G4Media.ro

Sancțiunile chineze afectează cel mai mare producător american de drone, care aprovizionează…

Sursa foto: Genya SAVILOV / AFP

Sancțiunile chineze afectează cel mai mare producător american de drone, care aprovizionează Ucraina

Skydio, cel mai mare producător de drone din SUA și un furnizor al armatei ucrainene, se confruntă cu o criză a lanțului de aprovizionare după ce Beijingul a impus sancțiuni companiei, inclusiv interzicerea grupurilor chineze de a-i furniza componente esențiale, relatează Financial Times.

Skydio se grăbește să găsească furnizori alternativi după decizia Beijingului, care blochează și furnizarea de baterii de la singurul său furnizor, au declarat persoane familiarizate cu situația pentru FT.

Producătorul de drone a solicitat ajutorul administrației Biden. Săptămâna trecută, directorul executiv Adam Bry s-a întâlnit cu adjunctul secretarului de stat american Kurt Campbell și a purtat discuții cu înalți funcționari de la Casa Albă. Oficialii americani sunt îngrijorați de faptul că China perturbă lanțurile de aprovizionare ale SUA și furnizarea către Ucraina a dronelor utilizate pentru colectarea de informații. Â

„Acesta este un moment de clarificare pentru industria dronelor”, a scris Bry într-o notă către clienți, obținută de Financial Times. „Dacă a existat vreodată vreo îndoială, această acțiune arată clar că guvernul chinez va folosi lanțurile de aprovizionare ca pe o armă pentru a-și promova interesele în detrimentul intereselor noastre.

„Aceasta este o încercare de a elimina principala companie americană de drone și de a adânci dependența lumii de furnizorii chinezi de drone”, a adăugat el. Criza Skydio subliniază riscurile cu care se confruntă companiile americane care se bazează pe China și vine pe fondul îngrijorării întreprinderilor străine cu privire la utilizarea de către Beijing a legilor de securitate pentru a-și reține angajații locali și a efectua raiduri corporative în țară.

Sancțiunile Chinei, impuse la 11 octombrie, au afectat mai multe grupuri americane, inclusiv compania privată Skydio, ca represalii pentru aprobarea de către Washington a vânzării de drone de atac către Taiwan. Skydio câștigase recent un contract cu agenția de pompieri din Taiwan.

Beijingul a impus sancțiunile înainte ca Skydio să fi reușit să găsească furnizori alternativi. O persoană familiarizată cu situația a declarat că autoritățile chineze au vizitat furnizorii Skydio, inclusiv Dongguan Poweramp – o filială a companiei japoneze TDK care produce baterii pentru drone – și le-au ordonat să rupă legăturile.

Miercuri, Skydio și-a anunțat clienții că raționalizează numărul de baterii furnizate cu dronele din cauza deciziei Chinei și că nu se așteaptă să aibă noi furnizori până în primăvară. Skydio discută cu companii din Asia, inclusiv din Taiwan.

O persoană familiarizată cu situația a declarat pentru FT că oficialii americani au contactat aliații asiatici pentru a discuta modalități de a ajuta compania. Skydio a fost, de asemenea, în contact cu vicepreședintele taiwanez Hsiao Bi-khim cu privire la această problemă.

Grupul cu sediul în San Mateo vinde clienților corporativi și guvernamentali, inclusiv armatei SUA. Acesta a declarat că a trimis mai mult de 1.000 de drone în Ucraina pentru colectarea de informații și în scopuri de recunoaștere. Dronele au fost, de asemenea, utilizate pentru a ajuta la documentarea crimelor de război rusești.

Skydio a declarat că ultimul său model, X10, a fost prima dronă americană care a trecut testele ucrainene de război electronic – ceea ce înseamnă că sunt greu de bruiat – și că Kievul a solicitat mii de astfel de drone. Acțiunea Chinei are loc în timp ce Congresul SUA analizează o legislație care ar interzice americanilor să piloteze drone fabricate de DJI, compania cu sediul în Shenzhen care domină industria globală a dronelor comerciale.

„Bănuim că Skydio a fost vizată de Beijing pentru că este probabil văzută ca un concurent al DJI”, a declarat un oficial american. „Dacă există un aspect pozitiv, putem folosi acest episod pentru a ne accelera activitatea de diversificare a lanțurilor de aprovizionare cu drone departe de … China”.

Oficialii americani au declarat că speră ca criza Skydio să sensibilizeze și sectorul privat cu privire la pericolul de a avea lanțuri de aprovizionare concentrate în China.

China a restricționat în trecut livrările de pământuri rare pentru a încerca să exercite presiuni asupra altor țări și a avertizat recent Japonia că va bloca livrările de minerale esențiale dacă Tokyo va adopta controalele la export impuse de Washington.

În ultimii ani, Beijingul a impus sancțiuni mai multor companii americane din domeniul apărării, inclusiv Lockheed Martin, Raytheon, Boeing și Anduril Industries, care fabrică unele dintre dronele de atac destinate Taiwanului.

„În timp ce sancțiunile Chinei vizează astăzi producătorii de apărare și de drone, mâine acestea se vor extinde aproape sigur la alte sectoare, pe măsură ce relațiile dintre SUA și China se înrăutățesc”, a declarat Craig Singleton de la Fundația pentru Apărarea Democrațiilor.

„Bateriile și pământurile rare sunt doar canarul din mina de cărbune”, a adăugat el.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. de asta UE si SUA trebuie sa invete sa produca si ei .. sunt atatia emigranti care traiesc doar din ajutoare, cu siguranta li se pot gasi de munca in viitoarele fabrici

  2. Degeaba ai muncitori si fabrici, daca nu ai materia prima. Pamanturile, metalele rare le au doar cateva tari. Cele mai multe le au China, Vietnam, Brazilia, Rusia, India. La mare distanta sunt Australia, SUA, Groelanda, Tanzania, Africa de Sud si Canada. La producatori, China e departe rau de tot numarul unu, urmat de SUA si Australia. Ceilalti nu conteaza.

    • Le lipseste un lucru de baza , inovatia . Aici SUA si Europa sunt pe locul 1 , tot ei vor castiga