G4Media.ro

Procurorii francezi cer 5 ani cu executare pentru Marine Le Pen și…

Sursa foto: Facebook / Marine Le Pen

Procurorii francezi cer 5 ani cu executare pentru Marine Le Pen și interdicția de a candida la funcții publice până în 2027 / Fosta șefă a partidului extremist RN, acuzată de deturnare de fonduri europene: ”Un rechizitoriu scandalos”

Procurorii francezi au cerut o pedeapsă de 5 ani cu executare pentru Marine Le Pen, care este acuzată de magistrați de deturnare de fonduri europene, conform bfmtv.com. Le Pen este acuzată că și-ar fi angajat asistenții de la cabinetul de europarlamentar să lucreze pentru propriul partid, conform francetvinfo.fr. În replică, fosta șefă a partidului extremist RN vorbește despre ”un rechizitoriu scandalos”, conform Politico.

Marine Le Pen și alte 26 de persoane, precum și Rassemblement National (RN) ca entitate juridică, sunt suspectate că, între 2004 și 2016, au pus la punct un sistem prin care Uniunea Europeană plătea asistenți ai deputaților europeni care lucrau de fapt pentru partid. Până la 27 noiembrie, aceștia vor fi judecați pentru deturnare de fonduri publice și complicitate, transmite TF1 Info.

Marine Le Pen și-a dat demisia de la conducerea partidului iar acum denunță ”acuzații scandaloase” ale procurorilor care cer să fie declarată neeligibilă pentru funcții publice timp de cinci ani, conform bfmtv.com:

  • „Constat că parchetul este revoltător în cererile sale, în special în cererea de executare provizorie pe care vrea să o aplice tuturor celor urmăriți penal”, a răbufnit Marine Le Pen, acuzată alături de alte 26 de persoane în acest proces.

„Cred că scopul acuzării este de a priva poporul francez de posibilitatea de a vota pentru cei pe care îi doresc”, și de a «ruina partidul», a adăugat candidata de trei ori la președinție.

În timpul pledoariilor, procurorii au anunțat că cer pedepse cu neeligibilitate pentru toți inculpații, inclusiv Marine Le Pen, „adaptate” în funcție de responsabilitățile fiecăruia.

Procurorul general a cerut ca această pedeapsă să fie „executată provizoriu”, adică să se aplice imediat, chiar dacă acuzații fac apel, explică Politico.

Astfel, procurorii au cerut miercuri ca deputatul francez de extremă dreapta Marine Le Pen să fie găsită vinovată de deturnare de fonduri, condamnată la închisoare și cu interdicția de a candida la funcții publice – inclusiv la președinția Franței – pentru următorii cinci ani.

Procurorii au cerut ca Le Pen să primească cea mai dură pedeapsă dintre toate, menționând că aceasta era atât deputat european, cât și lider de partid în perioada în care ar fi avut loc unele dintre presupusele infracțiuni. Ei au cerut judecătorului să o condamne la cinci ani de închisoare, dintre care trei cu suspendare, și să o amendeze cu 300.000 de euro. Interdicția de a candida la o funcție publică s-ar extinde până în 2027, când sunt programate următoarele alegeri prezidențiale.

Procurorii au cerut, de asemenea, ca sentința să fie executată imediat, chiar dacă Le Pen ar face apel. În mod obișnuit, un apel înseamnă că pedepsele într-un caz sunt suspendate, cu excepția cazului în care președintele instanței decide altfel.

„Este clar că singurul lucru pe care l-au dorit procurorii a fost excluderea lui Marine Le Pen din viața politică”, a declarat Le Pen reporterilor după suspendarea ședinței de judecată, conform Politico.

În timpul procesului de săptămâna trecută, Le Pen a declarat că intenționează să candideze pentru a patra oară la președinția Franței și că „milioane de francezi vor fi privați de candidatul lor la președinție” dacă i se va interzice acest lucru.

Cu puțin timp înainte de a anunța sentința solicitată, procurorul Louise Neyton a îndemnat instanța să ia în considerare natura „fără precedent” a deturnării de fonduri, datorită perioadei lungi de timp în care sistemul ar fi avut loc și a prejudiciilor estimate.

Inculpații „au făcut din Parlamentul European vaca lor de muls și doreau să continue să facă acest lucru”, a declarat Neyton.

„Dacă Parlamentul European nu ar fi tras un semnal de alarmă, faptele ar fi continuat și deturnarea de fonduri ar fi fost și mai mare.
Apărarea va avea acum ocazia să își prezinte argumentele în fața judecătorului, care va anunța o dată a verdictului înainte de 27 noiembrie. Verdictul propriu-zis este așteptat la începutul anului viitor.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. E ceva defect intr-o tara, oricare ar fi ea, daca exista posibilitatea (mica, mare) ca cineva sa faca niste parnaie in avans (cum ar veni). Just in case, asa…

    • Asta ei înțeles tu fratele meu? Omfg, au cerut ca DACA prima instanta o găsește vinovata, pedeapsa sa se aplice provizoriu, adică sa rămână în vigoare chiar dacă inculpații fac apel. În sensul ca pana la pronunțarea apelului, pedeapsa sa rămână activa.

    • Omfg, iti dai ochii peste cap degeaba. Ti se pare normal ca o pedeapsa (oricare: parnaie, bataie la talpi, facut de ras in piata publica etc) sa fie aplicata „provizoriu”, adica pana la apel? Fara o sentinta definitiva?