G4Media.ro

Ieșenii fără adăpost caută căldură în spitale: medicii de la Urgențe cer…

Sursa foto: Știrile ProTV

Ieșenii fără adăpost caută căldură în spitale: medicii de la Urgențe cer ajutorul ONG-urilor și autorităților / „Medic: ”Când cineva îi găsește pe stradă sau într-o situație critică, sună la 112, iar ambulanța îi aduce la urgențe”

Medicii au nevoie de sprijinul organizațiilor și al autorităților pentru a veni în ajutorul acestor persoane aflate în dificultate socială, dar fără urgențe medicale acute, care se refugiază în spital, relatează Ziarul de Iași.

„Toate aceste cazuri necesită soluții. În centrele medico-sociale și în cadrul asistenței sociale, se fac demersuri constante, însă este foarte dificil, iar sezonul rece abia a început. Este clar că problema devine mai acută în această perioadă, oamenii fără adăpost devin și mai vulnerabili, iar atunci când cineva îi găsește pe stradă sau într-o situație critică, sună la 112, iar ambulanța îi aduce la urgențe. De cele mai multe ori, nu au probleme medicale acute și nu necesită intervenții chirurgicale, au nevoie de căldură și hrană. Și anul acesta, la fel ca în anii trecuți, numărul acestor persoane este în creștere. Este nevoie de soluții sociale și medico-sociale”, a declarat prof. dr. Diana Cimpoeșu, medic șef UPU-SMURD Iași.

Un caz este cel al unui bărbat de 64 de ani, din satul Suhuleț, comuna Tansa, județul Iași, care a fost repatriat din Italia. Acesta lucra pe un șantier, unde a avut un accident vascular cerebral. După o perioadă de spitalizare și recuperare într-un centru din Italia, a fost transportat cu avionul la București, de unde a fost preluat și adus la Iași.

„Încercăm să-i identificăm familia. Bărbatul se deplasează și vorbește cu dificultate, iar după accidentul vascular cerebral suferit nu mai poate lucra. Are 64 de ani și nu are asigurare medicală”, a precizat medicul.

Medicii din spital aduc donații sub formă de pachete pentru a ajuta persoanele aflate în nevoie

Diana Cimpoeșu explică faptul că există un alt fenomen, mulți pacienți care ajung la spital nu au bani pentru transport sau pentru încălțăminte. În aceste cazuri, personalul medical intervine, oferind uneori bani pentru autobuz sau medicamente pentru câteva zile.

”Direcția de Sănătate Publică a solicitat tuturor spitalelor să aloce locuri pentru cazurile sociale, însă este evident că aceste locuri trebuie să fie în spitale mai puțin aglomerate decât al nostru, care trebuie să asigure locuri pentru urgențe. Este imposibil de anticipat câți pacienți vor veni cu probleme cardiace sau gastrointestinale. Din experiența noastră, numărul acestora este semnificativ”, a adăugat medicul.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. ajutorul ONG-urilor sorosiste? nu se poate .. se stie ca ONG-urile sunt rele .. ne-a spus fiere-rea referior la „facem un spital”, ne-a spus draknea cu OUG13, ne spune orban/putin&restul de dictatori, legile facute de PSDNLUDMR sunt anti-ONG-uri …