VIDEO FOTO Prima lucrare semnată de Caravaggio se poate vedea în premieră absolută în România, la Muzeul Național de Artă Timișoara / Tablouri asigurate cu 85 de milioane de euro, la Palatul Baroc
„Luminile lui Caravaggio. Începutul modernității în pictura europeană, capodopere din colecția Roberto Longhi”, noua expoziție de clasă a Muzeului Național de Arte din Timișoara și-a deschis porțile, sâmbătă, 16 noiembrie.
Exopziția, co-producție în colaborare cu Fondazione di Studi di Storia dell’Arte Roberto Longhi din Firenze și Civita Mostre e Musei din Roma, finanțată de Consiliul Județean Timiș, sub Înaltul Patronaj al Ministerelor Culturii din România și Italia, este dedicată picturii lui Caravaggio și artiștilor inspirați de marele pictor italian.
Sunt expuse aici 43 de opere, asigurate cu 85 de milioane de euro. Vor fi la Palatului Baroc din Timișoara, până în 25 februarie 2025.
„Luminile lui Caravaggio. Începutul modernității în pictura europeană – Capodopere din colecția Roberto Longhi este un eveniment cultural de o importanță excepțională, care aduce în prim-plan esența tradiției picturii europene clasice, într-un moment istoric dominat de reconfigurări globale profunde. Această expoziție reunește capodopere care reflectă un dialog complex între patrimoniul artistic al colecțiilor Ormos Zsigmond, Roberto Longhi și stilul tenebrist. Împreună, aceste colecții valorifică legăturile istorico-estetice ale Vechii Europe, reamintind publicului rădăcinile puternice ale tradiției europene, ancorate în idealurile recurente de frumusețe și armonie ale Antichității reinterpretate, dar și forța semnificantă a contrastelor în dialog și reflexii. Prin această expoziție, muzeul oferă un răspuns filosofic la dilemele timpurilor noastre, reafirmând filonul axiologic ce a modelat civilizația europeană și subliniind actualitatea valorilor care ne conectează profund cu trecutul nostru comun”, a spus managerul Muzeului de Artă din Timișoara, Filip Petcu.
Expoziția-eveniment marchează o premieră pentru scena de artă din România – prezența unui tablou al lui Michelangelo Merisi da Caravaggio pe simezele celui mai important muzeu de profil din vestul României.
„În calitate de președinte al Fundației Longhi, mă bucur că expoziția găzduită de Muzeul Național de Artă Timișoara permite unui vast public românesc să intre în contact cu două mari personalități ale lumii culturale a secolului XX în Italia, Roberto Longhi și Anna Banti, și cu moștenirea lor extraordinară. Colecția de pictură caravaggescă constituită de familia Longhi, care a atins apogeul cu lucrarea Ragazzo morso dal ramarro (Băiat mușcat de șopârlă) semnată de Caravaggio, a coincis cu redescoperirea acestui curent artistic, apreciat astăzi în întreaga lume”, a spus Cristina Acidini, președinte Fundația Longhi și curatoarea expoziției.
”Băiat mușcat de șopârlă” a fost pictată în 1597
Acest eveniment fanion, dedicat picturii lui Michelangelo Merisi da Caravaggio și artiștilor din cercul său cuprinde 43 de opere aduse de la Florența. Lucrările reprezintă reflexele inovației caravaggești, transpuse cu măiestrie de către 33 de creatori ai picturii europene. În premieră, în România este expusă una dintre picturile originale de Caravaggio realizată în 1597, ”Băiat mușcat de șopârlă”, alături de lucrări semnate de artiști din aria sa de influență precum: Lorenzo Lotto, Juseppe Ribera, Gian Battista Caracciolo, Dirck van Baburen, Mattia Preti, Gerrit Van Honthorst etc.
„Istoricul de artă Roberto Longhi a invitat publicul să citească „în mod natural” arta lui Caravaggio, deoarece de-a lungul vieții sale pictorul a încercat să fie „natural, de înțeles – mai degrabă uman decât umanist – într-un cuvânt, popular”. Această viziune inovatoare a lui Caravaggio este surprinsă pe deplin de acestă expoziție. Mulțumesc muzeului din Timișoara, Civita și Fundației Longhi pentru această inițiativă de diplomație culturală care va lega și mai mult Italia și România.”, declară președintele Comisiei pentru cultură, știință și învățământ a Camerei deputaților din Italia Federico Mollicone.
„Ne place să amintim că, cu ocazia expoziției istorice Caravaggio și pictorii caravaggesci organizată la Palazzo Reale din Milano în 1951, Roberto Longhi, care a fost curatorul acesteia, în introducerea sa fundamentală s-a adresat direct publicului, invitându-l să descopere, în fața lucrărilor, modernitatea picturii centrată pe realitatea acestor artiști. Acum, această oportunitate este oferită pentru prima dată publicului român datorită lucrărilor fundamentale din colecția marelui istoric de artă. Expoziția de la Milano a fost un mare succes și a rămas un reper istoric. Speranța noastră este că această expoziție de la Muzeul Național de Artă Timișoara va atrage un număr mare de vizitatori și va avea aceeași rezonanță”, a declarat Maria Cristina Bandera, curatoarea expoziției.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank