Pentru Israel, crearea unui stat palestinian nu este o „poziție realistă”.
Dorința de a crea un stat palestinian nu este „astăzi” un proiect „realist”, a declarat luni ministrul israelian de externe Gideon Saar, în timp ce președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, și-a reiterat atașamentul față de „suveranitatea” palestiniană, scrie Le Figaro.
În cadrul unei conferințe de presă la Ierusalim, noul șef al diplomației israeliene a fost întrebat despre perspectiva relansării așa-numitelor Acorduri Abraham odată cu alegerea lui Donald Trump ca președinte al Statelor Unite și despre posibilitatea normalizării relațiilor dintre Israel și Arabia Saudită în schimbul creării unui stat palestinian.
„Într-un cuvânt? Nu”, a răspuns Gideon Saar. „Un stat palestinian (…) va fi un stat Hamas”, a adăugat el. „Nu cred că această poziție este realistă astăzi, iar noi trebuie să fim realiști”.
Acordurile Abraham, promovate de Donald Trump în timpul primului său mandat, au permis o normalizare între Israel și mai multe țări arabe, și anume Bahrain, Emiratele Arabe Unite și Maroc. Comemorând a 20-a aniversare a morții liderului palestinian Yasser Arafat, Mahmoud Abbas a pledat în schimb pentru un stat palestinian pe deplin suveran.
„Ne-am angajat față de pace și vom continua să lucrăm pentru a o obține”, a declarat președintele Autorității Palestiniene într-un discurs relatat de agenția de stat Wafa. „Securitatea și stabilitatea pot fi obținute numai prin eliminarea ocupației și obținerea suveranității și independenței asupra teritoriului statului palestinian”, a spus el.
În fața presei, Gideon Saar s-a referit la procesul de pace de la Oslo, care a început în anii 1990 și căruia i s-au opus actualul prim-ministru israelian, Benyamin Netanyahu, și mișcarea islamistă palestiniană Hamas, al cărei atac sângeros asupra Israelului la 7 octombrie 2023 a declanșat actualul război.
Acest proces și retragerea unilaterală israeliană din Fâșia Gaza în 2005 „nu numai că (…) nu au adus pacea, dar, după cum am văzut, au înrăutățit securitatea noastră”, a spus ministrul. Hamas a preluat puterea în Gaza în 2007, după retragerea israeliană, și „nu vrem ca acest lucru să se întâmple în Iudeea și Samaria” (numele dat de israelieni Cisiordaniei, ocupată de Israel din 1967), a adăugat el.
La prima sa conferință de presă de la preluarea mandatului, în urmă cu câteva zile, Gideon Saar a considerat „important” să precizeze că, spre deosebire de ONU, Israelul nu consideră „Iudeea și Samaria” „teritorii ocupate, ci teritorii disputate”. Acolo trăiesc câteva sute de mii de coloniști evrei printre trei milioane de palestinieni.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu