G4Media.ro

Încă o investiție a Guvernului de la Budapesta în Covasna: A fost…

Foto: Dreamstime

Încă o investiție a Guvernului de la Budapesta în Covasna: A fost pusă piatra de temelie a viitorului campus universitar Sapientia / Șeful de cabinet al lui Viktor Orban și liderul UDMR, Kelemen Hunor, au participat la eveniment

Reprezentanţii Universităţii Maghiare Sapientia din Transilvania au pus, joi, piatra de temelie a viitorului campus universitar de la Sfântu Gheorghe, care va fi construit la ieşirea din municipiu spre Miercurea Ciuc, în vecinătatea Arenei Sepsi. Investiţia va beneficia de sprijinul Guvernului Ungariei, asemenea celorlalte trei instituţii de învăţământ superior pe care Sapientia le-a înfiinţat la Cluj-Napoca, Târgu Mureş şi Miercurea Ciuc, transmite Agerpres.

Decanul interimar al Facultăţii Sapientia din Sfântu Gheorghe, dr. Nahlik Andras, a declarat că piatra pusă la temelia viitorului campus universitar reprezintă „o fundaţie pentru viitorul maghiarilor din Transilvania”.

„Nu este doar o piatră de temelie, ci şi o fundaţie pentru viitorul maghiarilor din Transilvania (…) Aici se vor forma generaţiile viitoare care ne duc mai departe limba noastră, cultura noastră şi cunoştinţele noastre profesionale. Şi acesta este un moment în care nu se naşte doar un nou campus, ci şi speranţa apare. Speranţa rămânerii maghiarimii şi înmulţirii acesteia pe acest pământ, unde generaţii de peste 1.000 de ani trăiesc şi creează”, a declarat dr. Nahlik Andras, conform traducerii oficiale.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, care a fost invitat să participe la acest eveniment, a punctat, printre altele, faptul că trebuie implementate politici publice care să stopeze declinul demografic şi plecarea tinerilor din ţară.

„Cea mai mare problemă astăzi pentru noi sunt indicatorii demografici. Cea mai mare problemă este că puţini copii se nasc, mulţi tineri emigrează şi suntem o societate care îmbătrâneşte. Această problemă nu putem să o pierdem din vedere niciun moment. Ca aici, pe pământul natal, viitorul să nu se împotmolească, trebuie să inventăm şi să punem în practică politici publice care ţin în viaţă speranţa şi sprijină tinerii să înveţe acasă, să-şi imagineze viitorul acasă, să-şi întemeieze familie şi să nască copii, fiindcă fără copii născuţi orice diligenţă, orice intenţie bună mai devreme sau mai târziu se va destrăma şi se va pierde (…) Din acest motiv trebuie să construim creşe, grădiniţe, să dezvoltăm şi să modernizăm şcolile, să înfiinţăm şi să construim universitate, fiindcă acesta este viitorul. Fără de asta nu ne putem imagina ca pe acest pământ în următoarele decenii, în următorul secol să trăiască o comunitate maghiară puternică (…) De asta avem nevoie, pe lângă serviciile şi locurile de muncă bune, pe lângă diferitele instituţii, de universităţi, de studii şi cursuri universitare care creează acea pătură intelectuală fără de care nicio comunitate nu are un viitor. Şi într-adevăr, Universitatea Sapientia a dovedit cum trebuie făcut acest sistem”, a afirmat Kelemen Hunor, conform traducerii asigurate de către organizatori.

La festivitatea de depunere a pietrei de temelie a participat şi ministrul Gulyas Gergely, şeful cabinetului premierului Ungariei, Viktor Orban, care a menţionat că Guvernul de la Budapesta a sprijinit şi va continua să sprijine comunităţile maghiare din afara graniţelor, transmite Agerpres.

„Este foarte important că acum, aici, în Secuime, în Covasna, apare această instituţie şi va fi o instituţie de bază care, pe termen lung, va asigura supravieţuirea comunităţii maghiare”, a subliniat acesta.

La eveniment au fost prezenţi, printre alţii, preşedintele Fundaţiei Sapientia, episcopul Kato Bela, rectorul Universităţii Sapientia, Tonk Marton, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, precum şi studenţi şi cadre didactice de la Facultatea Sapientia din Sfântu Gheorghe.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.