G4Media.ro

FOTO O investigație în Sudul Munteniei dezvăluie 30 de case bătrânești, unele…

FOTO colaj stânga-dreapta - Casa Brigadierului (Frățești, Giurgiu), Casa Tâmplarului (Coșăreni, Ialomița), Casa Galbenă (Izvoarele, Giurgiu), identificate de poștași și incluse în Albumul „Casele din Codrii Vlăsiei”

FOTO O investigație în Sudul Munteniei dezvăluie 30 de case bătrânești, unele abandonate, „perle ale meșterilor de odinioară”, proiect la care au lucrat poștași-voluntari din 3 județe / „Este posibil și merită ca ele să fie salvate”

Multe din casele bătrânești din sudul Munteniei, construite tradițional cu pământ și paie, în structuri de paiantă din lemn de salcâm sau stejar, fac parte acum dintr-un peisaj dezolant al comunelor, sunt nelocuite și amenințate de demolări pentru a fi valorificate terenurile. Altele sunt pur și simplu părăsite, iar proprietarii-moștenitori sunt greu de găsit. Dar, proiectul „Poștașii și casele din Codrii Vlăsiei” și-a propus salvarea și restaurarea unei părți importante din patrimoniul arhitectural tradițional al zonei de sud a Munteniei, în care au fost incluse județele Ilfov, Ialomița și Giurgiu, care făceau parte din secularii Codrii ai Vlăsiei. Un veritabil muzeu al caselor țărănești, chiar în satele unde ele își trăiesc ultimele clipe de existență.

Proiectul a fost inițiat de Asociația „Monumente Renăscute”, care a restaurat deja trei case, două transmutate în Ilfov, Casa Frusina – Corbeanca și Casa telefonistului Ilie Micu – Măgurele, și una în curs, „in situ”, în Călugăreni- Giurgiu, Casa Știrbencea, despre care a scris și G4Media.ro. Toate au fost restaurate „la clacă”, unde s-au strâns oameni de peste tot ca să recreeze atmosfera de pe vremuri, când tinerele cupluri care se căsătoreau erau ajutate de tot satul să-și întemeieze o familie și să-și construiască o casă. „Este posibil și ele merită să fie salvate”, spune Florin Radu Stefănescu, președintele Asociației „Monumente Renăscute”, care adaugă că aceste case sunt „perle ale meșterilor de odinioară”.

Independent de cele restaurate, într-o cursă contracronometru, începând din primăvară, în aproximativ 6 luni, poștașii voluntari ai Companiei Naționale Poșta Română au fost cooptați de asociație ca „whistleblower”, informatori-voluntari care au identificat și fotografiat peste 130 de case vechi din județele Giurgiu, Ilfov și Ialomița, iar studenții de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” au documentat detaliat și au măsurat cele mai valoroase imobile, unele părăsite sau chiar în pericol de a fi demolate. În cadrul acestui proiect, s-a urmărit selectarea a 30 de case, dintre cele aproape 400 identificate, pentru a fi conservate și restaurate. (câteva fotografii, mai jos)

Casele vizate sunt exemple remarcabile de arhitectură vernaculară, construite din materiale locale precum lemnul de stejar și salcâm, și reprezintă o parte esențială din patrimoniul cultural al regiunii. Majoritatea sunt imobile interbelice, care au fost ridicate de gospodari înstăriți ce își etalau statutul social prin ornamentica lor elaborată și prin designul unic al fațadelor. Proiectul, care include și o Școală de Vară dedicată restaurării și conservării, nu se rezumă doar la restaurarea fizică a clădirilor, ci și la reintroducerea acestora în viața comunității. „Este esențial să nu doar restaurăm aceste case, ci să le dăm o utilitate viitoare, să le integrăm în cotidianul satului și să încurajăm turismul cultural”, a declarat Florin Radu Stefănescu, președintele Asociației „Monumente Renăscute”.

Un alt obiectiv al proiectului este implicarea comunității locale, care, prin dialog cu specialiștii și autoritățile, este încurajată să protejeze și să conserve aceste case valoroase. De asemenea, inițiatorii doresc și creșterea gradului de educație și conștientizare a proprietarilor, mulți dintre ei fiind reticenți la ideea restaurării din cauza lipsei de resurse sau a unei viziuni de viitor. În urma investigației cu ajutorul poștașilor și a studenților, asociația Monumente Renăscute a realizat Albumul Case din Codrii Vlăsiei, unde cele 30 de case identificate pentru a fi restaurate poartă nume pitorești, unele în funcție de meseria, numele proprietarului sau al locului. Fiecare casă are și un mic istoric. Pentru a le recompensa efortul, Asociația i-a premiat simbolic, joi, 14 noiembrie, pe cei mai harnici poștași și pe studenți, într-o gală susținută la Universitatea de Arhitectură Ion Mincu din București. Proiectul este cofinanțat de Administrația Fondul Cultural Național (AFCM).

Câteva case ce se regăsesc cu ilustrații, descriere și planuri, în Albumul „Casele din Codrii Vlăsiei”. Ele pot fi vizonate și online.

Foto: Harta caselor cu valoare culturală din județele Ilfov, Ialomița și Giurgiu, identificate de Monumente Renăscute

Casă din comuna Fierbinți, Ialomița

Foto: Monumente Renăscute

Casa Tâmplarului – Comuna Coșăreni, Ialomița

Foto: Monumente Renăscute

Casa Parohială – comuna Izvoarele, sat Vale Bujorului, Giurgiu

Foto: Monumente Renăscute

Casa Galbenă – Comuna Izvoarele, sat Valea Bujorului, Giurgiu

Foto: Monumente Renăscute

Casa Brigadierului – comuna Frătești, sat Remuș, Giurgiu

Foto: Monumente Renăscute
Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. E nevoie să avem politici adecvate pentru sat,pentru păstrarea valorilor satului românesc autentic.