G4Media.ro

Cercetătorii au făcut noi descoperiri despre „Zosia”, „vampirul” din secolul al XVII-lea…

sursa foto: captura

Cercetătorii au făcut noi descoperiri despre „Zosia”, „vampirul” din secolul al XVII-lea îngropat cu o seceră deasupra gâtului

Cu o seceră pe gât și un lacăt pe degetul mare de la piciorul stâng, cadavrul unei tinere găsite în nordul Poloniei nu s-ar fi putut ridica din mormântul său nemarcat, conform folclorului local din secolul al XVII-lea. Dar identitatea ei și modul în care a ajuns într-o astfel de stare sunt secrete pe care cercetătorii spun că abia acum încep să le dezlege, potrivit CNN.

Arheologii au făcut prima descoperire sumbră în 2022 și au studiat rămășițele pentru a înțelege cine a fost femeia și de ce ea, și poate și alții îngropați în același câmp în urmă cu aproximativ 400 de ani, erau temuți ca vampiri sau demoni.

Acum, folosind conturul craniului, precum și informațiile dintr-o mostră de ADN extrasă din scheletul ei, cercetătorii i-au recreat fața. Reconstrucția 3D uimitoare a Zosiei, așa cum o porecliseră localnicii, aruncă lumină asupra omului găsit în mormântul macabru.

Arheologul Dariusz Poliński, care a condus echipa care a dezgropat rămășițele Zosiei, a declarat că a fost un moment „uluitor” când a văzut pentru prima dată reconstrucția realizată de artistul medico-legal suedez Oscar Nilsson.

„A adăugat atât de mult sentiment, atât de multă emoție”, a spus Poliński, profesor de istorie medievală la Universitatea Nicolaus Copernicus din Toruń, Polonia. „Nu era o mască”.

Călătoria echipei de cercetare pentru descoperirea identității Zosiei este prezentată în noul documentar „Field of Vampires”, care a fost produs de Caravan Media și difuzat pe 30 octombrie ca episod al serialului PBS „Secretele morților”.

Pentru Nilsson, care a reconstruit minuțios chipul Zosiei folosind lut plasat pe un model de craniu imprimat 3D, a fost emoționant să o vadă pe tânără așa cum a apărut probabil în viață.

„Sunt obișnuit să reconstruiesc fețe, dar și în acest caz aștept cu nerăbdare să îi redau demnitatea umană”, a spus el în documentar. „A meritat ceva mai bun”.

O outsideră cu statut înalt

Având între 18 și 20 de ani când a murit, Zosia avea probabil o problemă de sănătate care ar fi putut să o facă predispusă la dureri de cap cronice severe și leșinuri, potrivit unei analize a coloanei vertebrale, a declarat Poliński.

În plus, este posibil ca sternul să fi fost deformat, ceea ce ar fi putut duce la creșterea unei tumori toracice vizibile care ar fi putut provoca dureri. Cu toate acestea, nu asta nu a fost cauza morții sale, care rămâne necunoscută, iar analizele medicale detaliate sunt în curs de desfășurare.

Țesătura fragilă de mătase și firele metalice din argint și aur, considerate a fi o garnitură pentru o coafură fină sau o bonetă, găsite în mormântul ei sugerează că provenea dintr-un mediu bogat sau cu statut înalt.

Informațiile desprinse din ADN și izotopii chimici din rămășițele sale au indicat că ar fi fost originară din sudul Scandinaviei, probabil din Suedia. În cursul secolului al XVII-lea, Polonia și Suedia au purtat o serie de războaie, astfel încât Zosia ar fi putut fi un străin în cadrul comunității sale. În secolul al XVII-lea, Europa era, de asemenea, cuprinsă de ceea ce se numește Mica Eră Glaciară, o perioadă de răcire care, în unele locuri, a dus la pierderea recoltelor și foamete.

Frica de morți

Potrivit lui Poliński, lacătul și secera erau confecționate din fier, un metal despre care se credea că oferă protecție împotriva supranaturalului, dar el a spus că obiectele nu au fost puse pe corp în același timp.

„Inițial, ea a fost îngropată într-un sicriu într-o poziție naturală, cu capul spre vest și pe o pernă, iar lacătul pe deget”, a spus el.

Cu toate acestea, a spus el, se pare că puterea de protecție a lacătului nu a fost suficientă pentru cei care se temeau de cadavrul reanimat al Zosiei. „Poate din cauza unei nenorociri sau a morții altcuiva, au decis să deschidă mormântul”, a sugerat Poliński.

Făcând acest lucru, cel care i-a deranjat rămășițele a rupt sau a sucit coloana vertebrală. În acest moment, bănuiește Poliński, au renunțat la eforturile de a întoarce sau scoate cadavrul din mormânt. În schimb, secera a fost fixată pe gâtul ei pentru a împiedica cadavrul să se ridice din morți.

Deschiderea și deranjarea mormintelor în acest mod erau relativ comune în secolul al XVII-lea în regiune, deoarece oamenii atribuiau adesea nenorocirile activității supranaturale a morților, a declarat Poliński. Mormintele Revenant, așa cum sunt cunoscute, se găsesc în întreaga Europă și datează din mai multe perioade diferite.

„Morții erau învinuiți pentru diferite întâmplări. Se credea că persoana decedată era un fel de declanșator al unei boli sau al morții”, a spus el.

Toate culturile au credința că morții se pot întoarce pentru a-i deranja pe cei vii, a declarat Martyn Rady, profesor emerit Masaryk de istorie a Europei Centrale la University College London. Rady nu a fost implicat în proiectul de cercetare sau în documentar.

„În general, „strigoii” sunt oameni care au dus o viață violentă sau au murit violent sau care nu au fost înmormântați cu ritualurile funerare corespunzătoare”, a spus el.

„Toate societățile au răzbunători și vor folosi o serie de strategii pentru a-i opri să se deplaseze după moarte – secera este una dintre ele; înjunghierea este alta; punerea ramurilor spinoase în jurul gâtului este încă una”, a adăugat el.

Rady a declarat că Zosia se încadrează în categoria răzbunătorilor, dar nu este din punct de vedere tehnic un vampir, despre care a spus că a fost descris pentru prima dată în anii 1720 de către oficiali ai monarhiei habsburgice.

„Ei au fost destul de clari că, în legenda populară locală, vampirul avea trei caracteristici – era un răzbunător, se hrănea cu cei vii și era contagios. Definiția austriacă a modelat legenda literară a vampirilor”.

Înmormântări ritualice

Arheologii au excavat pentru prima dată situl din Pień, lângă Dąbrowa Chełmińsk, în nordul Poloniei, în 2005, iar Poliński a declarat că domeniul rural a fost folosit ca cimitir pentru aproximativ patru generații în secolul al XVII-lea.

Nu există înregistrări scrise despre acest loc și nici nu apare pe vreo hartă. Studiile geofizice sugerează că în acest loc se află mult mai multe morminte decât cele câteva zeci deja excavate, a declarat Poliński.

La un an după descoperirea mormântului Zosiei, aceeași echipă a găsit rămășițele unui copil îngropate într-un mod neobișnuit. Scheletul era cu fața în jos și lipsea partea superioară a trunchiului, iar sub picioare a fost descoperit un lacăt similar cu cel găsit pe corpul Zosiei. Un alt loc de înmormântare a dezvăluit scheletul unei femei însărcinate cu rămășițele unui făt încă prezent în pântecele ei.

Echipa lui Poliński reexaminează mormintele excavate anterior pentru practici „antivampirice” și speră să înțeleagă modul în care persoanele îngropate acolo sunt legate între ele prin studierea probelor ADN. Poliński a declarat că rezultatele vor fi publicate într-o revistă științifică anul viitor.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Asa si ? poze ceva , explicatii, numai bla bla