O rețea infracțională uriașă de falsificare a operelor lui Banksy, Warhol și Picasso a fost descoperită în Italia /Poliția spune că 38 de persoane sunt investigate, iar aproximativ 2.100 de opere de artă false au fost confiscate
Poliția italiană a dezmembrat o rețea europeană de falsificare suspectată că producea replici sofisticate ale operelor unora dintre cei mai faimoși artiști din lume, inclusiv Banksy, Pablo Picasso, Andy Warhol și Gustav Klimt, scrie The Guardian.
Treizeci și opt de persoane au fost plasate sub investigație în Italia, Spania, Franța și Belgia, fiind suspectate de conspirație în vederea manipulării de bunuri furate, falsificare și vânzare ilegală de opere de artă, au declarat luni, într-un, poliția din Italia și procuratura din Pisa.
Ancheta a început anul trecut, când poliția italiană a confiscat 200 de piese contrafăcute din colecția unui om de afaceri din orașul toscan Pisa, care includeau o copie a unui desen al pictorului italian Amedeo Modigliani.
Această descoperire a condus anchetatorii la descoperirea a șase ateliere de falsificare, dintre care două în Toscana, unul în Veneția și trei în alte părți ale Europei. Suspecții produceau în principal copii ale operelor lui Warhol și Banksy înainte de a încheia acorduri cu diverse case de licitații italiene.
Aceștia au organizat chiar două expoziții Banksy cu un catalog publicat în locații prestigioase din Mestre, lângă Veneția, și Cortona, în Toscana.
În total, au fost confiscate peste 2.100 de lucrări false cu o valoare de piață potențială de aproximativ 200 de milioane de euro.
„Activitatea desfășurată a permis punerea în lumină a unui sistem transnațional de falsificatori interconectat cu case de licitații conforme”, a declarat Teresa Angela Camelio, procurorul șef din Pisa.
Camelio a declarat că experții din arhiva Banksy care au contribuit la anchetă au considerat operațiunea de luni drept „cel mai mare act de protecție a operei lui Banksy”.
Pest Control Office, organismul oficial care îl reprezintă pe artist, nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii. Pe site-ul său, acesta afirmă că falsificarea este frecventă și îndeamnă persoanele care doresc să cumpere opere Banksy să fie atente la „falsurile scumpe”.
Camelio a declarat că, dacă poliția nu ar fi descoperit rețeaua, operele de artă ar fi putut fi vândute la prețuri „apropiate de lucrările originale ale artiștilor”, o eventualitate care „cu siguranță ar fi schimbat semnificativ piața licitațiilor”.
Printre artiștii presupus falsificați se numără giganți ai artei din secolele XIX și XX, precum Claude Monet, Vincent van Gogh, Salvador Dalí, Henry Moore, Joan Miró, Giorgio de Chirico, Marc Chagall, Francis Bacon, Paul Klee și Piet Mondrian.
Lucrările modernistului italian Modigliani sunt deosebit de vulnerabile la contrafaceri. Într-un caz separat, un desen atribuit artistului, care urma să fie vândut pentru 300.000 de euro, a fost confiscat de autoritățile din Veneția la începutul acestui an, după ce unitatea de protecție culturală a orașului a descoperit că era un fals.
În 2017, poliția a închis o expoziție Modigliani din Genova după ce un expert a concluzionat că cel puțin 20 dintre cele 21 de picturi expuse erau false.
În 1984, trei capete de marmură pescuite dintr-un canal din Livorno au fost aclamate drept capodopere de mult pierdute ale artistului, înainte de a se descoperi că au fost sculptate de trei studenți ca o farsă.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank