G4Media.ro

Controversă după ce un post de radio polonez a înlocuit prezentatorii umani…

Sursa foto: Pixabay

Controversă după ce un post de radio polonez a înlocuit prezentatorii umani cu AI

Un post de radio polonez a stârnit controverse după ce a relansat unul dintre canalele sale într-o nouă versiune condusă aproape în întregime de inteligența artificială, inclusiv prezentatorii, relatează Notes from Poland.

Angajații care au lucrat anterior la acest canal au criticat decizia. Managerul postului afirmă însă că colaborarea cu aceștia ar fi încetat indiferent de decizia privind inteligența artificială, deoarece anterior canalul nu a avut succes.

Luni, Radio Cracovia, un radiodifuzor de stat care operează în al doilea oraș ca mărime din Polonia, a anunțat că a doua zi va lansa „primul post de radio din Polonia creat aproape în întregime de inteligența artificială”.

Programele sale vor fi prezentate de trei personaje cu inteligență artificială, fiecare dintre acestea având o personalitate specifică, un set de interese și chiar imagini generate de inteligența artificială cu privire la aspectul lor.

Unul dintre personaje se numește Jakub „Kuba” Zieliński, un „tânăr de 22 de ani care studiază ingineria acustică și caută cele mai recente știri din domeniul producției de sunet și noi soluții tehnologice”.

O alta este Emilia „Emi” Nowak, o „studentă la jurnalism și expertă în cultura pop, în vârstă de 20 de ani, care urmărește cu pasiune ultimele tendințe din lumea cinematografiei, muzicii și modei”.

Al treilea, pe nume Alex Szulc, este „angajat social pe teme legate de identitate, cultura queer și influența mass-media asupra societății”.

Radio Cracovia a precizat că cele trei personaje se doresc a fi „reprezentanți model ai generației Z”, o cohortă demografică născută între mijlocul anilor 1990 și începutul anilor 2010.

Canalul rebranduit pe care îl prezintă – numit OFF Radio Kraków – se adresează acum unui public mai tânăr. Listele de redare muzicale sunt create cu ajutorul instrumentelor AI (deși sunt supravegheate de un director uman).

Postul subliniază că ideea este „experimentală” și „va fi dezvoltată treptat și îmbogățită cu elemente noi”. De asemenea, a anunțat că dorește ca această inițiativă să suscite o dezbatere privind utilizarea inteligenței artificiale, inclusiv dacă aceasta reprezintă „mai degrabă o oportunitate sau o amenințare pentru mass-media”.

Cu toate acestea, decizia a fost criticată de personalul care a lucrat anterior la OFF Radio Kraków, dar ale cărui contracte au fost reziliate la sfârșitul lunii august a acestui an pentru a face loc noului experiment AI.

Unul dintre aceștia, Mateusz Demski, care a prezentat anterior o emisiune la postul de radio, a lansat o petiție prin care atrage atenția asupra faptului că aproximativ o duzină de persoane și-au pierdut locul de muncă, unele dintre ele lucrând acolo de aproape un deceniu. Petiția fusese semnată de peste 8.200 de persoane la momentul redactării acestui articol.

Acesta este „un precedent periculos… pentru întreaga industrie”, a scris Demski. „Suntem conștienți de faptul că sistemele AI devin o parte inseparabilă a vieții de zi cu zi. Dar noi credem că media sunt create de oameni”.

Ca răspuns la aceste critici, redactorul-șef al Radio Kraków, Marcin Pulit, a emis o declarație în care susține că „niciun angajat nu a fost concediat”. În schimb, „acordurile de cooperare au fost reziliate…[cu] colaboratori externi”.

În plus, a scris Pulit, această decizie a fost luată în urma unei evaluări a OFF Radio Kraków, care a constatat că acesta avea o „audiență apropiată de zero”, în timp ce conținutul său se suprapunea, de asemenea, cu alte canale ale radiodifuzorului.

Prin urmare, s-a decis relansarea OFF pentru a atrage ascultători mai tineri, iar în timpul acestui proces a apărut ideea de a experimenta cu inteligența artificială.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.