G4Media.ro

Ar trebui elefanții să aibă aceleași drepturi ca oamenii? O instanță din…

Sursa foto: pixabay.com

Ar trebui elefanții să aibă aceleași drepturi ca oamenii? O instanță din Colorado ar putea decide acest lucru, după ce un ONG a cerut eliberarea mai multor elefanți de la zoo

Missy, Kimba, Lucky, LouLou și Jambo au trăit în Colorado Springs timp de decenii la Grădina Zoologică Cheyenne Mountain. Acum, un grup pentru drepturile animalelor încearcă să elibereze elefanții din ceea ce ei spun că este, în esență, o închisoare pentru aceste animale extrem de inteligente și sociale, cunoscute pentru faptul că în sălbăticie se plimbă kilometri întregi pe zi.

Cea mai înaltă instanță din statul american Colorado va asculta joi argumentele cu privire la posibilitatea legală ca elefanții femele africane mai în vârstă să își poată contesta captivitatea în conformitate cu o procedură utilizată de mult timp de prizonieri pentru a-și contesta detenția, scrie AP. Grupul pentru drepturile animalelor NonHuman Rights Project susține că animalele lâncezesc în timp ce sunt „închise în mod ilegal” la grădina zoologică și dorește ca ele să fie eliberate către un adăpost pentru elefanți nespecificat.

„Ele suferă enorm și inutil. Fără o intervenție judiciară, sunt condamnați să sufere zi după zi, an după an, pentru tot restul vieții lor”, a declarat un avocat al grupului, Jake Davis, într-un memoriu prezentat în luna mai Curții Supreme din Colorado.

Principala problemă juridică este dacă elefanții sunt sau nu considerați persoane în temeiul legii și, prin urmare, dacă pot depune o cerere de habeas corpus ( drept care garantează libertatea individuală și îngrădește arestările și reținerea arbitrară a persoanei – n.r.) prin care să conteste detenția lor. Proiectul NonHuman Rights susține că statutul de persoană juridică nu este limitat la oameni.

Procesul este similar cu un proces fără succes pe care grupul l-a intentat împotriva detenției unui elefant pe nume Happy la Grădina Zoologică din Bronx în 2022. Curtea de Apel din New York a decis că Happy, deși inteligent și demn de compasiune, nu poate fi considerat o persoană închisă ilegal, cu posibilitatea de a depune o cerere de eliberare.

Hotărârea din New York spune că acordarea unor astfel de drepturi unui elefant „ar avea un impact destabilizator enorm asupra societății moderne” și ar schimba modul în care oamenii interacționează cu animalele.

Grădina zoologică Cheyenne Mountain spune că mutarea elefanților și eventual plasarea lor cu noi animale ar fi o cruzime la vârsta lor, putându-le provoca un stres inutil. Aceasta spune că elevele nu sunt obișnuite să facă parte din turme mai mari și, pe baza experienței sale, nu au abilitățile sau dorința de a se alătura acestora.

Într-o declarație înainte de audierea de joi, grădina zoologică a susținut că NonHuman Rights Project nu este preocupat de elefanți, ci încearcă doar să creeze un precedent judiciar care ar permite ca captivitatea oricărui animal să fie contestată.

„Sperăm că statul Colorado nu este locul care pune în mișcare o pantă alunecoasă în care să se stabilească dacă iubitul și bine îngrijitul dvs. câine sau pisică ar trebui să aibă habeas corpus și ar trebui să fie obligat să „plece liber”, în funcție de părerea altcuiva despre el”, a declarat acesta.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.