Ora de vară se încheie în Europa în acest weekend, dar experții avertizează că schimbarea orei poate dăuna sănătății
Cea mai mare parte a Europei va pune capăt orei de vară în acest weekend, dând ceasurile înapoi cu o oră, relatează Euronews. Dar care sunt potențialele efecte ale acestei practici asupra sănătății?
Duminică, ceasurile din mai multe țări din Europa se vor da înapoi cu o oră, marcând sfârșitul orei de vară. Această schimbare sezonieră a orei are loc de două ori pe an, trecând la ora de vară (DST) primăvara, când ceasurile înaintează cu o oră, și revenind la ora standard toamna.
Deși schimbarea ceasului a fost o practică standardizată de ani de zile și este comună în cea mai mare parte a Europei și a Statelor Unite, precum și în unele părți ale Canadei, Australiei și Americii Latine, experții în sănătate avertizează că poate fi dăunătoare pentru bunăstarea oamenilor.
La începutul acestei săptămâni, o echipă de cercetători în domeniul somnului din cadrul British Sleep Society a publicat o declarație prin care îndeamnă guvernul britanic să elimine schimbarea de două ori pe an a ceasului.
Declarația, publicată în Journal of Sleep Research, pledează pentru adoptarea orei standard pe tot parcursul anului, deoarece aceasta se aliniază mai îndeaproape cu „ciclurile naturale lumină-întuneric ale zilei și nopții”.
„Restaurarea permanentă a orei standard ar însemna că ceasurile noastre ar fi aliniate îndeaproape la ora solară și, deși ar însemna apusuri de soare mai timpurii în timpul verii, ar exista beneficii suplimentare pentru sănătate din cauza îmbunătățirii somnului și a alinierii circadiene datorită expunerii crescute la lumina soarelui de dimineață din toamnă până în primăvară”, a declarat Malcolm von Schantz, profesor de cronobiologie la Universitatea Northumbria și membru al Centrului Northumbria pentru cercetarea somnului.
Cercetătorii au adăugat că menținerea unei bune rutine de somn și expunerea la lumina naturală a zilei dimineața sunt componente importante ale sănătății umane, iar perturbarea oricăruia dintre acești factori ar putea duce la efecte negative asupra sănătății.
„Dacă nu beneficiați de expunerea la lumina de dimineață, atunci nu vă reglați ceasul corpului la fel de bine cum ați putea, și există într-adevăr un fel de moment specific dimineața în care aveți nevoie de acea expunere la lumină pentru a vă ajuta să vă reglați ceasul corpului și care vă permite să adormiți suficient de devreme noaptea”, a declarat pentru Euronews Health Dr. Megan Crawford, lector superior în psihologie la Universitatea din Strathclyde și autor principal al declarației.
„Dacă nu faci asta, arzi lumânarea la ambele capete și apoi pierzi acel somn pe timp de noapte, ai un somn de proastă calitate, iar somnul de proastă calitate este legat de o mulțime de rezultate asupra sănătății, sănătatea mintală, precum și sănătatea fizică”, a adăugat ea.
Care sunt efectele orei de vară asupra sănătății?
Un motiv principal oferit de experți în favoarea întreruperii schimbării sezoniere a orei este impactul acesteia asupra ritmului circadian uman.
Ritmul circadian este ceasul biologic al organismului, care funcționează pe un ciclu de 24 de ore și, potrivit cercetătorilor, joacă un rol în reglarea funcțiilor corporale esențiale, inclusiv somnul, eliberarea hormonilor, metabolismul și starea de spirit.
Dezechilibrele care apar ca urmare a câștigării sau pierderii unei ore de somn interferează cu ciclul natural al somnului și afectează aceste funcții.
Crawford a explicat că, deși schimbarea orei „nu face cu adevărat o diferență” în timpul verii, când răsăriturile sunt încă foarte timpurii, același lucru nu este valabil și în alte anotimpuri.
„Primăvara și toamna, răsăritul este puțin mai târziu, astfel încât, trezindu-ne cu o oră mai devreme, s-ar putea să ne trezim în întuneric. Iar acest lucru este cu adevărat problematic, deoarece avem nevoie de lumina soarelui de dimineață pentru a ne regla ceasurile corpului și pentru un somn optim”, a spus ea. Expunerea la lumină la momentul potrivit menține ciclul circadian aliniat la ziua de 24 de ore, deoarece lumina de dimineață promovează trezirea naturală și permite începerea somnului devreme seara, se arată în declarație
În schimb, expunerea la lumină noaptea, care ar putea avea loc în timpul schimburilor de ore, face mai dificilă adormirea și trezirea la timp. Multiple studii științifice au găsit, de asemenea, dovezi ale creșterii consecințelor negative asupra sănătății în urma schimbării orei.
De exemplu, o meta-analiză bazată pe șapte studii care au implicat peste 100.000 de participanți a constatat că a existat un risc semnificativ mai mare de atacuri de cord, în săptămânile care au urmat tranzițiilor DST de primăvară și toamnă.
Un alt studiu realizat de cercetători din Finlanda a constatat că spitalizările pentru accidente vasculare cerebrale au crescut în primele două zile care au urmat schimbării orei.
Cercetările au stabilit, de asemenea, o legătură cu creșterea problemelor de sănătate mintală și a tulburărilor de dispoziție, în special la persoanele vulnerabile, inclusiv o creștere a ratelor de suicid în săptămânile care au urmat începerii schimbării orei de vară.
Crawford a atribuit rezistența de a pune capăt schimbării orei unei „lipse de înțelegere”, subliniind că beneficiile prelungirii luminii de seară în timpul verii vor rămâne, indiferent dacă se folosește sau nu ora de vară normală.
„Mulți oameni cred că ora de vară le oferă mai multă lumină solară sau mai multă lumină de zi, dar asta nu se va schimba. Soarele nu se va schimba doar pentru că ne schimbăm programul.”
În 2018, Comisia Europeană a propus să se pună capăt schimbărilor de ceas de două ori pe an în Uniunea Europeană. În cadrul propunerii, Comisia a desfășurat și o consultare online pentru a determina opiniile rezidenților UE cu privire la acest subiect.
Susținerea pentru încetarea schimbărilor de ceas a fost semnificativă, cu rate variind de la 95 % în Polonia și Finlanda la 44 % în Grecia.
Răspunsurile au arătat că o majoritate covârșitoare a respondenților s-a pronunțat în favoarea încetării acestei practici, o medie de 84% dintre persoanele din întreaga UE susținând schimbarea.
Cu toate acestea, deși Parlamentul European a votat în favoarea adoptării schimbării, Consiliul European nu a fost de acord cu aceasta, iar tranzițiile DST au continuat.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank