VIDEO&FOTO Operațiunea „Caravaggio” la Timișoara. Picturi de zeci de milioane de euro au sosit la Muzeul de Artă sub paza jandarmilor mascați și înarmați
Tablourile care vor face parte din expoziția „Luminile lui Caravaggio” au ajuns miercuri, 6 noiembrie, la Muzeul Național de Artă din Timișoara. Transportul a fost realizat în mare secret, iar de la intrarea în România, TIR-ul a fost păzit de trupe speciale ale jandarmilor, mascați și înarmați. Este un protocol standard care a fost respectat și pentru lucrările aduse anul trecut la expoziția „Brâncuși”.
„Lucrările au plecat din Florența, au urmat un traseu prestabilit și sunt însoțite în fiecare țară prin care trec de pază armată, conform legislației. În momentul în care intră pe teritoriul României, sunt însoțite de partenerul nostru, Jandarmeria Română, care, conform protocolului, escortează acest transport până la muzeu, asistând și la descărcarea lucrărilor. E o procedură obișnuită, însă noi nu suntem obișnuiți cu acest tip de măsuri. Dar este o necesitate, pentru că, iată, dacă statul italian și Ministerul Culturii din Italia și-au dat acordul pentru acest împrumut extraordinar, este normal să arătăm și noi respect și să asigurăm toate măsurile de siguranță”, a declarat pentru G4Media Filip Petcu, directorul Muzeului Național de Artă din Timișoara.
Transportul a inclus 43 de lucrări, printre care și una semnată de însuși Michelangelo Merisi da Caravaggio, „Băiatul mușcat de șopârlă”, realizată în anul 1597. Lucrările sunt estimate la câteva zeci de milioane de euro.
„Avem o lucrare originală de Caravaggio, alături de lucrări importante ale artiștilor care au fost influențați major de contribuția lui Caravaggio, de pictori tenebriști, cum ar fi Lorenzo Lotto, Jusepe de Ribera, Gian Battista Caracciolo, Mattia Preti și alte nume mari ale artei italiene”, a mai spus Filip Petcu.
Expoziția „Luminile lui Caravaggio”, organizată cu sprijinul Fundației Roberto Longhi din Florența și al Civita Mostre e Musei din Roma, sub înaltul patronaj al Ministerului Culturii din Italia, se va deschide pe 16 noiembrie la Muzeul de Artă din Palatul Baroc.
„Încercăm la fiecare expoziție să reconfigurăm arhitectura și scenografia, veți avea surprize interesante. Lucrările de amenajare sunt aproape gata, suntem în curs de definitivare a finisajelor și accesoriilor din spațiul expozițional. De asemenea, vom avea muzică compusă special pentru această expoziție”, a adăugat Petcu.
Biletele au fost deja puse în vânzare, la prețul de 80 de lei pentru intrarea generală (40 de lei pentru pensionari și 20 de lei pentru studenți).
„Biletele se vând destul de bine. La ultima verificare, au fost peste 500 de bilete vândute. Nu este similar cu ce s-a întâmplat anul trecut, dar interesul este tot mai mare. Am început să fim prezenți pe social media, pe panouri publicitare din oraș, la aeroport; avem o discuție cu partenerii din Deva și încercăm să acoperim cât mai multe zone”, a mai spus Filip Petcu.
Expoziția poate fi vizitată până pe 28 februarie 2025.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank