Hotărârile de înființare a „Sectorului Zero”, megaproiectul de dezvoltare imobiliară din Mogoșoaia, anulate definitiv de instanță / Localnicii au denunțat abuzuri ale fostului primar
Curtea de Apel București a decis joi să anuleze definitiv hotărârile prin care se înființa „Sectorul Zero” în comuna Mogoșoaia. Sentința s-a pronunțat pe 24 octombrie într-un dosar în care au fost implicați mai mulți cetățeni. Megaproiectul controversat, despre care G4Media a scris pe larg, a fost inițiat în iulie 2021 de Paul Mihai Precup, primarul liberal ce nu a mai candidat la alegerile din iunie 2024, și privea mutarea în intravilan a peste 1.000 ha de teren agricol pentru o viitoare dezvoltare imobiliară.
Hotărârile anulate de instanță au fost adoptate de Consiliul Local în iulie 2021 și fuseseră anterior suspendate de instanță. Prin decizia de ieri, 24 octombrie au fost anulate hotărârile 59/02.07.2021 privind aprobarea documentației pentru reconfigurarea parcelelor și 60/02.07.2021 privind aprobarea regulamentului în vederea dezvoltării urbanistice prin schimbarea regimului juridic a terenurilor agricole în suprafață totală de 1168,52 ha din comuna Mogoșoaia.
„Sectorul 0 pare că se termină odată cu Epoca Precup!(…) Astăzi, Curtea de Apel Bucuresti i-a năruit visul și a anulat definitiv hotărârile care stau la baza Sectorului 0, într-un dosar unde au fost implicați mai multi cetățeni. Asadar, cel mai probabil, SECTORUL 0 o să devina istorie!”, a scris pe Facebook consilierul local USR Alexandru Iacoban.
Paul Mihai Precup (PNL), longevivul primar de 20 ani al comunei, care nu a mai candidat pentru un nou mandat la primăria Mogoșoaia, le-a înmânat la ceremonia de depunere a jurământului, fiecărui consilier nou ales, Raportul care prezenta situația Sectorului 0, ceea ce însemna că-l dorea continuat, a mai afirmat consilierul local Alexandru Iacoban de la USR.
În urma alegerilor din iunie 2024, noul primar al comunei Mogoșoaia este Florin-Răducu Covaci (PNL).
Istoric. Scandalul din jurul proiectului imobiliar „Sectorul Zero”, gândit de primarul din Mogoșoaia Paul Precup
Un nou oraș cu peste 80 de mii de locuitori a fost ideea de la care a plecat în 2017 administrația locală din Mogoșoaia, condusă de PNL, când a vrut să-l construiască chiar de la zero la marginea Capitalei, pe o suprafață de peste 1.100 de hectare. Denumirea a fost înregistrată cu mult înainte la OSIM, în 2013, după cum a scris Buletin de București.
Juridic, megaproiectul „Sectorul Zero” a fost demarat în 2021 prin adoptarea a trei hotărâri controversate atacate în instanță de-a lungul timpului, iar după mai multe blocaje și victorii ale cetățenilor, în februarie 2024, pentru a-l revigora, primarul decidea să reducă suprafața viitoarei dezvoltări de la 1168 ha la 503 ha.
Mai precis, pentru a începe construcția și a se dezvolta viitorul „Sector Zero”, Primăria Mogoșoaia le propunea proprietarilor din zona studiată o schemă prin care puteau alege să fie participanți sau neparticipanți. Dacă alegeau să fie participanți ei trebuiau să cedeze 39% și astfel erau repozitionați în aceeași zonă, într-o forma urbanizabilă (construibilă). Dacă alegeau să fie neparticipanți atunci ei erau expropriați pe întreaga suprafață, lucru pe care nu l-au agreat în cea parte proprietarii de terenuri din structurile C, D și E și cei care dețin 30% din structurile A și B. Ei încasau despăgubiri de 1, 70 euro/mp. Prețul era considerat mult sub piață, în realitate ar fost de cel puțin zece ori mai mare.
În consecință, a pregătit încă din decembrie 2020 terenul exproprierii celor câteva sute de proprietari din zonă. După un an, în decembrie 2021, primarul liberal Mihai Nicu Precup a trimis primele notificări, proprietarii în cauză având obligația să predea terenul până în august 2022. 276 de persoane care dețin împreună nu mai puțin de 328 de hectare pe raza localității Mogoșoaia din județul Ilfov au fost notificate de Primărie la sfârșitul anului 2021 că vor fi expropriate.
În mod cel puțin suspect, alți proprietari, întâmplător colegi de partid ai primarului PNL, numele grele de la centru, între care Alina Gorghiu, Daniel Dăianu, Ionel Scrioșteanu și fiul primarului dețin și ei suprafețe de teren în zonă. Cu toții au fost însă de acord cu exproprierea în condiții aparent dezavantajoase pentru ei.
Un alt scandal a pornit în ianuarie 2022 când consiliera USR Felicia Ienculescu Popovici a fost agresată fizic de doi colegi de la PNL și PMP. Într-o înregistrare video, difuzată de femeia agresată, liberalul Valentin Ene o amenința că ”o bagă în scaun cu rotile, chit că face pușcărie”. ”Dacă vreodată mai aud în viața mea că mai puneți să mai sune reporteri pe nevastă-mea sau pe fii-mea vă las în căruț cu rotile, credeți-mă. Chiar dacă mă duc la pușcărie 5 ani, 6 ani, 7 ani, vă las în căruț cu rotile”, a amenințat-o consilierul. Un alt consilier PMP s-a auzit cum țipa la consilieră că înregistrează video amenințările și îi reproșa că ”este bună doar să pună pe Facebook”.
Femeia a depus plângere penală la Poliție, iar, ulterior, liberalul Valentin Ene a făcut un acord de recunoastere a vinovăției și a fost condamnat penal cu suspendare pentru ultraj si purtare abuzivă, potrivit informațiilor oferite de Felicia Ienculescu Popovici. Celeluilalt consilier, Gheorghe Dinu (PMP), i-a fost clasat dosarul. În urma scandalului, trei consilieri PNL au demisionat din Consiliul Local și au fost înlocuiți cu alți trei din listă, nu însă și consilierul PMP care și-a păstrat funcția publică.
De la momentul 2021, când s-au aprobat hotărârile care stau la baza “Sectorului Zero”, instanța s-a pronunțat și a suspendat cele trei hotărâri considerând că s-a încălcat legislația. Era vorba despre Hotărârile de Consiliu Local nr. 59/02.07.2021, nr. 60/02.07.2021 și nr. 115/14.12.2021. Totodată, Agenția Națională de Integritate a anunțat în 2023 că a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența unor indicii referitoare la posibila săvârșire de către primarul din Mogoșoaia, Precup Paul, a infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane prevăzută de art. 301 din Codul Penal. Potrivit ANI, în calitate de primar, a inițiat și semnat o serie de documente privind schimbarea regimului juridic, economic sau tehnic a unor parcele de teren din Sectorul Zero ce fac obiectul lucrărilor de utilitate publică denumite „Zona de dezvoltare a comunei Mogoșoaia, Județul Ilfov”, demers care a creat un avantaj patrimonial pentru fiul acestuia.
Citește și
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu