„Un dar de la Dumnezeu”: Președintele Azerbaidjanului și gazda conferinței pentru mediu COP29 laudă petrolul și gazele
Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, care găzduiește în acest an la Baku Conferința ONU privind schimbările climatice, a folosit marți expresia „un dar de la Dumnezeu” pentru a descrie hidrocarburile care au îmbogățit țara sa. „Citați-mă când spun că este un dar de la Dumnezeu. Vreau să o repet astăzi aici, în fața acestei audiențe”, a declarat Ilham Aliev în deschiderea unui summit al liderilor mondiali din cadrul COP29, potrivit BFM TV.
„Orice resursă naturală, petrol, gaze, energie eoliană, solară, aur, argint, cupru: acestea sunt resurse naturale și țările nu ar trebui criticate pentru că le dețin și le furnizează piețelor, deoarece piețele au nevoie de ele”, a spus acesta.
În calitate de țară gazdă a COP29, „vom fi, de asemenea, apărători feroce ai unei tranziții ecologice (…) Dar, în același timp, trebuie să fim realiști”, a subliniat liderul autoritar.
Ilham Aliev respinge eticheta de „stat petrolier”
Fără a numi direct Statele Unite, Ilham Aliev s-a revoltat împotriva „presei de știri false” dintr-o țară care este primul producător mondial de gaz și petrol și care produce de 30 de ori mai mult petrol decât Azerbaidjanul” dar care ”ne descrie ca un stat petrolier. Ar face mai bine să se uite în oglindă”. A numi Azerbaidjanul un „stat petrolier” „nu este corect și arată o lipsă de cultură politică și de cunoștințe”, s-a apărat președintele, subliniind că țara reprezintă 0,7% din producția mondială de petrol și 0,9% din producția mondială de gaze.
„Am devenit ținta unei campanii coordonate și bine orchestrate de defăimare și șantaj din partea presei occidentale, a așa-numitelor ONG-uri independente și a anumitor politicieni”, a acuzat el în fața șefilor de stat reuniți pe stadionul olimpic din Baku.
Președintele Azerbaidjanului, a doua țară bogată în petrol care prezidează negocierile climatice, după Emiratele Arabe Unite anul trecut, a descris pentru prima dată în aprilie rezervele sale de gaz ca fiind un „dar de la Dumnezeu”, în conformitate cu retorica recurentă a majorității țărilor în curs de dezvoltare care doresc să exploateze mana de sub picioarele lor.
Câteva luni mai târziu, Mukhtar Babayev, președinte al COP29 și ministru al mediului și resurselor naturale din Azerbaidjan, a anunțat că țara sa va continua să își crească producția de gaz, „o energie de tranziție”, pentru a răspunde cererii internaționale, „în paralel” cu investițiile sale în energiile regenerabile.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank