Viktor Orbán a ajuns în Georgia după victoria partidului pro-rus în alegerile de sâmbătă
Viktor Orbán a aterizat în Georgia după ce a felicitat partidul de guvernământ, Visul Georgian (GD), pentru „victoria sa covârșitoare” în alegerile parlamentare, în ciuda îngrijorărilor generalizate cu privire la neregulile din procesul de votare, transmite The Guardian.
Prim-ministrul Ungariei conduce o delegație formată din miniștri de rang înalt pentru a se întâlni cu prim-ministrul Georgiei, Irakli Kobakhidze, în cadrul unei vizite de două zile care riscă să stârnească furia colegilor lideri ai UE într-un moment în care Ungaria deține președinția rotativă a UE.
Orbán „nu reprezintă Uniunea Europeană” în timpul vizitei sale, a declarat luni la radioul public spaniol Josep Borrell, șeful diplomației europene. Orban „nu are nicio autoritate în politica externă”, a adăugat el.
Într-o declarație publicată duminică, semnată împreună cu Comisia Europeană, Borrell și-a exprimat îngrijorarea cu privire la presupusele presiuni și intimidări ale alegătorilor în timpul alegerilor de sâmbătă. „Facem apel la comisia electorală centrală din Georgia și la alte autorități relevante să își îndeplinească datoria de a investiga și de a soluționa rapid, transparent și independent neregulile electorale și acuzațiile în acest sens.”
Guvernele Ungariei și Georgiei s-au apropiat în ultimii ani, ambele concentrându-și politicile pe valorile „creștine” conservatoare și făcând apel la „pace” în Ucraina, evitând în același timp orice condamnare a Rusiei.
Liderul maghiar a sosit la Tbilisi în timp ce opoziția organizează luni seara un miting de protest față de rezultatele alegerilor, care au dat o lovitură speranțelor Georgiei de aderare la UE. Președintele pro-UE al Georgiei, Salome Zourabișvili, a declarat că nu recunoaște rezultatele și că țara sa a căzut victimă unei „operațiuni speciale rusești”.
Zourabișvili a declarat luni că GD a obținut doar 40 % din voturi, o cifră în mare parte în conformitate cu două sondaje la ieșirea de la urne care arătau că opoziția a câștigat majoritatea locurilor în parlament. Comisia electorală a țării a anunțat duminică că GD a obținut 54% din voturi, un rezultat care îi asigură menținerea tot mai autoritară la putere pentru încă patru ani.
Un sondaj la ieșirea de la urne, comandat de canalul de televiziune Imedi, care susține GD, plasase partidul de guvernământ la 56%.
Orbán l-a felicitat pe Kobakhidze și GD pentru „victoria lor covârșitoare” sâmbătă, înainte ca rezultatele alegerilor să fie publicate.
O echipă a Parlamentului European trimisă să observe alegerile a declarat că a constatat un caz de umplere a urnelor de vot, precum și „agresiuni fizice asupra observatorilor care încercau să raporteze încălcări, îndepărtarea observatorilor și a presei de la secțiile de votare, ruperea plângerilor observatorilor, intimidarea alegătorilor în interiorul și în afara secțiilor de votare, prezența mai multor observatori afiliați unui partid care s-au dat drept observatori civili”.
Eurodeputatul spaniol de centru-dreapta Antonio López-Istúriz White, care a condus delegația, a declarat, de asemenea, că au existat eforturi de „subminare și manipulare a votului”, cum ar fi presiuni asupra angajaților statului pentru a lua parte la evenimente de campanie și a vota, precum și utilizarea abuzivă a resurselor de stat în beneficiul partidului de guvernământ. „Ne exprimăm profunda îngrijorare cu privire la regresul democratic din Georgia”, a spus el.
Cu toate acestea, liderii occidentali s-au abținut să afirme că alegerile au fost furate sau falsificate, îndemnând în schimb GD să abordeze constatările delegației.
În 2018, Parlamentul European a lansat o procedură de sancțiuni împotriva guvernului Orbán, care ar putea, în cele din urmă, să priveze Ungaria de dreptul de vot în UE, însă procesul a lâncezit.
Purtătorul de cuvânt al lui Orbán a declarat că a fost invitat de Kobakhidze și că va fi însoțit de ministrul de externe al Ungariei, Péter Szijjártó, ministrul economiei, Márton Nagy, și ministrul de finanțe, Mihály Varga.
Această situație este ecoul furiei provocate de diplomația iliberală a liderului maghiar din această vară, când a vizitat Kievul, Moscova, Beijingul și reședința din Mar-a-Lago a lui Donald Trump într-o așa-numită misiune de pace.
De asemenea, acest lucru pregătește terenul pentru un summit UE dificil săptămâna viitoare, când liderii se vor reuni la Budapesta, oficial pentru a discuta despre piața unică a blocului. Charles Michel, președintele Consiliului European, a anunțat duminică că Georgia va fi adăugată pe ordinea de zi.
„Presupusele nereguli trebuie clarificate și abordate cu seriozitate”, a scris el pe X. «Reiterăm apelul UE către conducerea georgiană de a-și demonstra angajamentul ferm față de parcursul european al țării».
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu