G4Media.ro

Legăturile Coreei de Nord cu Hamas: Ce știm și de ce este…

Foto: Facebook IDF

Legăturile Coreei de Nord cu Hamas: Ce știm și de ce este important

Hamas, la fel ca alți sateliți iranieni, are legături cu Coreea de Nord prin cooperare militară, inclusiv armament, instruire și exerciții; deși rolul Phenianului în astfel de rețele nu a fost semnalat în mass media, implicarea reprezintă un factor periculos care ar putea intensifica războiul în curs. Cotidianul israelian Ynet News a analizat această legătură.

Forțele Armate Israeliene (IDF) au găsit în Fâșia Gaza cantități mari de armament aparent fabricat în Coreea de Nord în timpul Operațiunii Săbiilor de Fier. Din punct de vedere militar, Hamas – la fel ca alte organizații satelite ale Iranului – are legături directe sau indirecte cu Coreea de Nord în diverse moduri, cum ar fi comerțul cu arme, pregătirea militară și exercițiile.

Principala agenție de presă a Coreei de Nord, KCNA, a respins astfel de afirmații și le-a numit „un zvon neîntemeiat și mincinos”. Agenția de presă a mai acuzat SUA de răspândirea unei teorii a conspirației menite să distragă atenția de la participarea sa alături de Israel în războiul din Gaza. Cu toate acestea, constatările au dovedit contrariul, după ce IDF a descoperit aruncătoare de grenadă F7 nord-coreene printre armele din ascunzătorile Hamas din Gaza, precum și proiectile de artilerie Bang 122 nord-coreene.

Cum au ajuns armele nord-coreene la Hamas în Gaza?

Relațiile și parteneriatul profund al Coreei de Nord cu Iranul și Siria acoperă o istorie de mulți ani, astfel încât tehnologia sa militară a ajuns la organizațiile satelite ale Iranului: Hezbollah, Houthis și Hamas. În plus, legăturile Coreei de Nord cu palestinienii datează de mulți ani – de la începutul anilor 1960.

În acei ani de început, Coreea de Nord a început să ofere asistență financiară și instruire militară personalului Organizației pentru Eliberarea Palestinei; ulterior, în anii 1970 și 1980, Yasser Arafat și șeful Frontului Popular pentru Eliberarea Palestinei s-au întâlnit separat cu Kim Il Sung în Pyongyang, capitala Coreei de Nord. Aceste întâlniri au dus la furnizarea constantă de armament nord-coreean palestinienilor. După încheierea Războiului Rece, legăturile dintre Coreea de Nord și palestinieni s-au diminuat; dar în 2007, odată cu ascensiunea Hamas în Gaza, legăturile au fost reluate.

În iulie 2014, când Israelul a lansat Operațiunea Protective Edge în Gaza, Hamas a solicitat ajutor militar din partea Coreei de Nord. În cadrul acestui acord, Hamas a primit rachete și echipamente de comunicații militare; pe lângă furnizarea de armament, ajutor financiar și instruire militară, Coreea de Nord ar fi putut, de asemenea, să ajute Hamas să-și construiască „metroul” din Gaza – rețeaua de tuneluri a Hamas – la fel cum a ajutat Hezbollah în Liban.

Deși este ostilă Occidentului și Israelului, Coreea de Nord nu ajută organizații teroriste precum Hamas și Hezbollah doar din motive ideologice. În ciuda sprijinului său de lungă durată pentru membrii „Axei Rezistenței”, se pare că Coreea de Nord este motivată în primul rând – în afară de ideologie – de considerente economice. Coreea de Nord trăiește sub sancțiuni internaționale severe, dar prin implicarea sa în activități precum vânzarea de armament către organizații teroriste, poate obține venituri pentru a-și finanța propriile programe de înarmare.

Coreea de Nord este, de asemenea, mulțumită de înființarea unui bloc antiamerican și antioccidental format din Rusia, China și Iran.

După ce Rusia a invadat Ucraina, Coreea de Nord a căutat o modalitate de a valorifica realizările strategice în extinderea cooperării sale cu Rusia, coincizând în același timp cu eforturile SUA în Ucraina. Acum, la fel ca în Ucraina, Coreea de Nord caută o oportunitate de a submina interesele SUA și în Orientul Mijlociu, profitând în același timp din punct de vedere economic de pe urma conflictelor de acolo, cum ar fi războiul Israelului împotriva Hamas în Gaza și împotriva Hezbollah în Liban. Aceste circumstanțe sporesc șansele Coreei de Nord de a-și extinde vânzările de armament către organizațiile teroriste, în special către Hamas, în urma unui decret special al lui Kim Jong Un, încă din noiembrie 2023, în sprijinul palestinienilor.

Aspectul nord-coreean nu este suficient de bine mediatizat, dar este periculos și ar putea arunca umbra sa asupra războiului. Vânzările ilegale de arme ale Coreei de Nord către Hamas ar putea ajuta această organizație teroristă să se refacă mai repede decât se aștepta după lovitura critică în care a fost eliminată cea mai mare parte a conducerii sale din Gaza – inclusiv comandantul său Yahya Sinwar – și a fost distrusă o mare parte a materialului de război și a forței teroriste terestre.

Alături de Iran, care suferă, de asemenea, mult în războiul actual, Coreea de Nord ar putea profita din punct de vedere economic și strategic pe măsură ce îmbunătățește starea organizațiilor teroriste în timpul războiului și mai ales după acesta.

Autorul analizei, Eran Lahav, este cercetător la Israel Defense and Security Forum – IDSF, specializat în terorism, Jihad global și sateliți iranieni, antreprenor și gazdă de podcast.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.