Deus in machina: O biserică elvețiană îl instalează pe Iisus cu inteligență artificială / Preotul unei capele din Lucerna, înlocuit de un computer și cabluri în cabina de spovedanie
Biserica mică, fără ornamente, a fost mult timp considerată cea mai veche din orașul elvețian Lucerna. Însă capela lui Petru a devenit sinonimă cu tot ceea ce este nou după ce a instalat un Iisus cu inteligență artificială capabil să dialogheze în 100 de limbi diferite, scrie The Guardian.
„A fost într-adevăr un experiment”, a declarat Marco Schmid, un teolog al bisericii. „Am vrut să vedem și să înțelegem cum reacționează oamenii la un Iisus AI. Despre ce ar vorbi cu el? Ar fi interesați să vorbească cu el? Probabil că suntem pionieri în acest sens.”
Instalația, cunoscută sub numele de Deus in Machina, a fost lansată în august ca cea mai recentă inițiativă dintr-o colaborare de ani de zile cu un laborator de cercetare al unei universități locale în domeniul realității imersive.
După proiecte care au experimentat realitatea virtuală și augmentată, biserica a decis că următorul pas este să instaleze un avatar. Schmid a spus: „Am avut o discuție despre ce fel de avatar ar fi – un teolog, o persoană sau un sfânt? Dar apoi ne-am dat seama că cea mai bună figură ar fi Isus însuși.”
Având nevoie de puțin spațiu și căutând un loc în care oamenii să poată purta conversații private cu avatarul, biserica a renunțat la preot pentru a instala un computer și cabluri în cabina de spovedanie. După ce programul de inteligență artificială a fost instruit cu privire la textele teologice, vizitatorii au fost invitați să adreseze întrebări unei imagini cu părul lung a lui Iisus, transmisă printr-un ecran cu grilaj. El a răspuns în timp real, oferind răspunsuri generate prin inteligență artificială.
Oamenii au fost sfătuiți să nu divulge nicio informație personală și să confirme că știau că se angajează cu avatarul pe propriul lor risc. „Nu este o confesiune”, a spus Schmid. „Nu intenționăm să imităm o confesiune”.
Pe parcursul celor două luni ale experimentului, peste 1.000 de persoane – inclusiv musulmani și turiști vizitatori din China și Vietnam – au profitat de ocazia de a interacționa cu avatarul.
În timp ce datele privind instalația urmează să fie prezentate săptămâna viitoare, feedback-ul de la mai mult de 230 de utilizatori a sugerat că două treimi dintre aceștia au considerat-o o „experiență spirituală”, a declarat Schmid. „Deci putem spune că au avut un moment religios pozitiv cu acest Iisus AI. Pentru mine, acest lucru a fost surprinzător”.
Alții au fost mai negativi, unii spunând bisericii că li se pare imposibil să vorbească cu o mașină. Un reporter local care a încercat dispozitivul a descris răspunsurile ca fiind, uneori, „banale, repetitive și emanând o înțelepciune care amintește de clișeele din calendar”.
Feedback-ul a sugerat că a existat o mare disparitate în răspunsurile avatarului, a spus Schmid. „Am impresia că uneori a fost foarte bun și oamenii au fost incredibil de fericiți, surprinși și inspirați”, a spus el. „Și apoi au existat și momente în care el nu a fost cumva atât de bun, poate mai superficial”.
Experimentul s-a confruntat, de asemenea, cu critici din partea unora din cadrul comunității bisericești, a spus Schmid, colegii catolici protestând față de utilizarea confesionalului, în timp ce colegii protestanți se pare că au fost deranjați de utilizarea imaginilor în acest mod.
Cu toate acestea, ceea ce l-a frapat cel mai mult pe Schmid a fost riscul pe care biserica și l-a asumat, având încredere că inteligența artificială nu va da răspunsuri ilegale, explicite sau nu va oferi interpretări sau sfaturi spirituale care contravin învățăturilor bisericii.
În speranța atenuării acestui risc, biserica a efectuat teste cu 30 de persoane înainte de instalarea avatarului. După lansare, aceasta s-a asigurat că asistența era mereu aproape de utilizatori.
„Nu am avut niciodată impresia că spune lucruri ciudate”, a declarat Schmid. „Dar, desigur, nu am putut garanta niciodată că nu va spune nimic ciudat”.
În cele din urmă, această incertitudine l-a determinat să decidă că avatarul era mai bine să rămână un experiment. „Să pun un astfel de Iisus permanent, nu aș face asta. Pentru că responsabilitatea ar fi prea mare.”
Cu toate acestea, el a fost rapid în a menționa potențialul mai larg al ideii. „Este un instrument foarte ușor, accesibil, prin care puteți vorbi despre religie, despre creștinism, despre credința creștină”, a spus el, gândindu-se că ar putea fi transformat într-un fel de ghid spiritual multilingv care ar putea răspunde la întrebări religioase.
Pentru el, experimentul – și interesul viu pe care l-a generat – i-a arătat că oamenii caută să meargă dincolo de Biblie, sacramente și ritualuri.
Schmid a spus: „Cred că există o sete de a vorbi cu Iisus. Oamenii vor să primească un răspuns: vor cuvinte și să asculte ce le spune. Cred că acesta este un element al problemei. Apoi, desigur, există și curiozitatea. Vor să vadă ce este asta”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.