G4Media.ro

Taiwanul nu va ceda niciun centimetru din teritoriul său, declară preşedintele Lai,…

Sursa foto: Photo 188825261 © Teeraparp Maythavee | Dreamstime.com

Taiwanul nu va ceda niciun centimetru din teritoriul său, declară preşedintele Lai, în vizită în insulele Kinmen

Preşedintele Lai Ching-te a afirmat vineri că Taiwanul „nu va ceda niciun centimetru” din teritoriul său, cu ocazia unei vizite în insulele Kinmen situate la numai cinci kilometri de oraşul chinez Xiamen, informează AFP, citată de Agerpres.

„Nu vom ceda niciun centimetru din teritoriu în Taiwan, Penghu, Kinmen şi Matsu, pentru a apăra în mod ferm patria noastră”, a declarat Lai, enumerând mai multe insule administrate de Taipei.

Deplasarea lui în insulele Kinmen survine după exerciţii militare organizate marţi de China şi joi de Taiwan în apele din strâmtoarea Taiwan, inclusiv cu tiruri de muniţii reale.

Lai vizitează vineri aceste insule situate în largul Chinei, pentru a celebra acolo a 75-a aniversare a unei victorii militare a naţionaliştilor asupra forţelor comuniste.

În urma fondării Republicii Populare Chineze (RPC), pe 1 octombrie 1949, naţionaliştii au repurtat o victorie militară asupra comuniştilor în bătălia de la Guningtou, constrângându-i să le cedeze insulele Kinmen.

Diferendele dintre Beijing şi Taipei datează de la războiul civil care a opus combatanţii comunişti conduşi de Mao Zedong forţelor naţionaliste ale lui Tchiang Kai-shek.

Înfrânţi de comunişti, care au fondat RPC, naţionaliştii s-au refugiat împreună cu numeroşi civili în Taiwan.

China consideră Taiwanul una dintre provinciile sale pe care încă nu a reuşit să o reunifice cu restul teritoriului său după încheierea războiului civil chinez în 1949. Ea susţine că doreşte o reunificare paşnică, însă aminteşte că nu exclude opţiunea „recurgerii la forţă” în caz de necesitate.

Relaţiile dintre Beijing şi Taipei sunt execrabile după 2016 şi instalarea la putere în Taiwan a preşedintei Tsai Ing-wen, apoi a lui Lai Ching-te, în 2024. China i-a acuzat în mod regulat că vor să genereze o separare culturală între insulă şi continent, iar ca răspuns Beijingul şi-a întărit activitatea militară în jurul teritorului.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.