G4Media.ro

Ce înseamnă victoria lui Trump pentru România

Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Ce înseamnă victoria lui Trump pentru România

România, la pachet cu țările din Europa Centrală și de Est, ar putea beneficia de mai multă atenție din partea Statelor Unite în timpul celui de-al doilea mandat al lui Trump, așa cum s-a întâmplat în primul mandat, însă veștile sunt parțial bune. În primul rând, Trump privește Europa ca pe un rival comercial, care trebuie slăbit în relația cu America. Acest lucru l-a făcut deja în calitate de președinte al SUA, fie prin impunerea de taxe vamale pentru produsele europene, fie prin încurajarea mișcărilor suveraniste care subminează unitatea UE.

România a evitat mereu, în timpul primului mandat al lui Trump, să fie prinsă la mijloc, jucând un balet diplomatic între Washington și Bruxelles. Pe de-o parte, interesul Bucureștiului este să cultive cele mai bune relații cu partenerul strategic, de care depinde în primul rând securitatea țării, mai ales în contextul agresiunii rusești în Ucraina. Din acest motiv, a fost una dintre primele țări care s-a raliat aproape instantaneu cerinței lui Trump de a mări contribuția la NATO la 2,5% din PIB.

Cheltuielile militare ale României au vizat cu preponderență achiziții de tehnică militară americană. Acest atu, precum și loialitatea față de partenerul strategic, este o carte importantă pe care o poate juca România în al doilea mandat al lui Donald Trump. Totuși, este total neclar în acest moment care este poziția sa în ce privește războiul din Ucraina. În campanie a spus doar că-l va opri, dar nu se știe exact cum va face asta. Va pune punct ajutorului militar acordat Ucrainei? Va negocia cu Rusia noi zone de influență? Unde va pica România dacă la masa verde Trump și Putin vor trasa o nouă linie care va împărți Europa?

Sunt îngrijorări legitime, dar iarăși trebuie subliniat că România s-a ancorat solid în ultimele două decenii, după intrarea în NATO în 2004, în politica americană. A probat că este un partener loial în Irak și Afganistan, participând cu trupe alături de americani. Greu de crezut că această relație privilegiată se va schimba. Guvernele de la București din ultimii ani au manifestat la rândul lor o atitudine pro-americană fără echivoc. În toate sondajele de opinie, America este privită drept principalul aliat și prieten al țării noastre.

Singurul mare semn de întrebare este în ce măsură România va mai intra în programul Visa Waiver până la sfârșitul anului sau noua administrație Trump va pune în paranteză o decizie. Nu este clar acum în ce măsură politicile anti-imigrație ale candidatului republican vor afecta decizia de ridicare a vizelor pentru o țară cu potențial ridicat de a furniza un val de imigranți, la fel cum s-a întâmplat după intrarea României în UE. Din primele informații obținute de G4Media.ro, nu există în acest moment niciun semnal că echipa Trump va schimba politica privind intenția administrației americane de a ridica vizele în cel mai scurt timp. Dimpotriva, potrivit unor surse diplomatice, actuala administrație va face anunțul privind ridicarea vizelor până pe 20 ianuarie, când își încheie mandatul.

În rest, este de așteptat ca noua administrație Trump să se comporte și în România la fel de tranzacțional cum a făcut-o în primul mandat. Vă mai amintiți afacerea Broidy-Circinus, contractele de miliarde de euro pe care unul dintre apropiații lui Trump a încercat să le obțină în România? Dar de vizita lui Liviu Dragnea în ianuarie 2017 la ceremonia de inaugurare a lui Trump, asigurată de același Broidy, care a devenit ulterior subiect de dosar la DNA?

Adrian Zuckerman, fostul ambasador al SUA în România din primul mandat al lui Trump, a proiectat încă din iulie o perspectivă super-optimistă: „Dacă vine administrația Trump eu cred că lucrurile o să fie foarte, foarte bune. Cred că o să fie o foarte mare dezvoltare economică, o mare dezvoltare și creștere militară și cred că o să fie multă prosperitate, nu numai în România, dar și pentru Europa de Est și pentru toată Europa”. Nu chiar pentru toată Europa, dar cu siguranță abordarea tranzacțională, de business pur, va defini relația României cu noua administrație Trump.

Veștile mai puțin bune sunt în plan ideologic. Așa cum spuneam la început, Donald Trump a încurajat mișcările suveraniste din Europa. Este idolul lui Viktor Orban, iar în România George Simion s-a grăbit să-l aclame: „E o victorie a patrioților în fața globaliștilor. Mă aștept ca toată ideologia marxistă, woke, să se oprească”. Trump este, așadar, idolul suveraniștilor, dar și al conservatorilor. Asta complică puțin lucrurile într-o țară ca România, unde narativele rusești se suprapun peste narativele republicane conservatoare când vine vorba de familie, religie, LGBT etc.

Toți acești idioți utili ai Moscovei se vor transforma de mâine în mari pro-americani, la fel ca Simion și alții ca el. Acest lucru va spori teribil confuzia ideologică și va ajuta Rusia să-și camufleze perfect agenții de influență deghizați în pro-americani. Încurajarea mișcărilor suveraniste de către Trump nu este o veste deloc bună pentru România. În primul rând, aceste forțe sunt în general reprezentate de partide extremiste, anti-europene și anti-occidentale, cum este AUR în România sau FIDESZ în Ungaria. Orban este deja calul troian al Rusiei în UE, iar de azi este și apostolul lui Trump în Europa. Pe scurt, victoria lui Trump înseamnă și „normalizarea” acestor personaje.

O a doua victorie a lui Trump va da un impuls partidelor și mișcărilor populiste de extremă dreaptă, care îmbrățișează aceleași politici iliberale pe care Trump și mișcarea sa „Make America Great Again” le-au promovat de ani de zile. Forțele centriste europene au început deja să se bazeze pe sprijinul extremei drepte pentru a obține sau a menține puterea în multe țări: partidele de extremă dreapta – scrie Politico.eu – „au intrat în guverne de coaliție în șapte țări UE: Croația, Republica Cehă, Finlanda, Ungaria, Italia, Țările de Jos și Slovacia”.

Totodată, actualul guvern suedez este dependent de ajutorul extremei drepte; iar noul guvern de centru-dreapta al Franței va putea guverna doar cu sprijinul tacit al RN. Victoria sa ar stimula și mai mult aceste partide de extremă dreapta și ar încuraja normalizarea lor, nota Corriere della Sera într-o analiză publicată înainte de alegeri.

O altă veste – neclar dacă bună sau proastă pentru România – este relația cu China. România și-ar fi dorit să mai păstreze punți, mai ales în ce privește colaborarea cu Huawei pe 5G, însă presiunea administrației Trump din primul mandat a împins mai multe țări europene să renunțe la contractele cu gigantul chinez de telecomunicații Huawei, din cauza preocupărilor de securitate cibernetică semnalate de Statele Unite.

Germania a evitat confruntarea în privința Huawei din cauza temerilor că Beijingul ar putea riposta împotriva industriei sale auto. Joe Biden a fost mai conciliant cu Europa pe tema Huawei. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dorește în mod clar o abordare mai dură față de China, dar se confruntă cu rezistența statelor membre ezitante, în primul rând Germania. Un înalt oficial al UE explică: „Un mic impuls din partea unei alte administrații Trump ar ajuta-o mai degrabă decât să îi dăuneze”.

În concluzie, efectele victoriei lui Trump sunt greu de cuantificat în alb și negru. Pentru o parte a Europei poate însemna un mic dezastru, pentru alții o pastilă amară care vine la pachet totuși cu o serie de avantaje de ordin economic și militar.

PS: În ce privește America sub Trump, care a promis că își va începe al doilea mandat cu o lună de dictatură, își va pierde din nou ascendentul moral dacă noul președinte va acționa în forță pentru a se răzbuna pe instituții, pe justiție, pe servicii, pe FBI și pe tot ce numește el ”statul paralel”. Statele Unite nu vor mai putea avea pretenția că reprezintă un model democratic de urmat dacă noul președinte va călca în picioare regulile democratice pentru a prelua în forță controlul asupra statului și pentru a scăpa de zecile de procese deschise pe numele său.

Citește și: Analiză. Ce înseamnă victoria lui Trump pentru economia României

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Deci USR Acu Lasconi a lor e pe făraș!

    • Subiectul articolului e altul, dar faptul ca incerci iarasi sa dai in USR e semn bun, inseamna ca va e frica de ei. Dar atentie ca de ce ti-e frica nu scapi……
      Altfel, succes in alegeri nea Marcele……

    • Sunt fan Trump dinainte de alegerile din 2016, cand erai ridiculizat in Romania daca credeai ca o sa castige in fata lui Hillary. Simion si compania, si inaintea lui Dragnea, incearca sa copieze de la Trump dar sunt fix ca facaturile chinezesti din piata care copiaza firme de renume. Nu voi vota niciodata cu asemenea specimene. Da, votez cu Lasconi.

  2. ca in 24 ore se termina razboiul din Ucraina, si incepe ala din UE

  3. Sorry ,nu muream sa ne dea Trump vize.
    Cam asta e singura chestie pe care am vrea sa ne-o dea acest cetatean cu intelect limitat care printr-o imprejurare inexplicabila va conduce SUA inca 4 ani.

    Putin ne pasa de fapt de Trump, cat timp isi tine mizeriile la el acasa. Max nu ne mai primeste fara vize …

    Trump nu poate desfiinta NATO si nici nu poate opri sprijinul pentru Ucraina. Ar fi probabil imposibil (mai ales ca e o miza imensa in joc). Asta nu se va intampla.

    Ce poate sa faca e sa continue cu circul si sa pretinda ca nu mai face comert cu Europa si Asia. Ceea ce iarasi e o gluma … cam toti cumpara chestii de la chinezi si nici comertul cu Europa nu poate fi abandonat. De incetinit cu lupta impotriva incalzirii globale nu cred ca ii mai arde.. e destul de groasa treaba deja.

    Deci mai stam 4 ani si la sfarsit Trump se duce direct la zdup iar lumea va avea un presedinte normal.

  4. Au mai fost unii care au mers pe pr0steli din astea şi acuma plâng de bine ce le este(poate aţi auzit de Brexlt).

    Când îşi pune pr0ştii ceva în cap nu se lasă până nu se convinge singur că este chiar pr0st.
    Dar unii sunt atâta de pr0şti sunt încât sunt şi consecvenţi, încearcă să se convingă şi a doua oră că sunt pr0şti fiindcă sigur prima oară altcineva a fost vinovat că a ieşit tot pr0st.
    Dacă credeţi că aţi aflat care este ăla mai pr0st v-aţi înşelat, cu cât este mai consecvent pr0stul cu atâta mai mult găseşte vinovaţi pentru pr0stia lui pe alţii şi insistă din consecvenţă în consecvenţă minim 35 de ani şi mulţi ani dup-aia să dovedească că pr0stia lui este aceeaşi din cauza vremurilor şi modei care se schimbă şi care sigur face sa apară alţi noi care sunt vinovaţi pentru pr0stia lui.

    Dacă credeţi că pr0stul nu evoluează greşiţi, la ei evoluţia însemna involuţie, la ei susul este jos, cum urmează în unele exemple:
    ………………………
    – Dacă deşteptul inventează roata, pr0stul se târăşte ca să îl contrazică.
    – Dacă deşteptul inventează becul, pr0stul reinventează f0cul furat de la zei.
    – Dacă deşteptul inventează cunoaşterea, pr0stul reinventează credinţa în zei.
    – Dacă deşteptul inventează epoca tehn0logică, pr0stul reinventează frica de vrăjitoare.
    – Dacă deşteptul inventează justiţia pentru infractori, pr0stul reinventează justiţia pentru cinstiţi.
    – Dacă deşteptul inventează şcoala, pr0stul reinventează maidanul.
    – Dacă deşteptul inventează cunoaşterea medicală, pr0stul reinventează credinţa în rugăciunile şamanilor şi al zeilor în care cred pentru curăţirea sufletului care nu are nici o legătură cu impuritatea cărnii, curăţire care ar trebui să se facă înainte ca sufletul să ducă carnea la impuritate şi să nu se mai poată face nimica decât dacă intervine medicul să îi mai dea ceva timp pentru aş duce mai departe viaţa lui de păcăt0s pe pământ.
    – Dacă deşteptul inventează o apărare performanţă pentru siguranţa sa, pr0stul reinventează curajul în laşitatea dusă până la idolatrizarea duşmanului.
    – Dacă deşteptul inventează o metodă mai competentă şi uşoară pentru a munci, pr0stul reinventează munca cât mai grea şi o transformă întruna pluralistă de mai multe ori până îi iese sau o strică cu totul.
    – Dacă deşteptul inventează arta şi cultura, pr0stul reinventează arta în p0puIlsm şi cultura în propagandă.
    – Dacă deşteptul crează pluralismul social şi politic pentru ca toată lumea să aleagă ce îi place şi îşi doreşte, pr0stul reinventează societatea politică doar în ce îşi doreşte pr0stul şi interzice o altă alegere decât al lui.
    – Dacă deşteptul face şcoală şi munceşte pentru experienţa lui care îi aduce laude, singura experienţă a pr0stului este să se laude cu munca şi experienţa altora dorind să vină să îi facă şi treaba în locul lui.
    ………………………
    Iar ca încheiere o să vă spunem că dacă deşteptul este de bună credinţă şi îi vrea bine pr0stului, pr0stul crede că deşteptul este de rea credinţă şi vrea să îl pr0stească(motiv care pr0stul merge şi votează cu cei care chiar îl pr0stesc pentru că ei le spun în faţă cinstit că nu sunt de bună credinţă, iar cum percepţia lor este pe invers ei cred că sunt de bună credinţă şi nu vor să îi pr0stească).

    Mai simplu spus dacă te adresezi unui pr0st raţional el sigur va înţelege invers şi te va crede un pr0st, pe pr0st trebuie să îl iei de fraier şi la pu-a cât mai mult ca să te perceapă că eşti unul de-al lui şi care merită să îl respecte, astfel îţi pierzi timpul cu el pentru că el te crede mai pr0st ca el şi nu merită să te ia în seamă, iar dacă insişti să îl ajuţi pe pr0st cu tot dinadinsul se transformă în duşmanul tău măi, cu cât vrei să îl ajuţi mai mult cu atâta te urăşte mai mult măi(aţi observat cumva ceva asemănări cu societatea noastră, mai ales în perioada alegerilor când lumea este mai activă în a-şi arăta emoţiile la alţii despre alţii?).

    .

    Dacă ar fi să dăm o definiţie a pr0stiei omeneşti cât mai plastic şi pe mintea tuturor aşa am face-o: pr0stia omenească este frica anlmalului de a ieşi din grota lui pentru a prospecta realitatea din jurul grotei, iar dacă vrei să îl scoţi din grotă cu atâta se afundă şi mai mult în grotă, iar dacă insişti să îl scoţi cu dinadinsul din grotă te şi muşcă.

  5. ADIO VISA WAVER PA PA PA BY BY BY CIAO