Numărul cazurilor de rujeolă la nivel mondial a crescut în 2023 din cauza acoperirii vaccinale „inadecvate”, au anunțat Organizația Mondială a Sănătății și Centrele americane pentru controlul și prevenirea bolilor
Cazurile de rujeolă au crescut cu 20% anul trecut, din cauza lipsei de acoperire cu vaccinuri în cele mai sărace țări ale lumii și în cele marcate de conflicte, au anunțat joi Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Centrele americane pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC), scrie Reuters.
Aproape jumătate din toate focarele mari și perturbatoare au avut loc în regiunea africană, unde numărul deceselor a crescut cu 37%, au precizat aceștia.
„În acest moment, fiecare țară din lume are acces la vaccinul împotriva rujeolei, deci nu există niciun motiv pentru care vreun copil ar trebui să fie infectat cu această boală și niciun copil nu ar trebui să moară din cauza rujeolei”, a declarat reporterilor Natasha Crowcroft, consilier tehnic principal pentru rujeolă și rubeolă în cadrul OMS.
Rujeola este cauzată de un virus transmis pe calea aerului care afectează mai ales copiii sub cinci ani, dar poate fi prevenită cu două doze de vaccin antirujeolic. Cu toate acestea, acoperirea imunizării a fost „inadecvată” la nivel global, au declarat OMS și CDC.
Aproximativ 10,3 milioane de cazuri de infecție extrem de contagioasă au fost raportate în 2023, comparativ cu 8,65 milioane raportate în anul precedent, se arată într-un raport al celor două agenții.
Numărul de decese asociate bolii a scăzut cu 8%, la 107.500, datorită îmbunătățirii accesului la servicii de sănătate și vaccinuri în țările cu venituri ridicate, precum Europa, unde cazurile au crescut anul trecut.
Indiferent de această scădere, numărul deceselor a fost „inacceptabil”, au declarat agențiile.
Cauza „cea mai mare și cea mai copleșitoare” a creșterii numărului de cazuri este eșecul sistemelor de a ajunge la copii cu vaccinuri, a declarat Crowcroft de la OMS. Cu toate acestea, ezitarea vaccinurilor a jucat, de asemenea, un rol.
Ezitarea în privința vaccinurilor a crescut de la pandemia COVID-19, deoarece oamenii și-au pierdut încrederea în importanța vaccinurilor de rutină pentru copii împotriva unor boli precum rujeola și poliomielita.
Mai mult de 22 de milioane de copii au ratat prima doză de vaccin împotriva rujeolei în 2023, au declarat agențiile.
În acel an, au fost raportate focare perturbatoare de rujeolă în 57 de țări din cauza lacunelor în acoperirea vaccinală, ceea ce reprezintă o creștere de aproape 60% față de 36 de țări în anul precedent, se arată în raport.
În afară de regiunea africană, o creștere substanțială a numărului de cazuri a fost raportată în regiunile din estul Mediteranei, Europa, Asia de Sud-Est și Pacificul de Vest, se arată în raport.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank