Indemnizație cu 50% mai mare pentru membrii birourilor electorale, acordată din bugetul Capitalei ca remunerație pentru referendumul din 24 noiembrie, concomitent cu alegerile la președinție
Administrația Bucureștiului a decis să suplimenteze cu 50% indemnizațiile membrilor din birourile electorale și personalului auxiliar, implicați duminică, 24 noiembrie, în ambele procese electorale, primul tur al alegerilor prezidențiale și referendumul local din Capitală. Suma provine din bugetul local al Bucureștiului.
Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a votat, marți, alocarea bugetară, cu 5 zile înainte de referendum. Solicitarea suplimentării financiare a aparținut Biroului Electoral Central care a cerut să fie remunerată „corespunzător” munca depusă de personalul implicat în București la referendum și alegeri, proceduri electorale organizate simultan, altfel existând „riscul ca acesta să se retragă din funcțiile deținute”.
Practic, în plus față de restul secțiilor de votare din restul țării, la referendumul local din 24 noiembrie din București, membrii birourilor vor avea de numărat buletinele provenite de la 3 urne de vot și de întocmit 3 procese verbale, alături de listele aferente, pentru fiecare dintre întrebările de la referendum.
După decizia CGMB de marți, pentru ziua alegerilor și referendumului din Capitală, din 24 noiembrie, membrii și personalul tehnic auxiliar al Birourilor Electorale vor fi remunerați cu 50% în completarea sumelor prevăzute prin OUG 98/2024.
Mai precis, în aceste categorii intră persoanele care îndeplinesc următoarele funcții (conform adresei BEC către Primăria Capitalei):
a) președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare organizate în municipiul București și locțiitorii acestora;
b) operatorii de calculator ai secțiilor de votare și ai centrelor de votare din municipiul București;
c) membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare organizate în municipiul București;
d) președinții birourilor electorale ale sectoarelor municipiului București și locțiitorii acestora;
e) membrii birourilor electorate ale sectoarelor municipiului București;
f) personalul tehnic auxiliar al birourilor electorale ale sectoarelor municipiului București;
g) președintele Biroului Electoral Central/ loctiitorul acestuia si membrii biroului;
h) personalul tehnic auxiliar al Biroului Electoral Central.
Alocarea din bugetul local este de aproximativ 10 milioane de lei.
Decizia CGMB privind acordarea indemnizației poate fi accesată aici, pe pagina Primăriei Municipiului București.
Context
Un referendum local a fost convocat în București de către primarul general al Capitalei Nicușor Dan (independent) pentru data de 24 noiembrie, simultan cu primul tur al alegerilor prezidențiale. Consultarea bucureștenilor a fost aprobată, ca procedură, de către CGMB în ședința din 21 octombrie. La referendumul local din București, bucureștenii se vor pronunța cu DA sau NU la trei întrebări.
Două întrebări de la referendum București aparțin lui Nicușor Dan și au fost anunțate, ca intenție, în iunie, după câștigarea celui de-al doilea mandat de primar general. Consultarea privește mutarea dinspre cele 6 primării de sectoare către Primăria Capitalei a atribuțiilor urbanistice în materie de autorizare, dar și a banilor proveniți din taxe și impozite.
O a treia întrebare a fost introdusă la referendumul local la solicitarea PSD și privește prevenirea consumului de droguri.
Cele 3 întrebări ce au fost tipărite pe buletinele de vot sunt:
Nr. 1 – Sunteți de acord ca primarul general al municipiului București să emită autorizațiile de construire pe întreg teritoriul administrativ al orașului? (DA/NU)
Nr. 2 – Sunteți de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului București și primăriile de sector a impozitelor pe venit și a taxelor și impozitelor locale colectare de la bucureșteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului București? (DA/NU)
Nr. 3 – Sunteți de acord ca Primăria Municipiului București să finanțeze și să implementeze un program de educație pentru sănătate și prevenire a consumului de droguri în toate școlile din București? (DA/NU)
Pentru a fi validat referendumul, Legea 3/2000 prevede 2 praguri: 1. participare a cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente; 2. opțiunile valabil exprimate să reprezinte cel puțin 25% din cei înscriși pe listele electorale permanente.
Pentru a fi validat referendumul în București ar trebui ca la vot să fie o prezență minimă de 540.000 de alegători. La alegerile locale din iunie a fost o prezență de peste 700.000 de bucureșteni.
În ceea ce privește voturile, ca o comparație, la alegerile locale din iunie, Nicușor Dan a obținut 352.734 de voturi, adică 47,94%.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii