G4Media.ro

VIDEO Liderul grupării „Șor” din Ungheni – reținut de poliție. O femeie…

Sursa: Unimedia

VIDEO Liderul grupării „Șor” din Ungheni – reținut de poliție. O femeie l-a denunțat că i-ar fi dat bani pentru a vota împotriva referendumului de aderare la UE

Poliția a reținut un bărbat în vârstă de 26 de ani – „liderul unei grupări criminale din cadrul organizației criminale „ȘOR” din Ungheni”, după ce o femeie l-a denunțat pentru tentativă de corupere electorală. În urma perchezițiilor, poliția a ridicat bani, acte de identitate, liste cu membri de partid, dar și liste cu observatori delegați la secțiile de votare „care urmau să fie remunerați pentru influențarea opțiunii alegătorilor”, transmite newsmaker.md.

Suspectul riscă până la 5 ani de închisoare.

„La 24 octombrie 2024, în adresa Inspectoratului de poliție Ungheni a parvenit denunțul unei femei, din localitatea Florițoaia Nouă, care a comunicat oamenilor legii că a primit mijloace financiare în sumă de 1 500 lei din partea liderului unei grupări criminale din cadrul organizației criminale „ȘOR”, cu scopul determinării acesteia să voteze în favoarea unui anumit candidat la alegerile prezidențiale și să se pronunțe cu opțiunea “NU” la referendum”, a precizat poliția, într-un comunicat.

Polițiștii au percheziționat domiciliul și sediul liderului grupării Șor, un bărbat de 26 de ani.

„Oamenii legii au depistat și ridicat mai multe probe pertinente cu privire la implicarea în săvârșirea infracțiunii de corupere: mijloace bănești, mai multe copii ale buletinelor de identitate ale cetățenilor, liste cu membri de partid și simpatizanți, pliante informative cu lozinci împotriva referendumului republican constituțional, mai multe cartele SIM, telefoane mobile, laptopuri și o tabletă cu informații relevante anchetei. Mai mult, au fost depistate liste cu observatori delegați atât în interiorul, cât și în adiacentul secțiilor de votare, care urmau să fie remunerați pentru influențarea opțiunii alegătorilor”, au comunicat reprezentanții poliției.

Suspectul a fost reținut pentru 72 de ore.

„A fost inițiată o cauză penală pentru corupere electorală, iar dacă vinovăția suspectului va fi demonstrată, acesta riscă amendă de până la 55 000 de lei sau închisoare de până la 5 ani. Polițiștii și procurorii din Ungheni continuă să investigheze cazul pentru stabilirea tuturor circumstanțelor”, au declarat oamenii legii.

După referendumul din 20 octombrie, care a coincis cu primul tur al alegerilor prezidențiale, Maia Sandu a acuzat „un atac fără precedent asupra libertății și democrației” și a adăugat că „grupări criminale, împreună cu forțe străine, au atacat țara noastră cu zeci de milioane de euro, minciuni și propagandă”. Sandu a menționat că sunt probe și informații că ținta grupării criminale a fost să cumpere 300 de mii de voturi.

În data de 24 octombrie, poliția a anunțat că peste 138.000 de persoane din Republica Moldova au intrat în contact direct cu sistemul bancar din Federația Rusă, aflat sub interdicție națională, „Promsvyazbank” (PSB Bank). Numărul persoanelor care au beneficiat de transferuri bănești este mult mai mare, potrivit lui Viorel Cernăuțeanu. Pe contul celor peste 138.000 de persoane erau transferați bani și pentru membrii familiilor acestora. Dacă în luna septembrie era documentat transferul a 15 milioane de dolari, la moment actual cifra ajunge la 39 milioane de dolari.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.