Politicienii cehi fac schimb de insulte din cauza creșterii prețurilor untului/ Premierul Petr Fiala dă vina pe una dintre firmele controlate de liderul opoziției Andrej Babiš, fost premier
În timp ce prețul untului continuă să crească în întreaga Europă, politicienii cehi au decis să abordeze situația în cel mai eficient mod – certându-se pe rețelele sociale, scrie Politico.
Premierul ceh Petr Fiala, excluzând orice intervenție guvernamentală, a dat vina pentru prețurile ridicate ale untului pe structura pieței, cu un număr mic de firme care controlează prețurile – inclusiv Agrofert, care este legată de liderul opoziției Andrej Babiš.
„Piața ar trebui să rezolve problema. Din păcate, piața nu există. Piața este dominată de trei jucători puternici, inclusiv Agrofert a domnului Babiš și prietenii săi, iar aceștia sunt pur și simplu oligopoluri”, a declarat Fiala într-un interviu acordat tabloidului ceh Blesk.
Babiš, care se așteaptă să revină la putere anul viitor, l-a atacat pe prim-ministru, numindu-l „prost”.
„Prim-ministrul se bâlbâie din nou și minte cu privire la prețul untului … Dacă ar verifica faptul că 60 % din unt este importat în Republica Cehă și că cel mai mare producător intern este Madeta, nu ar mai părea acum un prost”, a scris Babiš pe X. Agrofert, a adăugat el, «are o cotă de piață de numai 8 %, deci nu poate avea nicio influență asupra prețului untului».
„Anti-Babišismul vă întunecă creierul, domnule prim-ministru”, a scris Babiš.
Fiala l-a contracarat apoi pe Babiš într-o postare pe X cu dovezi de la Oficiul pentru Protecția Concurenței care arată că Agrofert controlează între 10 și 25 % din piața laptelui.
Potrivit Oficiului pentru Protecția Concurenței, piața alimentară cehă are „un caracter oligopolistic”. Acesta a anunțat joi că va investiga prețurile ridicate ale untului.
Cele mai recente date ale Oficiului ceh de statistică arată că 1 kg de unt a costat 275 de coroane cehe (aproximativ 11 euro) în octombrie, ceea ce reprezintă o creștere de 11 % față de septembrie și de 34 % față de anul trecut.
În Europa, o tonă metrică de unt a atins un maxim istoric de 8.150 EUR pe tonă în septembrie, iar acum costă 7 600 EUR.
Aceasta este încă mai mult decât șocul inițial al prețurilor care a lovit continentul atunci când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022.
Vorbind despre Rusia, unde cheltuielile masive pentru războiul din Ucraina provoacă supraîncălzirea economiei, prețurile la unt sunt mai mari ca niciodată. Atât de mult, încât unele supermarketuri au fost forțate să înceapă să vândă untul în cutii de plastic cu încuietori magnetice, în urma unei serii de furturi.
Printre principalele motive care stau la baza creșterii prețurilor la unt în Europa se numără apariția bolii limbii albastre la bovine și ovine, precum și seceta generalizată, care a dus la scăderea aprovizionării globale cu lapte. În schimb, cererea a crescut și este de așteptat să crească și mai mult pe măsură ce se apropie sezonul sărbătorilor de sfârșit de an.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank