G4Media.ro

Ce am văzut în prima săptămână de campanie la Ciolacu, Ciucă, Geoană,…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Ce am văzut în prima săptămână de campanie la Ciolacu, Ciucă, Geoană, Lasconi și Simion

Cei cinci candidați relevanți la președinție au marcat evoluții diferite în prima săptămână de campanie, însă este mult prea devreme pentru concluzii. Mai sunt încă trei săptămâni până la primul tur din 24 noiembrie. Se pot întâmpla multe. Chiar dacă au explodat primele scandaluri, nimeni nu a scos încă la bătaie artileria grea. Fiecare păstrează un silver bullet, dacă îl are, pentru ultima săptămână, când impactul dezvăluirilor poate fi letal. Totuși, cum s-au mișcat Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, Mircea Geoană, Elena Lasconi și George Simion? Ce este de reținut din acest debut de campanie care aliniază la start cei mai slabi, vulnerabili sau prost pregătiți politicieni dornici să ajungă președintele României din câți am văzut în ultimii 30 de ani?

Candidatul PSD, Marcel Ciolacu, s-a văzut nevoit să ia distanță public de partidul extremist AUR și de George Simion. S-a angajat în scris că nu va guverna împreună cu acest partid. A mers până acolo încât a promis, miercuri seară, în timpul dezbaterii organizate de Antena 3, că mai bine își trimite partidul în opoziție decât să facă o majoritate cu AUR. Suplimentar, a anunțat că va solicita PSD să formalizeze decizia pentru a spulbera orice suspiciuni. Dacă marele partid va renunța într-adevăr la planul de a-l ajuta pe George Simion să intre în turul doi, pregătit minuțios de luni de zile, atunci nu mai este chiar atât de sigur că Marcel Ciolacu ajunge la Cotroceni. Din acest motiv, este posibil ca PSD să spună ceva public și să facă cu totul altceva în culise. Nimeni nu-i împiedică să-și vadă mai departe de plan, cu toate jurămintele și promisiunile lui Ciolacu.

Dar dacă PSD chiar a înțeles că nu poate să facă dintr-un partid extremist, anti-european și anti-occidental a doua forță politică a țării, atunci lucrurile se complică teribil pentru Marcel Ciolacu. În absența unui adversar-sperietoare ca George Simion în turul doi, șansele liderului PSD scad dramatic. Prestația lui Marcel Ciolacu la dezbaterea organizată de Antena 3 a fost lamentabilă. S-au văzut din nou toate golurile din CV sau găurile din covrig, după cum s-a exprimat plastic Mircea Badea. Am văzut un candidat pe punctul să cedeze sub presiune, epuizat, mult sub așteptări. O parte din marile lui vulnerabilități – afacerile nepotului, Nordis și Laura Vicol, au început să-l ajungă din urmă. Va fi tot mai dificil să le evite, chiar dacă până acum nimeni nu l-a întrebat de afacerile protejatei sale, Sorina Docuz. Tot mai greu de crezut că va putea duce după el la Cotroceni golurile sale atât de mari și vulnerabilitățile – chiar și mai mari.

Candidatul PNL, Nicolae Ciucă, a promis și el, tot la Antena 3, că nu va mai face alianță cu PSD, dar spune asta în timp ce liberalii săi guvernează bine-merci cu pesediștii lui Ciolacu. În orice caz, șansele sale de a intra în turul doi par în continuare mici, așa că nu mai prea contează ce semnează Ciucă. Liberalii nu se vor simți legați în niciun fel de angajamentele lui dacă pierde. Și-a mai îmbunătățit puțin imaginea după dezbaterea de la Antena 3, dar este neclar cât a fost spontaneitate și cât a fost ajutat. De notat un început timid de desprindere de președintele Klaus Iohannis și ceva mai mult curaj în atacuri la adresa liderului PSD. Relația dintre cei doi pare deteriorată în mod real, foarte probabil de la momentul în care Ciolacu și PSD au refuzat să susțină modificarea legii astfel încât președintele Iohannis să poată candida ca independent pe listele PNL.

Marea problemă a lui Nicolae Ciucă rămâne în continuare lipsa de charismă și talent politic, la care se adaugă desincronizarea de partid. Primarii nu se mobilizează cu toată forța dacă nu cred în liderul lor. Nici Ciucă nu face prea mari eforturi pentru a le stimula entuziasmul. Cu toate acestea, scorul mic din sondaje (în majoritatea e pe locul cinci, sub zece procente) ar putea crește puțin pe măsură ce mașinăria de partid se pune în mișcare. PNL este un partid mare, cu aleși locali, consilieri și clientelă aferentă. Insuficient, totuși. Ciucă este ca o ancoră înfiptă pe fundul mării care ține în loc tot PNL.

Singura sa șansă este ca unul sau mai mulți candidați care acum fragmentează voturile de dreapta să se retragă în favoarea sa. Doar așa poate spera să intre în turul doi. Altfel, pare imposibil să recupereze distanța mare față de adversari. Chiar dacă e greu de stabilit cine dintre Ciucă și Ciolacu vorbește mai prost, cine adoarme audiența mai repede sau cine se poticnește mai des în cuvinte, liderul PNL are un mic atu în fața liderului PSD. În afara scandalului de plagiat și al protecției din justiție, Ciucă nu vine cu atât de multe tinichele după el. În spatele său nu bolborosesc afaceri sulfuroase ca în cazul lui Ciolacu.

Mircea Geoană, așa-zis candidat independent, se confruntă cu primul scandal major de campanie. Acuzat că a apelat la serviciile unui consultant israelian controversat și la ferme de troli pentru a-și ataca adversarii pe internet, Geoană a negat vehement. Elena Lasconi l-a întrebat în timpul dezbaterii de la Antena 3 dacă s-a întâlnit cu Tal Hanan, suspectat că a influențat alegerile în 30 de țări cu ajutorul unor hackeri. Pozele publicate ulterior sunt neconcludente, dar scandalul a luat amploare după ce premierul Marcel Ciolacu a susținut la rândul său că Geoană lucrează cu ferme de troli.

Instituțiile statului s-au mobilizat pentru a verifica aceste acuzații, una dintre ele (DNSC) a anunțat deja că nu există nici o fabrică de troli în România. Indiferent ce vom afla, un lucru este cert: Mircea Geoană nu dispune de o infrastructură fizică de partid care să-l ajute în campanie, ci se bazează în primul rând pe infrastructura online. Or, este ușor de imaginat că această infrastructură, indiferent dacă este vorba de ferme de troli sau de consultanți legitimi, va fi o vreme paralizată de anchetele oficiale. Ciolacu a ridicat miza, anunțând că așteaptă un raport oficial de la AEP și de la Ministerul de Interne.

La orice dezbatere participă, Mircea Geoană reușește să proiecteze o imagine total diferită de contracandidații săi: vorbește bine, stăpânește temele mari, experiența sa în funcții importante se reflectă în prestația sa, chiar dacă pe fond nu spune mare lucru. Marea sa vulnerabilitate rămâne el însuși, capacitatea sa de a gafa în momente-cheie, de care pare să fie perfect conștient. Din acest motiv a și spus probabil, mai în glumă mai în serios, că se va închide în casă între cele două tururi dacă va ajunge în finală. Fără partid, fără infrastructură, cu resurse limitate și cu donatori tot mai sceptici că au pariat corect, este de așteptat ca Geoană să dispară încet de pe radar, să se confrunte cu un boicot mediatic tot mai puternic. Dispariția de pe radar echivalează, în mod normal, cu prăbușirea în sondaje. Vom vedea dacă așa se va întâmpla.

Candidata USR, Elena Lasconi, se comportă destul de curajos, dar a dovedit limite majore în înțelegerea modului în care funcționează instituțiile mari, a mecanismelor statale și a rolului președintelui. Cel mai clar s-au văzut limitele sale tot în interviul de la G4Media și în timpul dezbaterii de la Antena 3. De prea multe ori a spus că va învăța din mers și că va apela la specialiști acolo unde nu se pricepe. Or, Cotroceniul nu este totuși o școală pentru viitorii președinți, un fel de internat pentru politicieni întârziați, care vor să conducă o țară, dar nu știu exact cum să o facă. Nimeni nu pune la îndoială buna credință a doamnei Lasconi, dar, în afară de lozinci, nu poate spune nimic consistent.

Lipsa ei de substanță este tot mai vizibilă cu fiecare ieșire. În prima săptămână, a reușit să producă mai multă dezamăgire în loc de entuziasmul primelor apariții. Pe atunci nu se confruntase cu teme dificile. Pe măsură ce avansează în campanie, Lasconi pare tot mai conștientă de limitele sale. Tot ea a propus, marți, ca partidele de dreapta să stabilească un candidat unic la alegerile prezidențiale. Acest candidat unic ar urma să fie ales în urma unor sondaje realizate de primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, pe post de arbitru și garant al corectitudinii. Lasconi a avansat chiar ideea retragerii sale din cursa pentru Cotroceni dacă s-ar plasa pe ultimul loc.

Este greu de imaginat acum că Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi ar renunța înainte de primul tur în favoarea celuilalt. Partidul rămas fără candidat la prezidențiale riscă să fie drastic penalizat la parlamentare, intercalate între cele două tururi. Dar acest scenariu nu poate fi complet ignorat din moment ce a fost pus pe masă de către unul dintre candidați. Liberalii cu siguranță vor fi interesați să negocieze retragerea lui Ludovic Orban și a Elenei Lasconi în favoarea lui Nicolae Ciucă.

Candidatul AUR, George Simion, joacă mai departe cartea populismului și a victimizării, cu ajutor masiv de la România TV a fugarului Sebastian Ghiță. Antena 3 nu l-a invitat la dezbaterea principalilor candidați, chiar dacă mai multe sondaje îl dădeau la începutul campaniei pe locul doi, după Marcel Ciolacu. Greu de spus din ce motive. Posibil ca fondatorul Antenelor, Dan Voiculescu, să nu-i ierte atacul frontal lansat acum câteva săptămâni, când Simion l-a atacat în direct. Posibil să fie ceva mai mult.

În orice caz, Simion se comportă în continuare ca un politician anti-sistem, chiar dacă, în realitate, este un produs al sistemului. Pe liderul partidului extremist AUR, cu discurs anti-UE și anti-occidental, nu-l ajută însă situația din regiune. Mai multe țări din Europa de Est sunt deja sub o puternică influență rusească sau sunt pe muchie, ca Moldova. O analiză realizată de G4Media.ro arată cum influența Moscovei este în creștere în Bulgaria, Serbia, Ungaria și Slovacia. În acest context tulbure, ar fi un act de iresponsabilitate și un cadou făcut Rusiei ca PSD să acorde mai departe sprijin logistic și mediatic partidului extremist AUR.

Totuși, miza politică pentru Marcel Ciolacu este uriașă. Este greu de spus acum ce va alege între interesul personal și interesul general. Vom înțelege mai multe din monitorizarea aparițiilor lui Simion la România TV, dat fiind că fugarul Sebastian Ghiță cultivă relații apropiate, din interese politice și de business, cu liderul PSD.

În final, de notat calitatea dezbaterilor cu principalii candidați la prezidențiale, organizate de Antena 3. Parteneriatul cu CNN și experiența multor jurnaliști de acolo au ridicat dezbaterea electorală din România la alt nivel. Dezbaterile cu Elena Lasconi, Nicolae Ciucă, Mircea Geoană și cu Marcel Ciolacu au avut ceva din rețeta debate-urilor americane, cu întrebări incomode, capcane, emoție, teme lejere combinate cu substanță – una peste alta, un reality show politic reușit.

Poate că n-au atins toate temele cu adevărat importante în unele cazuri, poate că i-au tratat cu mănuși pe unii și i-au mitraliat pe alții, dar, în ansamblu, jurnaliștii Antena 3 și-au făcut datoria față de public și au oferit un produs editorial premium. Acest lucru se reflectă și în cifrele record de audiență înregistrate de Antena 3 pe durata celor patru dezbateri. Au setat singuri un standard, în contrast puternic față de unele emisiuni de până acum.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

39 comentarii

  1. Oameni buni, e jale mare, dar, cine mai are totusi un pic de onestitate si bun simt la bord, realizeaza ca nu poate pune stampila aia altundeva decat pe Lasconi. si USR.
    PSD = PSD
    PNL = PSD
    AUR = momeala de la PSD
    Diaconescu = ex PSD
    Birchall = ex PSD
    restul oricum n-au sanse

    • Dacă TOT USR-ul ar fi dorit-o pe doamna Lasconi la Cotroceni, cu siguranță ar fi consiliat-o pe teme importante, îndeosebi pentru cele ce presupun funcția de președinte. Mă tem că orgoliile grupărilor Barna, Drulă, Voiculescu, Dărău sau Ghinea o vor umilită- pe un loc 4-5, suficient pentru organizarea unui congres extraordinar în urma căruia să-i ofere un bilet București- Câmpulung. Doar dus. Este doar o evaluare personală. Sper să mă înșel dar nu cred.

    • Pâine și CIRC

  2. Dintre toti, Elena Lasconi este singura necorupta si de buna credinta. NU exista scoala pt presedinti de tara. Cate lucruri credeti ca stia orice alt candidat la presedentie, de pana acum ? Este clara reaua vointa a celor care afirma ca este nepregatita, fiindca are lacune. Serios ? Cat de pregatiti sunt toti ceilalti ? Ciolacu nici macar nu stia ca poate sa dea un telefon pt a cere solutionarea unei probleme, i-a pasat rezolvarea lui Grebla. Si lacune are cu mult mai multe decat Lasconi. Votez Elena Lasconi presedinte !

    • REZON !

    • Cât de pregătiți sunt ceilalți?
      Geoană, Diaconescu și Birchall sunt mult mai pregătiți! Cei mai pregătiți!

    • @Marcel Radu.
      Aveti dreptate, sunt pregatiti. I-as adauga aici si pe Ciolacu si pe Simion, poate si pe Ciuca.
      Intrebarea este de catre cine si pentru ce?

    • Bravo, bună întrebare!

  3. Ciucă e pe locul 5 în sondajele făcute de USR pe Facebook.

  4. Ce am văzut în prima săptămână de campanie la Ciolacu, Ciucă, Geoană, Lasconi și Simion…..gogoși comuniste 🙄

    • Ne spui care sunt ceilalţi rămaşi care nu au gogoşi comuniste şi doar gogoşi democrate?
      Doar ca fapt divers să ştim ce partid susţii. Se poate?

  5. Surpriza acestor dezbateri a fost Ciuca. Dintr-un taciturn s-a transformat intr-un partener de dialog chiar spontan , uneori.
    Ceilalti, cam la ce ma asteptam de la ei.
    P. S. Nu sunt pnl-ista😉, doar votant de dreapta.

    • Da, Ciucă a ieșit mult mai bine decât înainte. Dar și emisiunea pare să fi fost aranjată, întrebări foarte ușoare, mingi ridicate la fileu. Se va vedea ce poate în confruntarea dintre candidații, când nu va mai fi doar regie și film.

    • Ciuca a iesit mai bine in comparatie cu el insusi.

  6. O analiza onestă. Din punctul meu de vedere, Ciolacu este exponentul mafiei PSD-iste. Stănescu și Tudose au fost cu ochii pe el, sa nu spună vreo prostie. Firea, eșuată cu 3 rânduri mai în spate, spera contrariul. Figura cu Ponta și Piedone l-a încurcat un pic dar a ieșit golaneste din clinci. Geoana e terminat, nu întra în calcule. Lasconi e slab pregătită, expertiza de primar nu o ajuta prea mult. Ciuca a căpătat încredere însă autorul articolului are dreptate, se va găsi un silver bullet și pentru el, cum s-a găsit și pentru Geoana. Problema e la Simion. Sunt destui oameni necăjiți, total dezinteresați de mersul țării dar extrem de interesați de propriul stomac. Dumnezeu sa ne ajute! Doar el știe ce ne mai așteaptă.

  7. Dacă este să aleg între niște hoți care știu multe și niște oameni cinstiti care mai au de învățat multe, îi aleg pe cei cinstiti fără nici o reținere.

  8. printre rânduri, autorul confirmă regretul față de feblețea sa, Monica Macovei

    • Macovei, involuntar, a adus asupra României cea mai mare nenorocire de după 1989, a introdus pensiile speciale !
      Nici Iliescu sau Năstase nu au făcut vreo nenorocire mai mare.

  9. Ar mai fi ceva. Faptul ca antenele cnn au inceput sa cam puna intrebari mai pe bune despre Geoana dupa pozele cu Tal Hanan. Asta spune ceva. Chiar foarte multe.

  10. Sighiartau i-a dat la temelie peneleului, atât de fraier este!

  11. as merge pe lasconi ca nu pare ciorditoare.
    iar un bun manager stie sa delege unde nu se pricepe.
    plus ca restul n-au demonstrat o secunda ca ar fi mai bine pregatiti. dimpotriva.

  12. Cică Ceauşescu a câştigat alegerile în 2024, imediat după ce s-a instalat la Cotroceni bântuind prin grădina lui de ficuşi gândurea ce program de ţară să le dea guvernului lui. Chemă la el toate partidele şi le spuse că va susţine în guvernarea lui pe cel care este cel mai bun dintre ei, iar ca să afle care este le dădu un test ca să îl realizeze. Competiţia începu şi Ceauşescu le spuse că cine va face într-un an cel mai bun spital va fi câştigătorul.

    După un an Ceauşescu se prezentă la şantierele fiecăruia să vadă rezultatele.

    – La PSD era linişte, oile păşteau pe terenul ales de ei, şi a apărut chiar şi un teren de fotbal în pantă pe el.
    – Ceauşescu uimit întrebă: ce se întâmplă aicea?
    – PSD-istul luându-şi o atitudine de om care ştie ce face spuse:
    ………………………
    – O lună ne-am ales liderii proiectului prin congres.
    – O altă lună ne-am ales liderii din teritoriu de pe şantier.
    – O altă lună ne-a trebuit să găsim toate relaţiile care doresc să ne ajute la proiect.
    – O altă lună ne-a luat să împăcăm toate firmele de partid care se certau între ei cine să preia proiectul.
    – O altă lună odată găsită firma de casă a trebui să găsim un subfinanţator ieftin.
    – O altă lună subfinanţatorul a trebuit să îşi facă rost de utilaje şi angajaţi că subfinanţatorii ieftini nu le au de dinainte şi se trezesc că le trebuie doar când dă norocul peste ei de la un contract cu statul.
    – O altă lună a trebuit să facem studii de fezabilitate pentru proiect.
    – O altă lună a trebuit să căutăm specialişti care să ne explice studiile de fezabilitate.
    – O altă lună a trebuit să ungem toate relaţiile ca să ne dea avizele.
    – Iar acuma aşteptăm alţi bani de la buget că cei care i-am avut i-am cheltuit pe toate celelalte de dinainte, şi de atuncea tot aşteptăm cu promisiune că peste 7 ani când se va reduce deficitul de la buget există posibilitatea să ni se dea alţi bani.

    – Ceauşescu după ce a primit toate informaţiile necesare întrebă PSD-istul: unde este şantierul PNL?
    – PSD-istul răspunse: ei sunt în urma noastră cu proiectul, ei încă aşteaptă avizele că a făcut greşeala să îşi aleagă terenul în fieful nostru PSD, ei nici avizul pentru terenul în pantă încă nu l-au primit.
    – Ceauşescu deja lămurit că nu mai avea rost să meargă la şantierul PNL întrebă: unde este şantierul celor de la AUR?
    – PSD-istul răspunse: ei cum nu au specialişti şi nici sistemul nostru organizatoric la stat şi au nevoie să cheme tot timpul pe alţii de dinafara partidului să le facă treaba, din lipsă de resurse umane şi resurse organizatorice i-am angajat ca subfinanţatori ca să reuşească să adune ceva resurse şi să prindă între timp şi experienţă ca să poată să îşi facă şi ei proiectul.
    – Ceauşescu nedumerit întreabă pe PSD-ist: ce poate să facă AUR la voi dacă nu are experienţă şi oameni?
    – PSD-istul răspunse: până vine banii de la buget peste 7 ani au tot timpul să se experimenteze şi să îşi facă propria lor organizaţie, între timp până aşteptăm banii îi folosim să împrăştie oile care lnvadează terenul de fotbal ca hunii, este singura expertiză pentru care se califică, momentan sunt oieri.

    – Ceauşescu lămurit şi în legătură de AUR întrebă PSD-istul: unde este şantierul USR?
    – PSD-istul răspunse: aveţi grijă cu ei, eu nu m-aş duce pe terenul lor ales pentru proiect, sunt mulţi colonizatori UE, numai activişti democraţi cu pluralism politic sunt pe şantierul lor, nu credem că vă înghite sistemul unic şi singular pe care vreti să îl susţineţi cu un singur partid şi pe care vreţi să îl implementaţi.
    – Ceauşescu încruntat şi enervat îi spuse PSD-istului că vrea să vadă cu ochii lui înainte să îşi facă propria părere şi chemă pe cel de la DoiŞiUnSfert şi se răsti la el: unde sunt USR-iştii!
    – Ordonanţa se e’x’e’c’u’t’ă şi scoase o listă şi începu să spună: Lasconi tocmai urcă într-un taxi Dacia1300, Drulă este la moll să îşi ia o r’a’n’g’ă nouă, Barna adună toţi banii din UE prin proiecte UE să îi aducă în ţară, Clotilde sperie comblnatorii prin sectorul-1….Nu,nu,nu!….Ceauşescu brusc îl întrerupe isteric şi îi spuse că nu asta vrea să ştie şi unde este şantierul USR.

    – Şi după multe lămuriri ajunse Ceauşescu şi la şantierul USR şi odată ajuns acolo rămase căscat văzând un spital nou cu de toate şi plin de medici şi asistente.
    – După ce şi-a revenit Ceauşescu din reverie întrebă USR-istul: cum ati reuşit?
    – USR-istul răspunse:
    ………………………
    – Când am început ne-a trebuit o lună să aflăm că PSD şi PNL ne blochează toate pârgile să facem proiectul, iar cei de la AUR erau trimişi să facă pe lupii crezându-se pe terenul lor de fotbal şi crezând că suntem oi.
    – Am decis dupaia să renunţăm la statul nostru eşuat acaparat de ei şi am încropit într-o dimineaţă un proiect pe bani UE, până la amiază am băgat proiectul şi deja banii erau pe drum, iar până seara deja aveam şi oamenii şi utilajele să pornim de a doua zi proiectul. După şase luni am terminatul spitalul, alte trei luni am convins medicii şi asistentele de afară să vină în spitalul nostru, evident fiind plătiţi după standardele care sunt plătiţi alţi specialişti de afară. Iar de o lună vă aşteptăm să preluaţi proiectul.

    .

    Ceauşescu după toate ce a văzut chemă pe toţi a doua zi şi spuse: PSD este alegerea mea ca partid care să mă susţină, au urmat calea sistemului fără să se abată de la el şi au urmat toate regulile lui dovedind cinste şi corectitudine, PNL cum sunt chiaburi şi partid de mâna a doua descurcăreţi îi voi folosi la munci agricole şi la c’a’n’a’l, pe USR îi bag la închisoare că a încălţa toate regulile sistemului şi s-a dat cu duşmanul de afară oferindu-ne din opulenţa lor.

    .

    Orice asemănare cu vreo întâmplare reală contemporană sau în viitor este doar pură întâmplare, ce v-am scris este doar o asociere creată de percepţia noastră ca să vă explicăm aşa cum vedem realitatea, orice realitate aveţi asta nu înseamnă că este ca a noastră, iar dacă din întâmplare realitatea voastră este ca a noastră este pur şi simplu o coincidenţă de pură întâmplare.

  13. Doar Birchall și Diaconescu au fețe urbanistice și prezență prezidențiabilă… Ar putea reprezenta o țară.
    Restul par figuranți de la Circul Klutzchi.
    Îmi plac mult Geuanna și Lasconi, clovnii perfecți ! La Batman mă interesează mai mult armata de interlopi din umbră… se-nțelege cine e micul monstru în devenire, cu aere legionare.
    Între timp, Mafia aduce un vulpoi bonom pe post de paznic la oi, alegerea perfectă !
    Și Domnul „Să trăiți” pare o variantă bună pentru negustorii de sclavi, dar fără șanse.
    E Gravă Situația.

  14. Singura care se califica este Lasconi. Restul sunt oamenii sistemului pusi pe lista de sistem si serviti noua sa avem de unde alege. Daca castiga, sa speram ca va avea consilieri de soi si se va descurca.

  15. Toti candidatii au minusuri, contează cum vor fi ele percepute de public, care e minusul cel mai mare care contează în selecția pe care o vor face românii.

    • Practici recente: Partidele mici, care sunt stampilate ca neexperimentate etc fac totul, de obicei compromisuri, pentru a intra in parlament, guvernare. Ideea principala: sa invete, sa vada cum functioneaza sistemul, sa bifeze o rubrica in ”CV” ul lor.
      Fara sa discutam daca a fost bine sau nu, USR nu a avut timp si doar o ocazie sa invete. Doamna Lasconi si mai putin. Este insa important sa ajunga sa invete, si ea si celelalte partide din opozitie, sa li se dea sansa si ei sa constientizeze ca trebuie sa invete, sa practice, chiar scrasnind invizibil din dinti.
      Deci, mi se pare important sa se rupa cercul vicios PSD-PNL si sa i se dea o sansa doamnei cu cele mai putine bile negre dintre candidati. Iar ea sa fie constienta ca trebuie sa munceasca pe branci, si acum in campanie. (As vrea sa o vad insotita prin campanii de Drula sau altcineva, un duo, ar fi o punere in scena care confera dinamism, completare reciproca si da sentimentul ca cei din opozitie nu se bat ca niste copii mici la gradinita.( Vezi exemplul american).

  16. Imi pare rau, Brandon, nu era raspuns. Iar gresesc, cred.

  17. Dvs. identificați candidatul care în opinia dvs.are cele mai mici minusuri și siguranță sunt multe persoane care gandesc la fel.In funcție de minusurile acceptate vom vedea la vot cum este societatea românească, ce tip de oameni o caracterizează în cea mai mare măsură.

  18. *cu siguranță

  19. Fictiv : în turul doi poporul a ales Ciolacu și Simion. N-ai votat niciodată psd, iar Simion nu e deloc ceea ce vrei. Ce faci ? Anulezi votul ? Unul dintre ei va fi președintel, comandant suprem, va numi șeful sri, se va implica direct în relațiile internaționale, etc. Loteria nu se pune în cazul ăsta, trebuie să alegi. Mai poți dormi după ce ai votat pezede, de ex. ?

  20. Iar au apărut cei care vorbesc de răul cel mic şi mare. Formularea este greşită din start, este creată de propagandişti ca să îşi motiveze susţinerea celor pe care îi susţin în detrimentul celorlalţi. Chiar şi propagandiştii ştiu că nu pot lăuda ceva ce nu este de lăudat, este contrar la orice reguli raţionale şi deja luate ca etalon de societate prin regulile ei legale şi morale ale credinţelor lor.
    Râul nu poate fi mai mic sau mai mare, este tot rău indiferent cum îl priveşti şi are tendinţa să devină şi mai mare rău dacă are contextul necesar să se dezvolte, dacă sunt tabere care se califică prin răul care îl fac chiar dacă nu sunt aliaţi pe moment sigur vor ajunge să bată palma pentru că au aceleaşi interese(proverbialul: cine se aseamănă se adună).
    Există doar două tabere, cei de rea credinţă şi cei de bună credinţă(dacă există), cei cei de rea credinţă încearcă să vă convingă că cei cei de bună credinţă sunt răul cel mare când este vorba de politică şi preluarea puterii(pe toată planeta este la fel, indiferent de zonă sau societate), iar cei cei de bună credinţă nu au nici o şansă în faţa delaţiunilor orice ar face ei.
    Singura şansă să câştige cei de bună credinţă în faţa celor de rea credinţă este ca majoritatea pentru care se bat cele doua tabere să aibă discernământ şi să ştie să filtreze chiar ei care tabere sunt ceea ce spun. Astfel niciodată cei de bună credinţă nu vor câştiga pentru că ei nu folosesc acelaşi metode de convingere ca cei de rea credinţă datorită convingerilor lor, adică minciuna şi delaţiunile şi alte metode de felul ăsta nu fac parte din metodele lor. Tabăra de bună credinţă sunt din start dezavantajaţi dacă joacă cu reguli corecte faţă de tabăra de rea credinţă, motiv pentru care cei care mint vor inventa toate enormităţile până găsesc ce vă place sau vă r’e’p’u’g’n’ă la ceilalţi, şi vă asigurăm că vor găsi pentru nu le este greu să vă spună minciuni şi le vor spune până le vor găsi pe cele potrivite ca să vă convingă.

    Problema la ţara noastră nu este politicenii şi cei de rea credinţă care vor să preia puterea şi sunteţi chiar VOI votanţii şi CEI care îi susţineţi(fără voi ei nici nu ar exista, ar fi puşi la punct de societate şi ar avea un impact minim în societate), şi toate astea se întâmplă pentru că majoritatea nu aveţi discernământul să filtraţi ce fac, motiv care ajungeţi pe mâna lor şi vă faceţi singuri rău(proverbialul: nu e pr0st cel care cere, e pr0st cel care dă).

    Nici dacă ar fi Isus contracandidatul lor în alegeri nu ar câştiga alegerile la noi dacă sunteţi naivi şi vă lăsaţi pr0stiţi, motiv care a şi fost Isus răstlgnit din acelaşi motiv(exact despre pilda lui Isus şi răstlgnirea lui este vorba şi la alegerile noastre).

  21. Iar au apărut cei care vorbesc de răul cel mic şi mare. Formularea este greşită din start, este creată de propagandişti ca să îşi motiveze susţinerea celor pe care îi susţin în detrimentul celorlalţi. Chiar şi propagandiştii ştiu că nu pot lăuda ceva ce nu este de lăudat, este contrar la orice reguli raţi0nale şi deja luate ca etalon de societate prin regulile ei legale şi m0rale ale credinţelor lor.
    Râul nu poate fi mai mic sau mai mare, este tot rău indiferent cum îl priveşti şi are tendinţa să devină şi mai mare rău dacă are contextul necesar să se dezvolte, dacă sunt tabere care se califică prin răul care îl fac chiar dacă nu sunt aliaţi pe moment sigur vor ajunge să bată palma pentru că au aceleaşi interese(proverbialul: cine se aseamănă se adună).
    Există doar două tabere, cei de rea credinţă şi cei de bună credinţă(dacă există), cei cei de rea credinţă încearcă să vă convingă că cei cei de bună credinţă sunt răul cel mare când este vorba de politică şi preluarea puterii(pe toată planeta este la fel, indiferent de zonă sau societate), iar cei cei de bună credinţă nu au nici o şansă în faţa delaţiunilor orice ar face ei.
    Singura şansă să câştige cei de bună credinţă în faţa celor de rea credinţă este ca majoritatea pentru care se bat cele doua tabere să aibă discernământ şi să ştie să filtreze chiar ei care tabere sunt ceea ce spun. Astfel niciodată cei de bună credinţă nu vor câştiga pentru că ei nu folosesc acelaşi metode de convingere ca cei de rea credinţă datorită convingerilor lor, adică minciuna şi delaţiunile şi alte metode de felul ăsta nu fac parte din metodele lor. Tabăra de bună credinţă sunt din start dezavantajaţi dacă joacă cu reguli corecte faţă de tabăra de rea credinţă, motiv pentru care cei care mint vor inventa toate enormităţile până găsesc ce vă place sau vă r’e’p’u’g’n’ă la ceilalţi, şi vă asigurăm că vor găsi pentru nu le este greu să vă spună minciuni şi le vor spune până le vor găsi pe cele potrivite ca să vă convingă.

    Problema la ţara noastră nu este politicenii şi cei de rea credinţă care vor să preia puterea şi sunteţi chiar VOI votanţii şi CEI care îi susţineţi(fără voi ei nici nu ar exista, ar fi puşi la punct de societate şi ar avea un impact minim în societate), şi toate astea se întâmplă pentru că majoritatea nu aveţi discernământul să filtraţi ce fac, motiv care ajungeţi pe mâna lor şi vă faceţi singuri rău(proverbialul: nu e pr0st cel care cere, e pr0st cel care dă).

    Nici dacă ar fi Isus contracandidatul lor în alegeri nu ar câştiga alegerile la noi dacă sunteţi nalvi şi vă lăsaţi pr0stiţi, motiv care a şi fost Isus răstlgnit din acelaşi motiv(exact despre pilda lui Isus şi răstlgnirea lui este vorba şi la alegerile noastre).

  22. Pentru prezidențiale lupta se dă practic în primul tur.

    • Este o iluzie, de 34 de ani… Psd e Singura grupare care a înțeles perfect cine e candidatul principal : poporul sărac. Milioane de săraci dependenți de ajutoare sociale. Unii rrromâni au semnat deja o adeziune de susținere a psd.
      Oferta aur cu casele ieftine nu e suficientă pentru săraci. Au case deja, dar BURTA e goală. În România psd nu are rival.
      Asta nu înțeleg „elitiștii”… visează la StarTreck, și nu asta e rău, ci faptul că nu percep realitatea din casele săracilor, nevoile lor imediate și (in)capacitatea lor de a înțelege progresul (prin muncă, inovație, etc).
      Dacă siemeon promite „totalitarism” în administrație, cu ajutoare sociale consistente incluse și locuri de muncă pentru toți analfabeții… are o f mică șansă, altfel psd câștigă la scor.
      (Tot ce-mi mai doresc este să dispară gruparea parazita numită PNL… și asociații ).

  23. Schema clasică : pesede a oferit mereu o minimă protecție sociala cu care a obținut voturi , apoi au vândut active strategice și în paralel s-au împrumutat masiv pentru a putea servi clientela direct de la buget Fără stres … Hoția perfectă. Analfabeții dun fierbinți votează.
    Singurii care au susținut țara sa nu se dezmembreze, au fost românii harnuci din DIASPORA .

  24. P.S. Lăcomia și prostia secu a îndepărtat membrii fondatori și simpatizanții usr .