G4Media.ro

Economia Libanului „începe să se prăbușească” în timp ce țara „luptă” pentru…

Captură X

Economia Libanului „începe să se prăbușească” în timp ce țara „luptă” pentru a face față loviturilor israeliene, avertizează PNUD

Libanul „se luptă” pentru „a face față pur și simplu efectelor imediate ale bombardamentelor, strămutărilor și distrugerii infrastructurii”, a declarat joi, 24 octombrie, Achim Steiner, administratorul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, scrie boursorama.com.

Israelul și-a intensificat atacurile aeriene în Liban în ultima lună, pe lângă lansarea unei ofensive terestre în această țară. Agravarea conflictului dintre gruparea pro-iraniană Hezbollah și Tel Aviv are un impact sever asupra Libanului, economia acestuia „începând să se prăbușească”, a avertizat administratorul PNUD.

Libanul, aflat în criză economică de ani de zile, „se luptă” acum „pur și simplu să facă față efectelor imediate ale bombardamentelor, deplasărilor și distrugerii infrastructurii”, a continuat Achim Steiner, intervievat de AFP. „Acestea sunt serviciile de bază care se prăbușesc, sistemul de transport, producția de electricitate”, a avertizat el, toate «elemente fundamentale care permit unei societăți să funcționeze».

Miercuri, PNUD a publicat previziunile sale pentru Liban în 2024, estimând că PIB-ul său s-ar contracta cu 9,2% dacă conflictul ar continua până la sfârșitul anului. Potrivit agenției ONU, țara și-a văzut deja economia prăbușindu-se între 2018 și 2021, iar lira libaneză și-a pierdut 98% din valoare, ducând la sărăcirea accentuată a populației. Dar situația economică părea să se fi stabilizat în 2022 și 2023, iar înainte de război, PNUD spera la o creștere de 3,6% a economiei libaneze în 2024.

Hezbollah bombardează Israelul în mod regulat din 8 octombrie 2023

După aproape un an de schimburi de focuri la frontieră cu Hezbollah, Israelul a început o campanie intensă de lovituri aeriene împotriva bastioanelor Hezbollah din Liban în data de 23 septembrie, urmată de o ofensivă terestră în sud în 30 septembrie. Hezbollah, care pretinde că acționează în sprijinul Hamas, bombardează Israelul foarte regulat din 8 octombrie 2023, la o zi după ce mișcarea islamistă palestiniană a lansat un atac fără precedent asupra Israelului, care a declanșat războiul din Fâșia Gaza.

Cel puțin 1.552 de persoane au fost ucise în Liban de la începutul campaniei de atacuri aeriene israeliene, în 23 septembrie, potrivit unui bilanț AFP bazat pe date oficiale. ONU a numărat aproximativ 800.000 de persoane strămutate în țară, iar potrivit autorităților libaneze, aproape 500.000 de persoane au fugit în Siria. „În prezent, ne uităm doar la bilanțul uman, la clădirile distruse, dar economia începe să se prăbușească sub presiunea acestui conflict”, șomajul urmând să crească la 32% în acest an, a declarat Achim Steiner. Iar șeful PNUD se teme că această „criză economică” se va transforma într-o „criză politică și socială” cu consecințe imprevizibile.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Libanul este acum doar un teritoriu controlat de Iran. Si-a pierdut independenta mai demult. Acum este camp de lupta. Hezbollah este „operator independent” in realitate subunitate de lupta a Iranului, care se foloseste de teritoriul Libanului ca sa atace statul Israel.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.