G4Media.ro

Bursele europene închid pe roșu în fața amenințărilor lui Donald Trump privind…

Foto: Trader pe Bursa de pe Wall Street / Chris Liverani - Unsplash

Bursele europene închid pe roșu în fața amenințărilor lui Donald Trump privind suprataxarea produselor din UE

Început de săptămână dificil pentru piețele bursiere europene. Măsurând impactul victoriei lui Donald Trump în alegerile prezidențiale americane, cu amenințarea unei suprataxe de 10-20% pentru toate produsele de pe Bătrânul Continent care intră în Statele Unite, indicii bursieri și-au accentuat pierderile la finalul sesiunii. Bursa de la Paris a scăzut cu 2,69% la închidere, Frankfurt cu 2,13%, Milano cu 2,15% și Londra cu 1,22%, potrivit Le Figaro.

Americanii „au ales să readucă la Casa Albă un om care în urmă cu doar câteva săptămâni spunea că Uniunea Europeană va trebui să «plătească un preț mare» dacă va câștiga”, a subliniat Isabelle Mateos y Lago, economist la BNP Paribas. „Aceste variații sunt mult mai logice decât câștigurile” înregistrate de indicii europeni după alegerea lui Trump săptămâna trecută “având în vedere întrebările legate de consecințele economice pentru Europa”, a comentat Andrea Tuéni, analist de piață la Saxo Banque France. Donald Trump a avertizat că tarifele rămân piatra de temelie a politicii sale comerciale, vorbind despre impunerea unei suprataxe între 10% și 20% pentru toate produsele străine care intră în Statele Unite și promițând să ajungă până la 60% pentru cele din China.

În acest context, „alegerea lui Donald Trump s-ar putea dovedi a fi șocul care salvează Europa de la tergiversarea măsurilor pe care trebuie să le ia pentru a-și păstra locul în lume”, notează Isabelle Mateos y Lago. Pe Wall Street, indicii iau o pauză după ce au stabilit o serie de recorduri în ultimele zile. În jurul orei 16:55 GMT, Dow Jones era în scădere cu 0,49%, S&P 500 cu 0,25%, iar Nasdaq cu 0,10%.

Euro scade față de dolar

Bitcoin, cea mai mare criptomonedă în termeni de capitalizare, a profitat din plin de revenirea lui Trump la putere și a crescut până la 89.968 de dolari. În jurul orei 16:50 GMT, acesta era în scădere cu 0,71%, la 87.391 de dolari. Cu titlu de comparație, se tranzacționa sub 70.000 de dolari înainte de alegerile prezidențiale din 5 noiembrie.

Sub o președinție Trump, cu un Senat dominat de republicani – de asemenea, pe cale de a câștiga Camera Reprezentanților – SUA ar putea adopta bitcoin ca un activ strategic de rezervă. „Nu există niciun motiv” pentru ca ascensiunea bitcoin să se oprească, iar “pragul de 100.000 de dolari pare ușor de atins”, consideră Andrea Tuéni.

Pe plan valutar, dolarul a continuat să câștige teren, beneficiind de așteptările unei politici monetare mai restrictive din partea băncii centrale americane (Fed), din cauza riscurilor inflaționiste ale programului viitorului președinte al SUA. În jurul orei 14:50 GMT, dolarul era în creștere cu 0,53%, la 1,0599 dolari pentru un euro, care era la cel mai scăzut nivel din ultimul an față de moneda americană. Rata dobânzii la obligațiunile americane de referință pe zece ani a urcat la 4,41%, față de 4,30% la ultima închidere de vineri. În ziua precedentă, piața obligațiunilor americane fusese închisă pentru o sărbătoare bancară.

Riscul geopolitic avantajează petrolul

Prețul petrolului a crescut odată cu revenirea riscului de conflict între Iran și Israel. Noul ministru israelian al Apărării a declarat luni că Iranul este „mai expus ca niciodată la atacuri asupra instalațiilor sale nucleare”.

În jurul orei 16:50 GMT, prețul unui baril de țiței Brent din Marea Nordului era în creștere cu 0,31%, la 72,05 dolari. Echivalentul său american, West Texas Intermediate (WTI), era în creștere cu 0,32%, la 68,26 dolari.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...