G4Media.ro

Oliver Varhelyi, criticat în audierea din Parlamentul European pentru poziţia Ungariei în…

Oliver Varhelyi, criticat în audierea din Parlamentul European pentru poziţia Ungariei în timpul pandemiei de COVID

Comisarul european desemnat pentru sănătate (publică) şi bunăstarea animalelor Oliver Varhelyi, audiat miercuri seară în Parlamentul European, a fost criticat de mai mulţi eurodeputaţi pentru faptul că ţara sa, Ungaria, a încălcat principiul solidarităţii europene în timpul pandemiei de COVID-19, când a autorizat vaccinul Sputnik şi vaccinurile din China relatează Agerpres

Oliver Varhelyi a răspuns întrebărilor adresate de membrii comisiilor de mediu (ENVI) şi agricultură şi dezvoltare rurală (AGRI) ale Parlamentului European. La audierea de confirmare au fost invitaţi şi reprezentanţi ai subcomisiei de sănătate publică (SANT) şi ai comisiei de industrie, cercetare şi energie (ITRE).

”Spuneţi-ne cum putem să avem încredere în dumneavoastră pentru acest portofoliu atunci când ţara dumneavoastră a fost singura ţară (membră) care a autorizat vaccinul Sputnik şi vaccinurile din China. Asta, practic, a fost o ocolire a solidarităţii europene. Mai departe, cum veţi susţine valorile europene şi solidaritatea în domeniul sănătăţii, mai ales în crizele sanitare, mai ales dacă Ungaria doreşte să ocolească protocoalele ştiinţifice în favoarea unor tratamente neautorizate?”, a întrebat eurodeputatul Vlad Voiculescu (grupul Renew Europe), membru al SANT şi membru supleant al ENVI.

Oliver Varhelyi a răspuns că, în cazul în care va fi confirmat, se va baza pe munca Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) şi s-a declarat convins că siguranţa şi eficacitatea vaccinurilor sunt cel mai bine garantate de către EMA. ”Aceasta este convingerea mea şi aceasta este linia pe care o voi urma în calitate de comisar. Este foarte clar că dacă vom avea o pandemie, suntem mult mai bine pregătiţi decât data trecută. (…) Din nefericire, pandemia de COVID ne-a luat pe toţi prin surprindere şi a durat un timp până când statele membre şi-au dat seama cum să conlucreze. Însă faptul că am avut vaccinuri la un an şi jumătate după ce a apărut această boală este fără precedent. N-am mai văzut aşa ceva în istoria omenirii şi toate statele membre au participat la acest efort, inclusiv ţara mea”, a spus comisarul european desemnat.

Anterior, o întrebare legată de lipsa de solidaritate arătată de Ungaria în timpul pandemiei de COVID-19 fusese adresată de eurodeputatul Peter Liese, din grupul Partidului Popular European (PPE).

Eurodeputatul Gheorghe Cârciu (S&D), membru al comisiei AGRI, a întrebat ”cum va asigura viitoarea Comisie finanţare adecvată pentru investiţiile în animale de reproducţie de înaltă calitate, pentru îmbunătăţirea genetică şi productivitatea, sporind atât cantitatea, cât şi calitatea producţiei de carne şi lactate şi contribuind astfel la o viaţă mai sănătoasă în Uniunea Europeană”.

Verhelyi a răspuns că portofoliul său nu este extins şi la ameliorarea raselor de animale. ”Trebuie să îi ajutăm cu siguranţă pe agricultori să îşi îmbunătăţească activitatea şi să le oferim cea mai bună tehnologie. Şi am putea să ajutăm şi agricultorii din România în acest sens, să poată să aibă rezultate mai bune cu ceea ce au. Însă din nou cred că mai bine vă poate răspunde colegul meu, domnul comisar Hansen” (Christophe Hansen, comisarul european desemnat pentru agricultură şi sectorul alimentar), a afirmat comisarul desemnat pentru sănătate şi bunăstarea animalelor.

Un alt eurodeputat, membru al grupului S&D, a criticat poziţia Budapestei de a limita dreptul la avort. Varhelyi a afirmat că avortul este o chestiune ce ţine de drepturile omului şi o chestiune constituţională, subliniind că ”lucrurile sunt clare” întrucât acest domeniu nu este unul de competenţă europeană, ci unul de competenţă naţională.

”Pentru a deveni o competenţă a UE, va trebui să amendaţi tratatul UE”, a spus el.

Pe de altă parte, Oliver Varhelyi a anunţat că va propune în primele 100 de zile de mandat o legislaţie privind medicamentele critice.

O altă prioritate a sa va fi reprezentat de biotehnologii, comisarul desemnat susţinând că Europa trebuie să devină un centru dinamic în acest domeniu.

După finalizarea audierilor tuturor comisarilor europeni desemnaţi, care vor dura până în 12 noiembrie, Conferinţa preşedinţilor de comisii va evalua rezultatul acestora şi va transmite concluziile Conferinţei preşedinţilor (formată din preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola şi liderii grupurilor politice europarlamentare).

Conferinţa preşedinţilor va analiza scrisorile de evaluare primite de la comisiile PE abilitate şi recomandările Conferinţei preşedinţilor de comisii. Ea va face apoi o evaluare finală şi, pe 21 noiembrie, va declara audierile închise. Scrisorile de evaluare vor fi publicate după ce Conferinţa preşedinţilor declară toate audierile închise.

După încheierea audierilor, preşedinta aleasă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va prezenta Colegiul complet al comisarilor şi programul său în plenul Parlamentului European. Întreaga Comisie Europeană trebuie să primească aprobarea Parlamentului European, votul fiind prevăzut pentru sesiunea plenară din 25-28 noiembrie de la Strasbourg.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...