Institutul de Istorie a Religiilor, reacție dură la propunerea Academiei Române de reorganizare: Nu a existat niciodată un institut similar în istoria României / Tocmai acest Institut organizează Congresul Internațional de Istorie a Religiilor, în 2026
Institutul de Istorie a Religiilor reacționează vehement la propunerea Academiei Române de reorganizare a acestei instituții care ar rămâne fără personalitate juridică, urmând a trece în cadrul Institutului de Studii Sud-Est Europene din București. „Nu există nici un alt institut similar de cercetare în sistemul public de cercetare din România; nu a existat niciodată un institut similar de cercetare în istoria României”, afirmă directorul Institutului de Istorie a Religiilor, cercetătorul Eugen Ciurtin, într-o poziție oficială remisă Edupedu.ro.
„Institutul de Istorie a Religiilor se află în cea mai bună etapă de dezvoltare de până acum. Niciodată înainte de 2024 nu a existat în spațiul academic din România un Institut de profil cu ocuparea cvasi-integrală a posturilor din HG-ul de fondare, ediții critice colective, proiecte internaționale câștigate și perspectiva unui Congres mondial iminent. Prin grija Institutului, Bucureștiul va deveni în 2026 a cincea capitală din lume care organizează de două ori un asemenea Congres din întreaga istorie de 125 a instituționalizării acestui câmp unic de cunoaștere. În 125 de ani de mari reuniuni internaționale care definesc prezentul unei științe, Bucureștiul devine singura capitală care organizează de două ori în interiorul aceleiași generații de cercetători un asemenea Congres (am făcut-o deja în 2006) – singura din lume”, afirmă Eugen Ciurtin, membru fondator și director al Institutului de Istorie a Religiilor.
În poziția trimisă Edupedu.ro, conducerea Institutului de Istorie a Religiilor amintește de campania națională de salvare a manuscriselor lui Mircea Eliade. „Sute de manuscrise din acea arhivă dezmembrată privat au revenit în circuitul public de numai doi ani încoace, destinate cum sunt de donatorii Institutului editării lor critice. Am asumat atunci un principiu imperisabil și invincibil pentru cultura academică și publică națională: cum o ținem, așa o avem. Dar dacă o ținem, trebuie să o avem”.
Reacția conducerii Institutului de Istorie a Religiilor vine după ce președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, a anunțat că propune Guvernului reorganizarea institutelor de cercetare din subordine, reorganizare în urma căreia 20 de institute și centre de cercetare rămân fără personalitate juridică, din totalul de 70 de institute ale forului de cercetare științifică. Președintele Academiei a declarat pentru Edupedu.ro că motivele desființării unei părți a institutelor sunt atât slaba finanțare acordată de Guvern, cât și necesitatea „să ne uităm noi înșine în propria curte și să încercăm o rearanjare a locurilor în așa fel încât să răspundem cerințelor lumii în care trăim” (sursa și detalii).
Edupedu.ro a publicat ulterior noua configurație a institutelor de cercetare din subordinea Academiei Române, care prevede că Institutul de Istoria Religiilor, evaluat ca fiind în categoria a II-a valorică din 3 posibile, ar urma să își piardă autonomia juridică și să treacă în cadrul Institutului de Istoria Religiilor, instituție evaluată tot în categoria a II-a.
Foto: Eugen Ciurtin / Sursa: INQUAM Photos – Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii