G4Media.ro

WSJ: Iranul a oferit asigurări scrise administrației Biden că nu va încerca…

Sursa foto: Angelina Katsanis/POLITICO / AP / Profimedia

WSJ: Iranul a oferit asigurări scrise administrației Biden că nu va încerca să îl asasineze pe Trump / Mișcarea, menită să calmeze tensiunile dintre Teheran și Washington

Luna trecută, Iranul a oferit asigurări scrise administrației Biden că nu va încerca să îl ucidă pe Donald Trump, au declarat oficiali americani, un schimb secret menit să calmeze tensiunile dintre Teheran și Washington, în timp ce republicanul se pregătește pentru revenirea sa la Casa Albă, relatează Wall Street Journal (WSJ).

Mesajul iranian, transmis la 14 octombrie și care nu a fost raportat anterior, a venit ca răspuns la un avertisment scris privat american trimis Teheranului în septembrie. Oficialii americani au declarat că acesta reflectă mesajul public al administrației, conform căruia aceasta consideră amenințările la adresa lui Trump o problemă de securitate națională de prim rang și că orice atentat la viața sa va fi tratat ca un act de război.

Săptămâna trecută, Departamentul de Justiție a prezentat acuzațiile potrivit cărora agenți iranieni au complotat pentru asasinarea lui Trump înainte ca acesta să fie reales președinte, în ceea ce oficialii au descris ca fiind încercări continue ale Iranului de a-l viza pe cel care a fost și va fi președinte.

În august, procurorii federali au acuzat un pakistanez care are legături cu Iranul că a plănuit să îl ucidă pe Trump, ceea ce a determinat oficialii să consolideze securitatea acestuia în timpul campaniei electorale.

Iranul a jurat de mult timp să se răzbune pe Trump pentru decizia sa de a ordona atacul american cu dronă din ianuarie 2020 care l-a ucis pe Qassem Soleimani, liderul Forței Quds, grupul responsabil pentru operațiunile militare secrete ale Iranului în străinătate. Oficialii americani spun că Iranul a încercat, de asemenea, să facă rău altor oficiali ai administrației Trump implicați în operațiunea Soleimani și în politica mai largă de presiune maximă asupra Iranului.

Mesajul Teheranului a fost transmis după un atac iranian cu rachete împotriva Israelului la 1 octombrie și înainte ca Israelul să riposteze cu lovituri aeriene împotriva siturilor iraniene de apărare aeriană și a instalațiilor de producere a rachetelor la 26 octombrie. Pentagonul a declarat că nu a jucat niciun rol în atacul israelian, dar administrația Biden și-a sporit forțele în regiune înainte de loviturile aeriene israeliene.

Trei oficiali implicați în politica privind Iranul în primul mandat al lui Trump – secretarul de stat Mike Pompeo, emisarul pentru Iran Brian Hook și consilierul pe probleme de securitate națională John Bolton – beneficiază în continuare de protecția Secret Service după ce au părăsit aceste funcții din cauza amenințărilor la adresa vieții lor din partea Teheranului. Administrația Biden a sporit protecția Secret Service a lui Trump în iulie, după ce a obținut informații despre presupusul complot iranian de asasinare.

În ultimele zile, Iranul a respins afirmațiile potrivit cărora ar fi încercat să îl asasineze pe fostul președinte. Ministrul de externe Abbas Araghchi a calificat afirmațiile drept o „comedie de mâna a treia”.

Oficialii americani spun că mesajul lor din septembrie către Iran a reluat avertismentele anterioare repetate împotriva prejudicierii lui Trump, dar a fost trimis în lumina noilor informații.

Răspunsul iranian, care nu a fost semnat de un oficial anume, a repetat acuzația Teheranului că Trump a comis o crimă prin ordonarea uciderii lui Soleimani, au declarat oficialii.

Oficialii americani spun că sunt încrezători că mesajul Washingtonului a ajuns la conducerea Iranului. Ei nu au spus dacă mesajele au fost trimise prin Elveția, care reprezintă interesele SUA în Iran.

Nici oficialii americani, nici echipa Trump nu au comentat dacă răspunsul Iranului a fost transmis președintelui ales.

Misiunea iraniană la New York a refuzat să comenteze pentru WSJ.

Asigurările iraniene au venit într-un moment critic în perioada premergătoare alegerilor prezidențiale din SUA. În ultimele zile ale campaniei, Trump a abordat de mai multe ori eventualele planuri ale Iranului într-un al doilea mandat, transmițând un mesaj conciliant. El a declarat că, deși Iranul nu trebuie să dezvolte o armă nucleară, nu urmărește schimbarea regimului de la Teheran sau un conflict cu Iranul.

Persoane apropiate oficialilor iranieni spun că Teheranul încearcă să evite confruntarea cu administrația Trump. Unii oficiali Trump au promis o revenire la abordarea de presiune maximă din primul mandat care a provocat o criză economică profundă în Iran.

Iranul ia în prezent alte măsuri pentru a semnala o potențială apropiere de Occident, un element central al promisiunii președintelui Masoud Pezeshkian de a îmbunătăți economia țării prin obținerea ridicării sancțiunilor impuse Teheranului. Iranul îl găzduiește în prezent pe șeful Agenției atomice a ONU, Rafael Grossi, pentru o vizită care, potrivit ambelor părți, vizează îmbunătățirea cooperării cu agenția, care este responsabilă de supravegherea activității nucleare a Teheranului.

Oficialii occidentali au devenit din ce în ce mai îngrijorați în ultimele luni de faptul că Iranul ar putea decide să se îndrepte spre construirea unei arme nucleare, o problemă care ar putea fi una dintre principalele provocări cu care se va confrunta viitoarea administrație Trump.

De când Trump a retras SUA din acordul nuclear din 2015, în timpul primului său mandat, programul nuclear al Iranului a avansat rapid, oferindu-i suficient material nuclear pentru a alimenta aproximativ patru bombe atomice. Oficialii americani au declarat că Iranul ar putea pune în funcțiune o armă nucleară în câteva luni.

După întâlnirea cu Grossi la Teheran, Pezeshkian a declarat că Iranul este pregătit să colaboreze cu agenția atomică a ONU pentru a elimina orice îndoieli cu privire la activitatea sa nucleară.

„Nu am încercat și nu vom încerca în niciun fel să producem arme nucleare”, a spus el.

Iranul a fost slăbit prin atacurile recente ale Israelului asupra milițiilor regionale pro-iraniene și prin loviturile militare împotriva instalațiilor centrale iraniene. Dar se crede că regimul are o rețea vastă de agenți în întreaga lume. Teheranul s-a confruntat cu acuzații că ar fi în spatele asasinatelor și tentativelor de asasinare a exilaților iranieni din străinătate și împotriva intereselor israeliene și americane.

Richard Nephew, un fost membru de rang înalt al echipei administrației Biden care a încercat să relanseze acordul nuclear cu Iranul, a declarat că asigurările Teheranului nu vor schimba cât de dificil ar fi să se relanseze discuții semnificative între administrația Trump și Teheran.

Eliminarea problemei asasinatului ar putea ajuta diplomația dintre Washington și Teheran, „dar nimeni nu ar trebui să se amăgească cu privire la cât de greu ar fi să se ajungă la un acord chiar și numai în ceea ce privește problema nucleară, având în vedere stadiul programului iranian și istoricul” acordului nuclear, a declarat Nephew.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.