Conspiraționiștii de stânga susțin că Elon Musk și-a folosit rețeaua de sateliți Starlink pentru a „fura” alegerile din SUA
Conspiraționiștii de stânga susțin că alegerile prezidențiale din SUA din 2024 au fost „furate”, în timp ce pe rețelele de socializare s-au răspândit mesaje false care susțin că rețeaua de sateliți Starlink a lui Elon Musk a fost utilizată pentru a manipula rezultatul, scrie The Telegraph.
Afirmații conform cărora 20 de milioane de voturi din alegeri au „dispărut” sau că Starlink a fost folosită pentru a interfera cu mașinile de numărat voturi au fost distribuite de mii de persoane pe X, Threads și TikTok.
Un videoclip de nouă minute în care se pretindea că statele au folosit „Starlink pentru a număra voturile” a avut peste 100.000 de aprecieri, 55.000 de distribuiri și a fost vizualizat de aproape 900.000 de ori pe TikTok. Videoclipul susținea în mod fals: „Acesta este motivul pentru care cifrele nu au sens”.
Afirmații similare conform cărora Musk, un aliat al lui Trump, ar fi folosit Starlink pentru a manipula alegerile s-au răspândit pe scară largă pe Threads, rețeaua socială deținută de Meta a lui Mark Zuckerberg, precum și pe X, care este deținută de Musk și era cunoscută anterior sub numele de Twitter.
Pe Threads, o postare cu peste 42 000 de vizualizări și 840 de distribuiri susținea că Musk „știa cine a câștigat cu patru ore mai devreme decât noi”.
Hashtag-uri precum „TrumpCheated” au fost distribuite pe Threads și X, în timp ce apelurile pentru renumărare au fost distribuite cu fraza „SwingStateHandRecount”.
Nu există nicio dovadă care să susțină afirmațiile răspândite pe rețelele sociale. Mașinile de vot din SUA sunt de obicei deconectate de la internet pentru a preveni interferențele.
Săptămâna trecută, Jen Easterly, directorul Agenției americane pentru securitate cibernetică și securitate a infrastructurii, a declarat că nu există „nicio dovadă a vreunei activități rău intenționate care să fi avut un impact semnificativ asupra securității sau integrității infrastructurii noastre electorale”.
Afirmațiile potrivit cărora ar exista milioane de voturi „lipsă” au fost răspândite atât de democrați, nemulțumiți de victoria lui Trump, cât și de republicani, care au susținut că teoriile le justifică îngrijorările cu privire la rezultatul din 2020.
Discrepanța în ceea ce privește numărul de voturi exprimate se datorează în principal numărătorii lente a voturilor din California, care, până luni, procesase doar aproximativ 74 % din buletinele de vot.
Vineri, analiștii în dezinformare de la NewsGuard au raportat că, în orele care au urmat după ce a devenit evident că Trump a câștigat, „utilizatorii de stânga ai rețelelor de socializare au susținut că impulsul aparent în favoarea lui Kamala Harris înainte de alegeri făcea imposibil ca aceasta să piardă, astfel încât singura explicație a fost o fraudă generalizată”.
Alex Stamos, director pentru securitatea informațiilor la SentinelOne și fost director la Facebook, a declarat într-o postare pe Threads: „Aceste alegeri nu au fost furate. Nici cele din 2020 nu au fost”.
Potrivit NewsGuard, hashtag-ul #DoNotConcedeKamala a primit 30.300 de mențiuni în decurs de opt ore pe 6 noiembrie.
Analiștii de la Cyabra, un start-up israelian care urmărește campaniile de dezinformare, au declarat că creșterea acestor mesaje a fost inițial determinată de o rețea de conturi false, înainte de a fi preluată de influenceri online reali.
Cyabra a constatat că 270 de profiluri X aparent false au trimis mai mult de 2.100 de mesaje care includeau hashtag-ul, care au fost vizualizate de aproximativ 40 de milioane de ori. După aceasta, adevărații susținători ai lui Harris au început să împărtășească aceleași afirmații.
„Pe măsură ce profilurile false se retrăgeau, influencerii reali au început să amplifice conspirația, făcând-o să pară mai organică”, au declarat analiștii de la Cyabra.
Afirmațiile susținătorilor dnei Harris conform cărora alegerile au fost fraudate împotriva lor reflectă strigătele de fraudă electorală propagate de dl Trump și de adepții săi în urma înfrângerii sale în 2020.
Grupurile care fac apel la americani să „oprească furtul” în 2020 au ajuns la sute de mii de membri pe Facebook înainte de revoltele din 6 ianuarie de pe Capitol Hill.
Dl Trump și aliații săi, inclusiv dl Musk, au continuat să alimenteze temerile că alegerile din 2024 ar putea fi influențate de fraude electorale, până în ziua votării inclusiv.
La 5 noiembrie, dl Trump a postat pe rețeaua sa de socializare, Truth Social, afirmații privind „ÎNȘELĂTORII masive în Philadelphia”. Oficialii electorali locali au insistat că nu există „absolut niciun adevăr” în declarația fostului președinte.
Unii analiști au numit noul fenomen „BlueAnon”, după teoria conspirației de extremă dreapta „QAnon”, care a găsit atracție printre unii susținători ai lui Trump.
Grace Rahman, editor de știri și online la Full Fact, un partener Meta de verificare a faptelor, a declarat: „Dezinformarea cu privire la numărarea voturilor în alegerile din SUA se răspândește pe platformele social media, adunând milioane de vizualizări.
„Verificatorii de fapte au dezmințit o varietate de afirmații până în prezent, inclusiv afirmații conform cărora Kamala Harris a câștigat în state care nu solicită identificarea alegătorilor – ceea ce este incorect din punct de vedere factual – și afirmații nefondate conform cărora au „dispărut” milioane de buletine de vot care au apărut înainte de finalizarea numărării.
„Chiar și fără dovezi, astfel de afirmații false pot corupe încrederea publică în SUA și nu numai. Îndemnăm pe toată lumea să verifice dacă ceea ce au văzut online este corect și să consulte surse de încredere înainte de a le împărtăși.”
Threads, TikTok și X au fost contactate pentru comentarii.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank