Motivul pentru care lipsa de fier în corp este mai frecventă și mai gravă decât pare
Unul din trei adulți din SUA nu consumă suficient fier, care are un efect major asupra transportului oxigenului în organism. Iată cum această deficiență comună poate duce la probleme de sănătate mai grave dacă nu este tratată, arată National Geographic.
A avea suficientă energie pentru o zi întreagă este destul de greu pentru majoritatea dintre noi. Dar pentru unul din trei adulți americani cu deficiență de fier, viața de zi cu zi poate fi și mai epuizantă.
Peste 2 miliarde de oameni din întreaga lume se confruntă cu o formă sau alta de lipsă de fier. Deoarece mineralul este esențial pentru mai multe funcții biologice importante, persoanele cu niveluri scăzute de fier raportează adesea simptome precum oboseală, dificultăți de respirație, amețeli, dureri de cap și chiar probleme cardiace.
Este un fenomen care poate afecta bărbații și femeile de toate vârstele, dar anumite populații, inclusiv femeile însărcinate, sunt afectate în mod disproporționat. Fără tratament, deficiența de fier se poate transforma cu ușurință în anemie, sau lipsa de globule roșii sănătoase. Deficitul de fier este cea mai frecventă cauză a anemiei, lipsa de fier determină o lipsă de hemoglobină, ceea ce încetinește producția de globule roșii.
Deoarece acest lucru poate duce la o serie de efecte adverse pe termen scurt și lung asupra sănătății, persoanele expuse riscului ar trebui să se supună unui evaluări medicale pentru orice modificări ale nivelului lor de fier, spune Irogue Igbinosa, instructor de medicină materno-fetală la Universitatea Stanford, specializat în sănătatea reproductivă a femeilor.
„De obicei, în momentul în care oamenii devin anemici, acest lucru reflectă o deficiență de fier care a durat ceva timp”, spune Igbinosa. „Ai nevoie de energie pentru a trăi, și există atât de multe moduri în care încă descoperim cum poate avea efect această lipsă de fier.”
Cine este afectat de deficitul de fier și anemie?
Trăirea cu o deficiență de fier poate avea un impact incredibil asupra organismului. Fierul este vital pentru producerea hemoglobinei, o proteină necesară pentru ca celulele roșii din sânge să poată transporta oxigenul în organism, astfel încât o cantitate scăzută de fier înseamnă că organele, mușchii și țesuturile dumneavoastră nu pot primi suficient oxigen pentru a funcționa la capacitate maximă.
Deși majoritatea oamenilor absorb suficient fier din alimentele pe care le consumă, dieta nu oferă suficient fier pentru toată lumea. Deși această afecțiune rareori provoacă moartea în sine, se știe că deficiența de fier exacerbează alte boli cronice, cum ar fi bolile renale sau hepatice, precum și împiedică recuperarea după infecții și leziuni, deoarece organismul are nevoie de oxigen pentru a le repara.
Până la pubertate, bărbații și femeile au de obicei același aport zilnic recomandat de fier (7 până la 10 mg). Dar între 19 și 50 de ani, aportul zilnic recomandat de fier pentru femei crește până la 18 mg, urcă la 27 mg în timpul sarcinii și scade ulterior la 9 mg în timpul alăptării. În cazul bărbaților, în funcție de vârstă, aceștia necesită doar între 8 și 11 mg de fier pe tot parcursul vieții.
Anemia feriprivă apare de obicei treptat, dar femeile o pot dezvolta mai frecvent decât bărbații, deoarece afecțiunea este agravată de ciclul menstrual, spune Igbinosa. Pierderile de sânge cauzate de menstruațiile abundente sau prelungite epuizează și mai mult rezervele deja limitate de fier.
”Dacă nu aveți cantitatea minimă de fier de care aveți nevoie, iar apoi corpul dumneavoastră trece prin ceva lunar care pierde fier, atunci este ușor de văzut cum cineva ar putea deveni deficitar în timp”, spune ea. Absența unui element de construcție atât de important poate provoca chiar schimbări la nivelul creierului, inclusiv o lipsă de concentrare, probleme de memorie și probleme de sănătate mintală care ar putea fi atribuite în mod eronat stresului sau altor factori de viață.
Anemia poate face, de asemenea, sarcina mai periculoasă, deoarece rezervele de fier tensionate pot afecta supraviețuirea atât a mamei, cât și a copilului. Cele care sunt predispuse la această afecțiune și nasc s-ar putea confrunta cu sângerări abundente sau cu un risc mai mare de a avea nevoie de o naștere prin cezariană.
„Anemia crește într-adevăr acel risc de morbiditate maternă severă”, spune Igbinosa. „Cât de mult contribuie anemia la acel risc poate varia în funcție de rasă și etnie”. Pentru copil, anemia mamei a fost, de asemenea, asociată cu nașterea unui copil mort la naștere, prematuritate, greutate mică la naștere, precum și cu întârzieri în dezvoltarea neurologică mai târziu în viață.
Până în prezent, cercetările au arătat că femeile de culoare, hispanice și indigene se confruntă cu rate mai prevalente de anemie decât femeile din alte rase și pot avea mai multe probleme după naștere. Deși încă nu s-a înțeles foarte bine de ce, acest lucru ar putea fi atribuit diferențelor de mediu, predispozițiilor la anumite probleme ginecologice sau altor determinanți sociali ai sănătății, cum ar fi locul în care trăiesc, venitul, cultura sau accesul la o dietă sănătoasă și echilibrată, spune Igbinosa.
Deficitul de fier și sănătatea inimii
Deși senzația de slăbiciune sau de moleșeală poate să nu justifice în sine o nevoie de vizită la medic, lăsarea acestei probleme netratată vă va cauza cu siguranță o suferință inutilă pe parcurs.
Este extrem de important să urmăriți îndeaproape acești indicatori, potrivit lui Biykem Bozkurt, profesor de medicină-cardiologie la Baylor College of Medicine: „Chiar și în cazul deficienței funcționale de fier, înainte ca aceasta să devină anemie, există dovezi ale unor rezultate negative”, spune ea.
Combinate cu alte comorbidități precum diabetul, colesterolul ridicat sau hipertensiunea arterială, deficiențele de fier contribuie la creșterea riscului de apariție a bolilor cronice. Mai mult, simptome similare cu cele ale deficienței de fier, cum ar fi lipsa de energie și capacitatea limitată de a face exerciții fizice și efort, sunt unele dintre cele mai notabile indicii ale unei probleme cardiace în creștere.
„Inima este o pompă care trimite sângele către organism, dar și către propriul său mușchi”, spune Bozkurt. „Dacă, de exemplu, există un blocaj și ceva devine deficitar în fier sau anemic, inima va avea dificultăți în a se hrăni”.
În general, medicii studiază condiția cardiovasculară a unui pacient prin măsurarea absorbției maxime de oxigen (VO2) cu cantitatea de oxigen pe care organismul o poate utiliza în timpul unei mișcări fizice intense.
Disponibilitatea fierului afectează cantitatea de hemoglobină a unei persoane. Cu cât este mai multă hemoglobină, cu atât oxigenul este distribuit mai eficient prin organism. Deoarece anemia feriprivă întrerupe crearea de hemoglobină, iar aceasta poate duce la un VO2 scăzut.
Aceste valori pot ajuta, de asemenea, la prezicerea riscului unei persoane de a suferi în viitor boli cardiace. Valoarea maximă VO2 al unui pacient spitalizat joacă un rol în evaluarea tipului de îngrijire pe care l-ar putea primi, inclusiv în determinarea eligibilității pentru măsuri avansate de salvare a vieții, cum ar fi un transplant de inimă.
Deși un astfel de rezultat se află doar la un capăt al spectrului de sănătate, există dovezi care arată că, indiferent dacă o persoană are sau nu anemie, tratarea deficienței de fier a unui pacient cu insuficiență cardiacă îmbunătățește atât calitatea vieții, cât și ratele de readmitere în spital, spune Bozkurt.
Cu toate acestea, pentru cei care se confruntă în prezent doar cu simptome ușoare de anemie feriprivă la domiciliu, tratamentul se întâmplă să fie un proces mult mai simplu, deoarece experții notează că fie administrarea de suplimente de fier, fie adoptarea unei diete bogate în fier pot îmbunătăți starea generală de sănătate. Cu toate acestea, cel mai bun mod de a gestiona nevoia de orice medicament potențial este de a discuta cu medicul dumneavoastră de îngrijire primară pentru a decide care ar putea fi cel mai bun plan pe care să îl urmați.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank