„Trubadurul”, „Bărbierul din Sevilla” și „Raymonda”, pe scena Operei Naționale București, la final de octombrie și început de noiembrie
Între 28 octombrie şi 3 noiembrie, Opera Națională București pune în scenă o varietate de spectacole de operă şi balet celebre, anunță departamentul de comunicare al instituției, potrivit Rador.
„Bărbierul din Sevilla” (de Gioachino Rossini) – va fi prezentată miercuri şi joi, 30 şi 31 octombrie, începând cu ora 18:30.
„Cu toate că opera a fost compusă de Gioachino Rossini într-un timp extrem de scurt (doar 13 zile), compozitorul italian a reuşit să construiască, prin muzica sa, o remarcabilă poveste înzestrată cu personaje îndrăgite de public şi o actiune comică, care a rămas în repertoriul universal al marilor teatre lirice de pretutindeni. Opera Bărbierul din Sevilla creează o stare excepţională de bună dispoziţie în sala de spectacol pentru că îl readuce în lumina reflectoarelor pe fermecătorul bărbier spaniol Figaro (plin de umor, curajos şi romantic), îndrăgostitul şi neliniştitul conte Almaviva, preafrumoasa Rosina, posesivul doctor Bartolo. Intriga ţesută cu măiestrie reuşeşte să captiveze fiecare nouă generaţie de public spectator, pe care îl introduce în lumea unei opere fascinante, în care fiecare personaj prezintă în partitură cel puţin o arie.”
Denumită iniţial „Almaviva: inutila precauţiune”, opera „Bărbierul din Sevilla” de Gioachino Rossini are libretul scris de Cesare Sterbini, după piesa Le Barbier de Seville de Pierre Beaumarchais.
„Raymonda” (de Alexander Glazunov) va fi pusă în scenă sâmbătă, 2 noiembrie, de la ora 18:30.
Chiar dacă „Raymonda” face parte dintre marile balete, precum „Lacul Lebedelor”, „Frumoasa din pădurea adormită” sau „Spărgătorul de nuci”, deseori se interpretează doar pasul din actul al III-lea şi puţine companii de balet din lume au Raymonda completă în repertorii. Nu este şi cazul Operei Naţionale Bucureşti, unde „Raymonda” este adusă în faţa spectatorilor în versiunea ei completă şi cât mai fidelă coregrafiei şi partiturii iniţiale. Astfel, spectatorii sunt invitaţi să păşească într-un tărâm de basm din sudul medieval al Franţei, având pe fundal castelul contesei de Doris din Provence, se arată într-un comunicat al ONB.
„Trubadurul” (de Giuseppe Verdi) – se joacă duminică, 3 noiembrie, de la ora 18:30.
„Trubadurul” lui Verdi a reprezentat încă de la premiera care a avut loc la Roma, în 1853, un succes de proporţii şi s-a păstrat de atunci în stagiunile tuturor marilor opere din lume, fapt care validează încă o dată valoarea partiturii compozitorului italian, dar şi interesul publicului pentru această lucrare. Având libretul scris de Salvatore Cammarano, după tragedia dramatică El trovator de Antonio Garcia Gutierrez (publicată la 1836), povestea operei Trubadurul se consumă în Spania secolului XV şi se centrează pe relaţia complicată dintre contele Alvaro de Luna, trubadurul Manrico şi contesa Leonora (de care amândoi bărbaţii sunt îndrăgostiţi). Desigur, intriga poveştii nu se rezumă la gelozia pe care contele de Luna o resimte la adresa rivalului său, trubadurul Manrico (pe care şi Leonora, la rândul ei, îl iubeşte).
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank