G4Media.ro

Cum au intervenit echipajele de urgență în cazul Prigoană, conform DSU /…

Sursa foto: captură video

Cum au intervenit echipajele de urgență în cazul Prigoană, conform DSU / De ce a ajuns mai întâi un echipaj SMURD fără medic

Departamentul pentru Situații de Urgență a publicat, miercuri, pe Facebook, pașii care au fost urmați la intervenția de urgență în cazul omului de afaceri Silviu Prigoană, care a murit marți într-un restaurant din stațiunea Bran. După moartea omului de afaceri, în spațiul public au apărut mai multe speculații privind intervenția echipajelor de urgență, după ce la fața locului a ajuns mai întâi un echipaj SMURD fără medic, iar abia mai apoi o ambulanță cu medic.

DSU explică faptul că protocolul presupune ca inițial să intervină echipajul care se află cel mai aproape de locul urgenței. În cazul de față, echipajul SMURD se afla la 5 minute de restaurantul unde se afla Silviu Prigoană, iar cea mai apropiată ambulanță se afla în Brașov.

DSU susține că au fost alertate în același timp atât un echipaj SMURD tip B2 de prim-ajutor calificat aflat în apropriere, dotat cu echipamentele necesare, inclusiv un defibrilator, dar și o ambulanță tip C2 de la Serviciul de Ambulanță Brașov, cu medic, aflată la o distanță mai mare, în Brașov.

DSU susține că SMURD l-a resuscitat pe Prigoană, iar ambulanța care a ajuns la 22 de minute de la alertare a continuat manevrele specifice, dar din nefericire au fost nevoiți să constate decesul.

Omul de afaceri Silviu Prigoană a încetat din viață, marți, la vârsta de 60 de ani. Acestuia i s-a făcut rău într-un restaurant din satul Șimon, stațiunea Bran, județul Brașov, în timp ce se afla la masă împreună cu alte trei persoane.

Silviu Prigoană a suferit un infarct miocardic conform surselor G4Media. A fost chemată ambulanța, însă medicii sosiți la fața locului nu au reușit să-l resusciteze și au declarat decesul, potrivit surselor G4Media.

În anul 2010, Silviu Prigoană a mai suferit un infarct miocardic, în urma căruia a fost internat la spitalul Floreasca din Capitală.

Silviu Prigoană s-a născut în decembrie 1963, la Gherla, în județul Cluj.

Prigoană a fost acționar principal al Rosal Grup și fondator al posturilor de televiziune Realitatea TV, Etno TV și Taraf TV. A fost și deputat de București din partea PDL în legislatura 2008-2012.

Informațiile transmise de DSU:

”- În data de 12.11.2024, la ora 14:11, dispeceratul integrat din Brașov primește un apel la numărul unic de urgență 112, motivul fiind solicitarea intervenției de urgență în localitatea Bran – Șimon, pentru acordarea îngrijirilor unei persoane aflată în stare de inconștiență;

– ⁠Pentru ca intervenția să fie una cât mai rapidă, respectând principiul trimiterii echipajului cel mai apropriat dar și a echipajului cel mai competent, în cazul în care de la început se stabilește că pacientul necesită un echipaj de nivel mai înalt de competențe, la ora 14:13 au fost alertate simultan, un echipaj SMURD tip B2 de prim-ajutor calificat aflat în apropriere, dotat cu echipamentele necesare, inclusiv un defibrilator, dar și o ambulanță tip C2 de la Serviciul de Ambulanță Brașov, cu medic, aflată la o distanță mai mare, și anume în municipiul Brașov, fiind cel mai apropriat echipaj cu medic de cazul respectiv;

– ⁠Dat fiind faptul că echipajul de prim ajutor SMURD era în apropiere, mai exact, în Moeciu, la 5 minute de locul evenimentului, la 14:19, echipajul format din 3 paramedici a ajuns la caz.

– ⁠Odată ajunși la fața locului, aceștia au efectuat, fără oprire, manevrele de resuscitare specifice, dar și alte intervenții precum, deschidere căi aeriene, aspirare, defibrilare si masaj cardiac.

– ⁠La ora 14:35, după 22 de minute de la alertare, ambulanța C2 a SAJ Brașov, cu medic, venită de la o distanță mai mare, a ajuns la caz, efectuându-se, în continuare alături de echipajul SMURD, manevre și intervenții specifice, dar, din păcate, fără rezultat, constatându-se mai apoi decesul pacientului.

Ca să explicăm pe înțelesul tuturor, sistemul integrat a făcut tot posibilul să salveze viața persoanei aflată în stop cardio respirator, asigurând cea mai importantă intervenție și anume, defibrilarea în cel mai scurt timp posibil, dar si trimițând un echipaj cu medic, care să completeze manevrele avansate de resuscitare (…)”.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Regula nescrisă impusă de arafat, de care au vorbit destui: prioritate are SMURD ul, apoi ambulanța. Nu contează dacă se pierd niște vieți…

    • dupa mintea ta trebuiau sa astepte ambulanta de la 30km, pentru infarct?

    • Exista regula scrisa si spuna ca cel mai apropiat echipaj trebuie sa se deplaseze la interventie. Nu conteaza ca e SMURD sau Ambulanta. Daca astepti sa vina ambulanta cu medic de la 30 de km, iar intre timp nu ti se acorda prim ajutor, medicul ala nu mai poate face altceva decat sa constate decesul.

    • @Rudi, stii sa citesti? Poti sa citesti mai mult de 3 randuri si sa intelegi?

  2. Asta e, daca intr-un restaurant nu e unul care sa stie resuscitare CPR care in tarile educate e obligatorie la cele mai multe joburi. Primul ajutor nu este dat de ambulanta, ci de cei la fata locului in secunda 1. Ambulanta da servicii medicale nu prim ajutor! Dar na, atâta putem

    • adevarul e ca daca erai acolo sigur puteai face o diferenta, la ce bine iti merg degetle pe tastatura. da-mi te rog exemplu 5 tari si 5 joburi unde e obligatoriu intr-un restaurant asta sau te-ai trezit ca pr0stacul sa comentezi aiurea