în august. Potrivit sursei citate, misiunea acestei echipe ar putea consta în crearea unei baze a trupelor nord-coreene, verificarea situaţiei de securitate din zonă şi stabilirea unei reţele de comunicaţii.

Autorităţile ucrainene au identificat mişcarea soldaţilor nord-coreeni cu ajutorul datelor obţinute de sateliţii ţărilor aliate, interceptării unor comunicaţii şi informaţiilor obţinute din interiorul armatei ruse.

După ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi autorităţile sud-coreene au dat declaraţii repetate despre desfăşurarea unor soldaţi nord-coreeni în Rusia, SUA şi NATO au confirmat miercuri informaţia.

Washingtonul a subliniat însă că deocamdată nu este clară misiunea acestor trupe, dacă vor fi implicate de partea armatei ruse în războiul cu Ucraina şi dacă o asemenea angajare în luptă va fi pe frontul din interiorul Ucrainei sau numai pe cel din provincia rusă Kursk.

Serviciul Naţional de Informaţii (NIS) sud-coreean afirmă că Phenianul a trimis circa 3.000 de soldaţi în Rusia, unde aceştia urmează activităţi de instrucţie pentru a fi introduşi în luptă şi au primit armament, uniforme şi acte de identitate ruseşti. Acelaşi serviciu şi preşedintele Zelenski au estimat săptămâna trecută la aproximativ 12.000 de soldaţi, inclusiv o unitate a trupelor speciale, efectivele nord-coreene care ar urma să fie trimise în Rusia.

Coreea de Sud, un aliat apropiat al Washingtonului – acesta din urmă fiind principalul furnizor de ajutor militar pentru Ucraina în războiul cu Rusia -, a anunţat joi că va analiza „cu mai multă flexibilitate” ca înainte posibilitatea de a furniza la rândul ei arme Ucrainei în urma informaţiilor privind desfăşurarea de trupe nord-coreene în sprijinul Rusiei.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Ce e greu de inteles?
    Decizie economica! Cat ar fi costat sa aduca o mie de baieti din Moscova sau Sankt Petersburg? si nu e vorba doar despre bani, dar si despre bani.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.