O monedă cu simbolurile Crăciunului va fi emisă în Germania. Moneda din argint valorează aproximativ 50 de euro și spune povestea coroniței de Advent
Ministerul german de Finanţe a pregătit un cadou pentru numismaţi – o monedă dintr-o serie dedicată Crăciunului care va fi pusă în vânzare pe 21 noiembrie, a informat agenţia de ştiri KNA, preluată de Rador.
Moneda înfăţişează o coroniţă de Crăciun – un simbol al Adventului, în ultimele patru săptămâni înainte de Crăciun. Coroniţa de ramuri de molid sau pin cu patru lumânări este una dintre principalele decoraţiuni în aproape fiecare casă germană în perioada pre-Crăciun. Noua monedă reflectă istoria acestei tradiţii de Crăciun.
Pe partea frontală se află o imagine stilizată a unui element care a precedat coroniţa de Crăciun – o roată de căruţă, decorată cu 24 de lumânări. Această invenţie, aparţinând teologului din Hamburg Johann Hinrich Wichern, a fost plasată pentru prima dată într-un orfelinat din Hamburg în 1839. Astfel teologul a decis să-i ajute pe copii să-şi petreacă timpul pe măsură ce sărbătoarea se apropia.
Cu patru săptămâni înainte de Crăciun, duminica se aprindeau lumânări mari albe pe o coroniţă de molid, iar în restul zilelor – lumânări roşii. Moneda prezintă şi o coroniţă în forma sa modernă – cu patru lumânări, deasupra cărora este plasată Steaua din Betleem, simbol al naşterii lui Isus Hristos.
Reversul monedei prezintă un vultur german şi inscripţia „Republica Federală Germania”, 12 stele europene şi valoarea sa nominală de 25 de euro. Schiţa a fost creată de artistul din Baden-Baden, Victor Huster.
Moneda este realizată din argint pur. Diametrul său este de 30 de milimetri, greutatea- de 22 de grame, iar valoarea sa reală este de 45,95 euro. Această monedă va completa seria existentă cu simboluri recunoscute ale Crăciunului în Germania.
În 2021, Ministerul german de Finanţe a emis o monedă înfăţişând naşterea Domnului (ieslea lui Hristos), în 2022 moneda a fost împodobită cu steaua Herrnhuterstern, o decoraţie tipică de Crăciun realizată pentru prima dată în secolul al XIX-lea în Comunitatea religioasă Herrnhuter. În această vară, aşezările acestei frăţii religioase au primit statutul de sit al Patrimoniului Mondial UNESCO.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank