G4Media.ro

STUDIU Terapia cu ajutorul unui avatar digital ar putea ajuta pacienții care…

STUDIU Terapia cu ajutorul unui avatar digital ar putea ajuta pacienții care suferă de psihoză

Douăsprezece sesiuni de terapie cu ajutorul unui avatar digital au reușit să scadă frecvența halucinațiilor auditive de care sufereau pacienții, informează Euronews.

Terapia ce implică avatare generate pe calculator ar putea fi promițătoare în ameliorarea simptomelor persoanelor cu psihoză, sugerează un nou studiu. Cercetarea a implicat 345 de participanți care au experimentat halucinații auditive, un simptom comun al psihozei.

Testată în mai multe centre din Marea Britanie, terapia folosește reprezentări virtuale asemănătoare cu un avatar pentru a ajuta pacienții să interacționeze direct cu vocile pe care le aud.

În timpul sesiunilor, participanții creează un avatar împreună cu terapeutul pentru a reprezenta vocea pe care o aud. Terapeutul vorbește atât în numele său, cât și în rolul avatarului, folosind un software pentru a imita tonul vocii.

Participanții au fost împărțiți în două grupuri: unul care a urmat șase sesiuni de terapie și altul care a urmat 12 sesiuni extinse. Ambele variante au fost combinate cu tratamentele standard și comparate cu un grup de control care a primit doar îngrijire standard.

„Rezultatele acestui studiu confirmă valoarea terapiei AVATAR în reducerea frecvenței și a suferinței provocate de vocile persecutorii în psihoză și deschid calea pentru implementarea terapiei în practica clinică,” a declarat Mark Huckvale, profesor emerit de științe ale vorbirii, auzului și științelor fonetice la University College London (UCL), care a construit sistemul de conversie a vocii.

De la 50 de voci auzite pe zi, la mai puțin de cinci

La 16 săptămâni, ambele grupuri de terapie au raportat nivele mai scăzute de suferință comparativ cu grupul care a primit îngrijire standard, potrivit rezultatelor publicate în Nature.

La 28 de săptămâni, grupul care a urmat terapia extinsă a arătat o „reducere sustenabilă a frecvenței apariției vocilor”.

„După cunoștințele noastre, aceasta este prima intervenție terapeutică care are un impact direct și sustenabil asupra frecvenței cu care persoanele aud voci,” a spus Philippa Garety, profesoară la King’s College London și autorul principal al studiului.

„Aceasta este o descoperire extrem de importantă, deoarece reprezintă o prioritate clară pentru cei care aud voci, iar auzul mai puțin frecvent al acestora sau dispariția completă a lor poate avea un impact extrem de pozitiv asupra vieții lor de zi cu zi,” a adăugat Garety.

Nick, un participant la studiu care a experimentat o ușurare semnificativă, a descris cum auzea până la 50 de voci abuzive pe zi înainte de terapie, iar sesiunile de terapie l-au ajutat să reducă numărul acestora la mai puțin de cinci.

„M-am simțit ca și cum aș fi recăpătat controlul asupra vieții mele,” a spus el.

Pe baza acestor rezultate, cercetătorii investighează cum ar putea fi introdusă terapia AVATAR în practicile clinice din întreaga țară.

„Sperăm ca terapia AVATAR să fie disponibilă în mai multe trusturi NHS (n.r. National Health Service) în 2025,” a spus Dr. Thomas Ward, liderul terapiei și unul dintre autorii studiului.

Totuși, Alberto Ortiz Lobo, psihiatru la Spitalul de Zi Carlos III, care nu a participat la studiu, a menționat într-o declarație că cercetarea nu a comparat intervenția cu alte tipuri de tehnici sau intervenții, în afară de îngrijirea standard.

„Rezultatele nu sunt promițătoare deoarece găsesc o diferență semnificativă de îmbunătățire la 16 săptămâni, care se pierde atunci când rezultatele sunt măsurate la sfârșitul studiului, la 28 de săptămâni,” a spus el.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...